26 Απριλίου, 2024

Θεμελίωση νέας πτέρυγας στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

 

Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς θα λειτουργήσει το Σάββατο 6/5 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει τον Αγιασμό Θεμελίωσης της νέας πτέρυγας της Μονής.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, που θα αλλάξει ριζικά την όψη του μοναστηριού και θα δώσει τον απαραίτητο πλέον χώρο στη μο­ναστική κοινότητα που το δυναμικό της αυξάνεται συνεχώς. Τα κελιά θα κατασκευαστούν στην ανατολική πλευρά της μονής ως διώροφο συ­γκρότημα, στον χώρο όπου υπήρχαν και παλιότερα, επίσης σε διώροφο κτίσμα, που όμως κατέπεσε από έλλειψη συντήρησης τον καιρό που στο μοναστήρι δεν υπήρχαν μοναχοί.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στη βυζαντινή περίοδο, πιθανόν στα τέλη του 13ου αιώνα, και ανεγέρθηκε εκ βάθρων τον 16ο αιώνα. Το καθολικό ανήκει στον αθωνίτικο τύπο με τρούλο και ευρύχωρο νάρθηκα. Δύο επιπλέον τρούλοι υψώνο­νται πάνω από το ιερό. Σημαντικός τοιχογραφικός διάκοσμος από τα τέλη του 16ου αιώνα καλύπτει το καθολικό, την τράπεζα και το παρεκ­κλήσι του πύργου. Στον ναό η ζωγραφική ολοκληρώθηκε σε δεύτερη φάση από τον ζωγράφο Γαβριήλ τον Πελοποννήσιο το 1724. Σώζεται το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1579. Κατά τα έτη 2011 – 2014 πραγμα­τοποιήθηκε επισκευή της στέγης του καθολικού, συντήρηση του διακό­σμου και του τέμπλου, καθώς και αποκατάσταση του πύργου.

Related posts