02 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Στη Διευρυμένη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου  

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Στη Διευρυμένη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου   

 24 Ιουνίου 2023

 

Παναγιώτατε,

 

Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγίστη ευλογία για την θεόσωστο Επαρχία μας, για την πόλη μας, και ιδιαιτέρως για τον θεσμό της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η Σεπτή Παρουσία Σας σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, που έχει ως σκοπό να καταστήσει την Θειοτάτη Παναγιότητά Σας κοινωνό του οράματός μας – οράματος που συστοιχεί απόλυτα με αυτό της Μεγάλης Εκκλησίας, για την προβολή της Αγίας Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών ξεκίνησε την πορεία της το 2000, ως ένας κύκλος συναντήσεων και προβληματισμού. Αναγνωρίστηκε όμως σύντομα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ως ένα κέντρο, το οποίο, με ποικίλες διοργανώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, διεθνείς συναντήσεις, και με επιφανείς εκπροσώπους της παγκόσμιας Ορθοδοξίας ως ομιλητές, καταθέτει τον γόνιμο προβληματισμό του σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας σήμερα, δίνοντας πάντοτε την καλή μαρτυρία.

Στην εποχή μας ολόκληρη η ανθρωπότητα απανταχού της γης αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, που απειλούν όχι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν της. Η κλιματική κρίση, περί της οποίας η Σεπτή Παναγιότητά Σας έχει πρωτοστατήσει για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο εθνικισμός, οι ραγδαία αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Ασία και την Αφρική, η προσφάτως εμφανισθείσα τεχνητή νοημοσύνη, είναι μερικές από τις προκλήσεις, στις οποίες η Ορθοδοξία μας καλείται να ανταποκριθεί, απαντώντας με λόγο Χριστού, λόγο ελπίδας.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ακαδημία έχει όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλει δημιουργικά και αποφασιστικά, καθορίζοντας κατάλληλα θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό, μέσω του έμψυχου υλικού της, το οποίο συγκροτούν τόσο επιφανείς πανεπιστημιακοί καθηγητές και διακεκριμένοι σκαπανείς του θεολογικού λόγου, όσο και τα μέλη του προσωπικού της γραμματείας της, των πολλών βιβλιοθηκών της, των τεχνικών υπηρεσιών της, του εκδοτικού τμήματος και όλων εκείνων που ποικιλοτρόπως, συχνά μάλιστα και εθελοντικά, διακονούν το τεράστιο έργο της.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, Παναγιώτατε, εδώ και χρόνια η Ακαδημία μας έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καλλιεργώντας με αυτό αγαστές σχέσεις, απολαμβάνοντας τη στήριξη επιφανών Ιεραρχών της Μεγάλης του Χριστού Αγίας Εκκλησίας, όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Περγάμου κυρός Ιωάννης (Ζηζιούλας), ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος κ.ά., συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης και ουσιαστικής συνεργασίας για το μέλλον της Εκκλησίας μας, ώστε αυτή να βρίσκεται στην πρωτοπορία του διαλόγου με τον σύγχρονο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.

Παναγιώτατε,

Η σημερινή παρουσία Σας στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της και επιφορτίζει όλους μας με την ευθύνη να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προς εμάς εμπιστοσύνη Σας. Ελπίζουμε στην πατριαρχική ευχή και ευλογία  Σας, ώστε  να επιτευχθεί το όραμά μας, που είναι και δικό Σας όραμα, για μια Ορθοδοξία που θα συμβάλλει όλο και περισσότερο στους κρίσιμους καιρούς μας υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.

Καλώς ωρίσατε!

 

Related posts