23 Νοεμβρίου, 2024

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου,

23 Ιουνίου 2023

 

Παναγιώτατε,

 

Με αισθήματα υιικής αγάπης, εξαιρετικής τιμής και βαθυτάτου ευγνωμοσύνης, ο Επίσκοπος, ο ευλαβής ιερός Κλήρος, οι Αρχές και ο ευλογημένος λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, «ομολογούντες την Χάριν, κηρύσσοντες τον έλεον, ου κρύπτοντες την ευεργεσίαν», την οποία επεφύλαξε προς όλους μας η Αγάπη του Πανοικτίρμονος Θεού.

Τριάντα τρία έτη μετά την ιστορική επίσκεψη του αειμνήστου Προκατόχου Σας, Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, και εικοσιένα έτη μετά την πρώτη εδώ ευλογητή επίσκεψή Σας, βιώνουμε και πάλι την εμπειρία της ανεκλάλητης αγιοπνευματικής χαράς, καθώς έχουμε ανάμεσά μας  τον Πατριάρχη του Γένους, τον οραματιστή της Χριστιανικής ενότητος, το σύμβολο της ειρήνης και της καταλλαγής θρησκειών και πολιτισμών, το πρόσωπο που ενσαρκώνει τα οράματα των Πανελλήνων, κρατεί ζωντανές τις μνήμες και, με απόλυτη συναίσθηση του χρέους έναντι της ιστορίας, πορεύεται την αιώνια σταύρωση, που οδηγεί στην Ανάσταση και στην Ελπίδα.

Η πόλη του Βόλου χαίρεται και αγάλλεται σήμερα, απολαμβάνοντας  αυτή τη μεγίστη τιμή και ευλογία. Πρόκειται για πόλη ιστορική και φιλοπρόοδη, διάδοχο των αρχαίων Παγασών, της αρχαίας Ιωλκού και της Βυζαντινής Δημητριάδος∙ πόλη στολισμένη με θαυμάσια φυσικά θεία χαρίσματα: τον  περικαλλή Παγασητικό Κόλπο που την περιβρέχει· τον λιμένα της, που αποτελεί δίαυλο διαχρονικής επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο όλο, από τον καιρό της Αργοναυτικής Εκστρατείας μέχρι σήμερα· το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του κατάφυτου Πηλίου Όρους που την σκέπει· του Όρους της μυθολογίας, της ιστορίας και της μοναστικής ασκήσεως, πού δόξασαν και τίμησαν οι μεγάλοι Κληρικοί – Διδάσκαλοι του Γένους, εκ Μηλεών ορμώμενοι, Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, καθώς και ο εκ Ζαγοράς προκάτοχός Σας Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄.

Το ακριβότερο προνόμιο, όμως, της πόλεως αυτής είναι ο ευγενής, εργατικός, φιλοπρόοδος και αλληλέγγυος λαός της. Τέτοιο λαό η Χάρις του Θεού μας αξίωσε να διαποιμαίνουμε, επί ολόκληρη εικοσιπενταετία, σε συνεργασία αγάπης και εμπιστοσύνης με τον εκλεκτό ιερό μας Κλήρο, τους Ιερείς του μόχθου και της θυσιαστικής διακονίας. Ο λαός αυτός, στο σώμα του οποίου αποτυπώνονται ανεξίτηλα τα στίγματα της προσφυγιάς, διακρίνεται για την εγγενή ευλάβεια και την προσήλωσή του στην Ελληνορθόδοξη ζωή και Παράδοση, γεγονός που τον καθιστά ανοικτό και αγαπητικό προς όλους τους αλλοδόξους και αλλοθρήσκους αδελφούς μας, με τους οποίους έχουμε συμπήξει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας, επ’ αγαθώ της τοπικής μας κοινωνίας· και μάλιστα, σε καιρούς βαθύτατης οικονομικής κρίσης και ποικίλων άλλων δοκιμασιών, κατά τους οποίους η ενότητα, αφού δοκιμάστηκε σκληρά, άντεξε στις προκλήσεις.

Ο λαός αυτός, Παναγιώτατε, είχε την Θεία εύνοια και ευλογία να διαποιμαίνεται από εκλεκτές εκκλησιαστικές και εθνικές προσωπικότητες, πού  κλέϊσαν καί κόσμησαν τον πρώτο αὐτό Αρχιερατικό Θρόνο της Δημητριάδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον εκ Κωνσταντινουπόλεως απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Μητροπολίτη Γρηγόριο Φουρτουνιάδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην πραγμάτωση του οράματος της ενώσεως της υπόδουλης Ελλάδας με το ελεύθερο τμήμα της περί τα τέλη του 19ου αιώνα∙ ακόμα, τον από Βοστώνης και Φωκίδος Μητροπολίτη Ιωακείμ Αλεξόπουλο, τον πατέρα και προστάτη των διωκομένων και κατατρεγμένων κατά την γερμανική Κατοχή, τον σωτήρα της εβραϊκής κοινότητος του Βόλου και δικαίως αποκληθέντα «Δίκαιο των Εθνών»∙ τον από Τριφυλίας και Ολυμπίας Δαμασκηνό Χατζόπουλο, τον μεγαλομάρτυρα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκεντρώσεως Νταχάου∙ και ασφαλώς, τον αλησμόνητο, άμεσο προκάτοχό μας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, τον Προκαθήμενο των αγώνων και των θυσιών!

Και σήμερα η Τοπική μας Εκκλησία αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των καιρών, ανοίγεται, επικοινωνεί, διαλέγεται, θεολογεί, κενώνεται για την αγάπη του λαού της∙ εργάζεται αόκνως για την ενότητα και την πνευματική του αναγέννηση, για την κατήχηση της νεότητας, την ποικίλη στήριξη της οικογένειας, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την διαφύλαξη και διάσωση των πολιτιστικών θησαυρών της Μαγνησίας. Και όλα αυτά, έχοντας ως πρωτοστατούσες δυνάμεις καθιερωμένους, πλέον, θεσμούς, για τους οποίους καυχώμεθα εν Κυρίω, όπως το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο πολιτιστικός φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός», για την διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος, το έργο των οποίων αναγνωρίζεται, πλέον, ευρέως και στο εσωτερικό της χώρας μας και διεθνώς.

Στην πρωτεύουσα της φιλόξενης και φιλοπροόδου Μαγνησίας Σας υποδεχόμαστε σήμερα, Παναγιώτατε Δέσποτά μας, ανανεώνοντας τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς πού συνέπηξαν από παλαιά μέ τό ακτινοβόλο Φανάρι οι αείμνηστοι προκάτοχοί μας, οι οποίοι μας δίδαξαν τον βαθύτατο προς αυτό σεβασμό, την αστείρευτη αγάπη προς την διαχρονική πρωτεύουσα του Ελληνισμού Κωνσταντινούπολη, και την υιική τιμή και αφοσίωση προς τον Αρχιεπίσκοπό της και Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον πατέρα και ποδηγέτη ολόκληρης της Ρωμιοσύνης.

Παναγιώτατε Δέσποτα, Σας περιμέναμε με ανυπομονησία. Και τώρα που ήλθατε, νιώθουμε ευτυχείς και ευλογημένοι.

Παναγιώτατε, καλώς ήλθατε!!!

Related posts