22 Ιανουαρίου, 2025

Παρουσίαση του βιβλίου: “Δυο δέντρα, μια ψυχή. Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό…”

Παρουσίαση του βιβλίου: “Δυο δέντρα, μια ψυχή. Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό…”
Μαρία Νάνου και Βασιλική Νευροκοπλή
Εικονογράφηση: Βάσω Γώγου

Δελτίο τύπου, 9.12.2022
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου (Άγιος Ιωσήφ) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου: «Δυο δέντρα, μια ψυχή: Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό…» της Μαρίας Νάνου και της Βασιλικής Νευροκοπλή (με εικονογράφηση της Βασιλικής Γώγου).Το βιβλίο «Δυο δέντρα, μια ψυχή: Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι παλιό …» αποτελεί το πρώτο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας της Εκδοτικής Δημητριάδος, του εκδοτικού τμήματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για «μια ιστορία αγάπης, σαν παραμύθι παλιό …» όπως διευκρινίζουν στον υπότιτλο οι δύο συγγραφείς, η Μαρία Νάνου, ιστορικός βυζαντινής τέχνης-θεολόγος με πολύχρονη εμπειρία στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και η Βασιλική Νευροκοπλή, λογοτέχνης με πλούσια συγγραφική δράση στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. Το παραμύθι «ζωντανεύει» με τις εμπνευσμένες ακουαρέλες της η Βάσω Γώγου, εκπαιδευτικός και ζωγράφος, ενώ το βιβλίο συνοδεύεται και από διαδικτυακή ηχητική μορφή, για την οποία συνεργάστηκαν, ο Νίκος Βαραλής στην αφήγηση, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης στη μουσική και ο Κωστής Δρυγιανάκης στη μείξη και την ηχητική επεξεργασία.
Το παραμύθι δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει παιδαγωγικά το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παραδοσιακή ξυλογλυπτική στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας. Παράλληλα, ξεκινά και το δικό του αυτόνομο «ταξίδι» στον κόσμο των παραμυθιών, θυμίζοντας σε μικρούς και μεγάλους πως η αγάπη και η φιλία είναι δώρα ζωής πολύτιμα. Περιέχει γλωσσάρι, εικονόλεξο με τα παραδοσιακά εργαλεία του ξυλογλύπτη και δημιουργικές δραστηριότητες.  Διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας, αλλά και στα γραφεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», Μελισσάτικα, τηλ. 2421093573)
Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν οι δημιουργοί του βιβλίου, που θα συνομιλήσουν με την Λίνα Θωμά, Δρ Φιλολογίας, συγγραφέα, και την Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ Ιστορίας Τέχνης, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το παραμύθι, με την ευγενική συμμετοχή μαθητών της Γ΄ τάξης του σχολείου, υπό την φροντίδα και την εποπτεία της παιδαγωγού Ελένης Γεροδήμου-Χιονίδη. Στον χώρο θα εκτεθούν επιλεγμένες αυθεντικές ακουαρέλες της Βάσως Γώγου, από την εικονογράφηση του βιβλίου.
Την παρουσίαση του παραμυθιού συνδιοργανώνουν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας, η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιογραφικά συντελεστών:
Η Μαρία Νάνου σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στην Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόννης. Δίδαξε αρχικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την τελευταία δεκαπενταετία υπηρετεί στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κύρια ευθύνη τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών του δράσεων. Παράλληλα, ως επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, συνέβαλε στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων. Η θεματολογία του συγγραφικού της έργου αφορά κυρίως στη μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική και ξυλογλυπτική.

Η Βασιλική Νευροκοπλή σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ως συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις: Βραβείο κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και περιοδικού Διαβάζω (2007), Β΄ Βραβείο για την ελληνική γλώσσα στον Διεθνή Διαγωνισμό διηγήματος με θέμα Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (2011), Α΄ Διεθνές βραβείο «Annie Vallaton» για τη σειρά παραμυθιών Οι ιστορίες του Καλλίστρατου (2015), Βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (2018). Το 2015 τιμήθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την πολυετή και ποιοτική προσφορά της στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Μεταφράσεις βιβλίων της κυκλοφορούν στα αγγλικά, κορεατικά και τουρκικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο της “Οδύσσεια – Το τραγούδι των αιώνων».

Η Βάσω Γώγου σπούδασε Θεολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική και στη βυζαντινή αγιογραφία. Δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συμμετείχε σε ομάδες συγγραφής εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα των θρησκευτικών και σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει εικονογραφήσει σχολικά και άλλα βιβλία.

Related posts