03 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου,

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου,

24 Ιουνίου 2023

 

Παναγιώτατε,

 

Η Νέα Ιωνία του Βόλου χαίρει και αγάλλεται απόψε, καθώς στο σεπτό Πρόσωπό Σας υποδέχεται, Παναγιώτατε, τον χαρισματικό και ρηξικέλευθο Πατριάρχη του γένους των Ορθοδόξων και του γένους των ρωμιών. Ευδόκησε η πρόνοια του Θεού, για δεύτερη φορά, η προσφυγική αυτή περιοχή να έχει αυτή την εξαιρετική και μεγίστη ευλογία της επισκέψεως Οικουμενικού Πατριάρχου, μετά την εδώ ευλογητή έλευση του αοιδίμου προκατόχου Σας, Πατριάρχου Δημητρίου, το 1990. Αν η παρουσία Σας, κατά τις ημέρες αυτές, είναι, Παναγιώτατε Δέσποτα, ύψιστη τιμή και ουράνια δωρεά για ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία, για τον τόπο αυτό, την Νέα Ιωνία, η έλευσή Σας ενέχει και ένα βαθύτατο συμβολισμό, πού αγγίζει και εγείρει τα εσώτερα βάθη των ψυχών των πιστών χριστιανών της.

Τούτο συμβαίνει, διότι η Νέα Ιωνία, το δυναμικό αυτό τμήμα της πόλης του Βόλου, είναι καρπός του σπόρου πού βιαίως εκτινάχθηκε από την Ανατολή, λόγω των τραγικών ιστορικών γεγονότων, προ μίας ολόκληρης εκατονταετίας, τα οποία ανάγκασαν τον χριστιανικό πληθυσμό της να εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες και τις πανάρχαιες Εκκλησίες του. Ωστόσο, τί και εάν διεσκορπίσθηκαν ανά την οικουμένη τα τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας; Η ασάλευτη πίστη τους και η ζώσα στις καρδιές τους Παράδοση παρήγαγαν εύχυμους καρπούς και θαυμαστά έργα, όπως και ο περίλαμπρος αυτός Ναός, τον οποίο ανήγειραν κυριολεκτικά με τα χέρια τους οι μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην περιοχή μας, πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, προερχόμενοι από τη Σμύρνη, το Εγγλεζονήσι και άλλα μέρη της Ιωνίας, από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο, και από διάφορες περιοχές της αγιοτόκου Καππαδοκίας. Πολυτιμότερο εφόδιό τους η ευχή του τελευταίου αγίου επισκόπου τους, του πρωτομάρτυρος της μικρασιατικής Εξόδου, ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και μοναδικά υπάρχοντά τους οι ιερές εικόνες και τα άγια Λείψανα.

Ευλογήθηκε ο τόπος αυτός από την έλευση ευλαβέστατων χριστιανών, αγίων πράγματι ιερέων, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Ιεράρχης Γρηγόριος Καλλίδης ο Θαυματουργός, ο από Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης Γέρων Μητροπολίτης Ηρακλείας, που κατοίκησε για σύντομο διάστημα εδώ, εκοιμήθη, όμως, στη Θεσσαλονίκη και, επί των ημερών Σας, αναγράφηκε στις αγιολογικές δέλτους. Όλων αυτών οι ψυχές, τόσο των εκεί τελειωθέντων, όσο και των ενταύθα προσφύγων, αγάλλονται όντως σήμερα, διότι ήλθε ο Πατριάρχης τους και τέλεσε Τρισάγιο, εις μνήμην τους.

Μαζί με τις ψυχές των μακαριστών προσφύγων χαίρουν σήμερα με την παρουσία Σας και οι απόγονοί τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και όλη η Νέα Ιωνία. Διότι η σύνδεσή τους με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι υπαρξιακή, εγγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους. Η αντιπροσωπευτική συμμετοχή απόψε εδώ όλων των Προσφυγικών Σωματείων της Μαγνησίας μαρτυρεί ότι ο μικρασιατικός σπόρος συνεχίζει να καρποφορεί, όπως αποδεικνύεται από το Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Οι Ίωνες», που εντός ολίγου θα εγκαινιάσετε, αλλά και από τις πολλές πολιτιστικές και άλλες δράσεις όλων των Συλλόγων, τις οποίες στελεχώνουν νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι.

Καυχώμεθα ως Ποιμενάρχης, διότι χάρη στην ιστορική αυτή Ενορία της Ευαγγελιστρίας, καθώς και στις άλλες τέσσερις Ενορίες της Νέας Ιωνίας, διασώζεται η ευλάβεια των εκ της Ανατολής προγόνων τους, και διατηρείται ο πολύμορφος χριστιανικός μας πολιτισμός, ο οποίος ζωογονεί το παρόν και ετοιμάζει το μέλλον. Δίδουμε έτσι μαρτυρία Ιησού Χριστού στον σύγχρονο κόσμο, απαντώντας στις προκλήσεις του, όπως γίνεται          π.χ. και με τις οικολογικές πρωτοβουλίες της τοπικής μας Εκκλησίας και με το πρόγραμμα «Πράσινη Ενορία» που υλοποιείται με παρότρυνσή μας στην Ενορία αυτή της Ευαγγελιστρίας, μαζί με τις ποικίλες ποιμαντικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες του συνόλου των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

 

Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτά μας.

Εκφράζουμε πάλιν και πολλάκις την ευγνωμοσύνη μας προς το σεπτό πρόσωπό Σας και Σας διαβεβαιώνουμε για τις προς Κύριον δεήσεις μας υπέρ της Θειοτάτης Παναγιότητός Σας. Παρακαλούμε δε θερμά να ευλογήσετε την ζωντανή αυτή ενορία, τους ιερείς, τα στελέχη και τον φιλόχριστο λαό της, και διαμέσου αυτής όλες τις ενοριακές κοινότητες της επαρχίας μας, ώστε να συνεχίσουν το σωτήριο έργο τους προς δόξαν Θεού.

 

 

Related posts