09 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Η ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΗΛΕΙΑΣ

Η ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΗΛΕΙΑΣ

  Συνεχίζεται η συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της  Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 19.30

 Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκίνησε το 2019  ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».  Η δράση αυτή εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”.

 Όπως κάθε χρόνο η Λέσχη συμμετέχει στο Φεστιβάλ αφήγησης που πραγματοποιείται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας για 13η φορά φέτος. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστατικές αφηγήσεις με μουσική συνοδεία και χωρίς, ενδιαφέροντα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, το Σαββατοκύριακο 5-6 Αυγούστου. Θα παρουσιάζονται παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, που αποτελούν τον κορμό του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης, το δεύτερο παλαιότερο στο είδος του εν ενεργεία στην Ελλάδα.

Στους   χώρους των παραστάσεων εκτός της φιλόξενης αυλής του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, προστίθεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ένα κόσμημα του Αγίου Γεωργίου, το νεοϊδρυθέν Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης «Κώστας Λιάππης», ενώ τις πύλες του μετά από πολλά χρόνια θα ανοίξει για τη φιλοξενία αφήγησης και πάλι το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου, στο Δημήτρειο Οίκημα.

Η φετινή διοργάνωση έχει ημι-θεματικό χαρακτήρα θέτοντας στο προσκήνιο το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και το πνεύμα της Φύσης.

Όπως κάθε χρόνο και την  περίοδο αυτή, οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, έχουν δε την πολύτιμη υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της ΕΚΠΟΛ, και τη συνεργασία και συμμετοχή Αυτοδιοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης και Λάρισας, εκπαιδευτικών φορέων και διεθνών οργανισμών.

Οι Πηλιορείτες διοργανωτές, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η Εταιρεία «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ», εργάζονται εντατικά για τις οργανωτικές λεπτομέρειες του προγράμματος και τη λειτουργική ευόδωση των εκδηλώσεων. Σημαντική στιγμή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αποτελεί επίσης η συμμετοχή σε τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, των αντίστοιχων Λεσχών Αφήγησης Αθήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης και Λάρισας που δημιουργήθηκαν με έμπρακτη υλοποίηση των καταστατικών αρχών και κατευθύνσεων της πηλιορείτικης ΑΜΚΕ.

Το 2023 συμμετέχουν 46 συνολικά αφηγητές και αφηγήτριες, τέσσερις Λέσχες Αφήγησης, τέσσερις ομάδες Αφήγησης, τέσσερις μουσικοί, πέντε μεμονωμένοι αφηγητές, ανάμεσά τους και η διεθνής συμμετοχή του Βέλγου Άντριεν Λοτσούρο, πολλά υποσχόμενου αφηγητή και μέλους του Ατελιέ Αφήγησης του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα και παραμυθά Ανρί Γκουγκώ.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 1η Αυγούστου στις 9 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας

Θα αφηγηθούν κατ’ αλφαβητική σειρά

  1. Μάρω Αισώπου
  2. Νίκος Βαραλής
  3. Κατερίνα Θεοδώρου
  4. Χρόνης Μουστάκας
  5. Νίκος Παπαδόπουλος
  6. Λεωνίδας Χριστοδουλίδης

Η παρουσία της Λέσχης Αφήγησης Βόλου θα συνεχιστεί  και την Πέμπτη 3 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα και πάλι στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου.

Εκεί, ο ιδρυτής της Λέσχης και αφηγητής Νίκος Βαραλής, θα παρουσιάσει για παραπάνω από μια ώρα, συναξάρια γνωστών και άγνωστων Αγίων.

Ως γνωστόν τα συναξάρια ξεκίνησαν από προφορικές αφηγήσεις και οι αφηγητές συνήθιζαν να τα αφηγούνται είτε ανάμεσα στα παραμύθια είτε ανεξάρτητα.

Η αφήγηση συναξαριών ξεκίνησε από τον Νίκο Βαραλή στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου και μετά από κάποιο καιρό απουσίας, συνεχίζεται και φέτος. Για το πρόγραμμα όλου του Φεστιβάλ μπορεί κανείς να προστρέξει στην σελίδα του http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com .

Η είσοδος σε όλες τις βραδιές αφήγησης είναι δωρεάν.

 

 

 

Related posts