19 Μαρτίου, 2024

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή – Διοργανωτή του Πανεπιστημίου Σμύρνης «Φως εξ Ανατολών»

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή – Διοργανωτή του Πανεπιστημίου Σμύρνης «Φως εξ Ανατολών»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας η εκδήλωση-αφιέρωμα στον διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ιδρυτή του Πανεπιστημίου Σμύρνης, «ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ». Σε έναν επιστήμονα από τους κορυφαίους, με διεθνή αναγνώριση, έναν άνθρωπο που έλαμψε με το πνεύμα του, ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που ανέδειξε η Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, δια του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και του φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και συνδιοργάνωσαν οι Μικρασιατικοί σύλλογοι: «Το Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων».

 

Στην εκδήλωση βασική ομιλήτρια ήταν η κ. Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φίλων Κων. Καραθεοδωρή, του Μουσείου Καραθεοδωρή και επίτιμο μέλος του Συλλόγου των Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών Βερολίνου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή».

Ως πνευματικό τέκνο της οικογένειας Καραθεοδωρή, μετέφερε στο κοινό όλες τις αναμνήσεις της από τις συζητήσεις που έκανε με την κόρη Καραθεοδωρή, την αείμνηστη Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου.

Με τον τρόπο αυτό ζωντάνεψαν  οι μνήμες από μια άλλη εποχή, οι παραστάσεις και οι εικόνες πίσω από τις γραμμές της ιστορίας, ενώ παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του σοφού Έλληνα του Μονάχου. Παράλληλα παρουσιάστηκε και το Πανεπιστήμιο Σμύρνης ‘’Φως εξ Ανατολών’’ το οποίο έσβησε εν τη γενέσει του, αφού επρόκειτο να ξεκινήσει η λειτουργία του τον Οκτώβρη του ΄22.

Και ένας από τους τελευταίους Έλληνες που έτρεχε ανάμεσα στις φλόγες στην καιόμενη Σμύρνη- όπως αναφέρει ο τότε Αμερικανός  πρόξενος  Τζωρτζ Χόρτον-  ήταν ο καθηγητής Καραθεοδωρή, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει το εργαστηριακό υλικό.

Τον συντονισμό και την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης  είχε αναλάβει η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες» κ. Αργυρώ Μάμαλη -Κοπάνου, η οποία έκανε και παράθεση απόψεων ομόχρονων επιστημόνων για τον Κων. Καραθεοδωρή.

Η εκδήλωση περιελάβανε και  μουσική του Σεμπάστιαν Μπαχ, αγαπημένου συνθέτη του Κων. Καραθεοδωρή, με φωνή και πιάνο από τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη και Ηλία Στασινό.

 

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, Αντιπρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, πρωτεργάτης αυτής της αναφοράς,  έστειλε τον χαιρετισμό του από το Μόναχο όπου ζει και  καταβάλλει αξιέπαινες προσπάθειες για την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του Κων. Καραθεοδωρή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, τόσο οι επίσημοι προσκεκλημένοι, όσο και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος  στην καταληκτική τοποθέτησή του, τόνισε την επιτυχία της εκδήλωσης.

Related posts