07 Δεκεμβρίου, 2023

Τελευταια Νεα

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ & ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023 – 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ & ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023 – 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023 – 2024.

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του και σας υποδέχεται. Κάποιοι και κάποιες από σᾶς κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο. Ιδιαίτερα απευθύνομαι σε όσους και όσες ξεκινάτε τη μεγάλη προσπάθεια εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να υλοποιήσετε τα όνειρά σας για ανώτερες σπουδές.

Η αλήθεια είναι πως οι σχολικές επιτυχίες και οι υψηλοί βαθμοί θα σας προσφέρουν  αίσθημα ικανοποίησης και θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας στον αγώνα για γνώση και καταξίωση. Αυτά όμως δεν αρκούν για την αληθινή ευτυχία. Η ψυχή σας έχει και άλλες ανάγκες και είναι γεμάτη από απορίες που δεν πρέπει να αφήσετε αναπάντητες. Διψάτε για ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, όραμα μίας ευτυχισμένης ζωής και βεβαίως, ελπίδα· ελπίδα βαθιά και ανθεκτική στις δυσκολίες της ζωής. Και όπως βλέπετε, όλοι εμείς που ζούμε σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κουράγιο και ελπίδα.

Σε έναν κόσμο γεμάτο έξυπνες μηχανές, άνθρωποι μορφωμένοι όσο ποτέ, με πλούτο και θέσεις, ξεχνούν πως  έρχεται η στιγμή που οι δυνάμεις του ανθρώπου φαίνονται πολύ φτωχές για να αντιμετωπίσουν μία απρόσμενη συμφορά. Σε τέτοιες στιγμές δεν αρκούν οι γνώσεις και τα πτυχία. Χρειάζονται ικανότητες μίας άλλης ποιότητας, όπως η αγάπη, το ενδιαφέρον για τον διπλανό μας, η προθυμία να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τον αδύναμο, η ετοιμότητα να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αγωνία και τον πόνο εκείνων που ξαφνικά έχασαν τα πάντα.

Βλέπετε, λοιπόν, πως το σχολείο, πέρα από χώρος γνώσης, μπορεί να γίνει για σας και χώρος μίας μεγάλης ευκαιρίας. Ευκαιρίας να μάθετε να μοιράζεστε, ευκαιρίας να γίνετε ευαίσθητοι στην ανάγκη του συμμαθητή σας, ευκαιρίας να ετοιμάσετε από τώρα τον εαυτό σας, ώστε να γίνει ικανότερος στα έργα της αγάπης. Καινούργιες γνώσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ να τροφοδοτούν το μυαλό σας, από εσάς όμως εξαρτάται πώς θα τις χρησιμοποιήσετε. Αν οι επιτυχίες σας γίνουν ο μοναδικός σας σκοπός, θα γίνετε κι εσείς ένα ακόμη γρανάζι ενός σκληρού κόσμου που τόσο μας απογοητεύει. Αν όμως δεν ξεχάσετε τα όνειρά σας για έναν καλύτερο κόσμο, οι γνώσεις σας θα γίνουν εργαλεία παρηγοριάς και ελπίδας για όσους σας γνωρίσουν.

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ήρθε ο Χριστός στη γη με μοναδικό σκοπό να μας διαβεβαιώσει με τον λόγο και τη θυσία Του πως ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να υπάρξει. Κυρίως όμως ήρθε να διαβεβαιώσει τον άνθρωπο πως ο Θεός της αγάπης και της ελπίδας  βρίσκεται πάντα δίπλα μας και πως η παρουσία Του γίνεται πιο φανερή την ώρα της δυσκολίας και της απόγνωσης. Η πίστη σ΄ Αυτόν δεν επιτρέπει ποτέ στην ψυχή να καταρρεύσει όταν οι δυσκολίες, σαν χείμαρροι, ανατρέπουν την ζωή μας.

Η Εκκλησία του Χριστού είναι μία μεγάλη οικογένεια που την κρατούν ενωμένη η ελπίδα στον Θεό και η αγάπη στους ανθρώπους. Να γνωρίζετε λοιπόν, πως σε κάθε γειτονιά, η ενορία σας  περιμένει να σας προσφέρει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, δυνατότητες για δράση και επικοινωνία και, βεβαίως, ευκαιρίες για έργα αγάπης, όπως αυτά που πραγματοποιούνται από την τοπική μας Εκκλησία αυτές τις δύσκολες ώρες.

Αυτήν την πρόσκληση σας απευθύνω σήμερα, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για το νέο σας ξεκίνημα. Τις ίδιες ευχές απευθύνω  στους γονείς σας που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την πρόοδό σας άλλα και στους καθηγητές σας που θα σταθούν δίπλα σας στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της γνώσης. Όλοι μας παίρνουμε δύναμη από το φως της αγνής ψυχής σας και να είστε βέβαιοι πως η αγάπη μας για σας, μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πρωτόγνωρης θεομηνίας που χτύπησε τον Βόλο και όλη τη Μαγνησία. Για σας, θα κάνουμε το κάθε τi, ώστε η ζωή όλων μας να ξαναβρεί τους παλιούς της ρυθμούς κι εσείς να συνεχίσετε τον δρόμο σας με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και την βεβαιότητα ότι τα όνειρά σας θα πραγματοποιηθούν.

Ο Θεός να σας οδηγεί πάντα σε δρόμους φωτεινούς. Καλό ξεκίνημα!

Με πατρικές ευχές,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

 

Related posts