02 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού» – Λαμπρή η εορτή της Μεταμορφώσεως στον Βόλο

Με την δέουσα λαμπρότητα η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή του καλοκαιριού, την Μεταμόρφωση του Κυρίου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο φερώνυμος μεγαλοπρεπής Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλήθος Ιερέων, ενώ παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος ευσεβούς λαού.

Η αρτοκλασία τελέστηκε στο προαύλιο του Ναού, επί ευπρεπισμένης εξέδρας, απ’ όπου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απευθύνθηκε στους πιστούς, αναφερόμενος στο νόημα και στο περιεχόμενο της εορτής. Επεσήμανε ότι τούτη η εορτή «είναι μια αναπνοή ελπίδας, μια γεύση χαράς, η διαβεβαίωση για το τί μας περιμένει στο μέλλον. Είναι γιορτή της ελπίδας, διότι ο Κύριος αποκάλυψε ότι είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, ενώ η παρουσία των δύο Προφητών διαβεβαίωσε ότι Αυτός είναι η εκπλήρωση των προφητειών, ο Χριστός της ελπίδας και της σωτηρίας μας. Είναι γιορτή χαράς, που έζησαν οι Μαθητές την στιγμή της Μεταμορφώσεως, όταν Τον είδαν να λάμπει με το άκτιστο φως και ένιωσαν ότι βρίσκονταν στον Παράδεισο, έζησαν την εμπειρία του μέλλοντος. Για να βιώσει κανείς αυτή την χαρά, χρειάζεται την πίστη του Πέτρου, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Εκκλησία∙ χρειάζεται την αγάπη του Ιωάννου, διότι η αγάπη προσφέρει την χαρά της συνύπαρξης. Είμαστε πλασμένοι για τον παράδεισο της κοινωνίας της αγάπης και όταν έχουμε τον Χριστό μέσα μας, παράδεισο θα ζήσουμε, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη δοκιμασία της φωτιάς, που έπληξε προ ημερών τον τόπο μας, φέρνοντας ως παράδειγμα ανθρώπους που, παρά την οδύνη και τον τρόμο, κράτησαν το φως της ελπίδας στο πρόσωπό τους, βλέποντας πίσω από την σωτηρία τους την επέμβαση του Θεού και την προστασία των Αγίων, σε περιοχές όπως το Σέσκλο και η Νέα Αγχίαλος. Εξήρε την ενότητα όλων για την αντιμετώπιση της δοκιμασίας και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών, που απέτρεψαν μεγαλύτερη καταστροφή. «Αυτό σημαίνει πίστη και αγάπη», τόνισε ο Σεβασμιώτατος και παρατήρησε ότι, «με την μεταμόρφωσή Του, ο Χριστός μας έδειξε πιο είναι το μέλλον μας. Μας περιμένει η δόξα Του, το ουράνιο Θαβώρ, όπου το άκτιστο και αιώνιο Φως. Είμαστε πλασμένοι γι’ αυτό το φως… Γι’ αυτό, είναι μακάριοι εκείνοι που βρίσκουν τον Χριστό στην ζωή τους. Μας Τον προσφέρει η Εκκλησία σε κάθε Θεία Λειτουργία, μας το υπενθυμίζει τούτη η γιορτή. Την πίστη μας ζητά ο Χριστός, την αγάπη μας και την μαρτυρία μας στην βεβαιότητα της Αναστάσεως».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για την αποφυγή και αντιμετώπιση ανάλογων κινδύνων στο μέλλον, σαν κι αυτούς που αντιμετωπίσαμε, στον τόπο μας προ ημερών. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «πάντοτε μια κρίση γίνεται αφορμή για την ανάληψη μέτρων και πρωτοβουλιών, για ν’ αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση στο μέλλον και είναι ευχάριστο ότι σ΄ όλη την Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, μετά τα όσα συνέβησαν στον τόπο μας. Ο Θεός πάντοτε μας προφυλάσσει από κάτι χειρότερο, από μια μεγαλύτερη συμφορά. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, αλλά να αναλαμβάνουμε ο καθένας τις ευθύνες του».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

Related posts