19 Μαρτίου, 2024

Η Παναγία της Σμύρνης στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Ξεχωριστή τιμή και ευλογία συνιστά για την πόλη του Βόλου και σύμπασα την Τοπική μας Εκκλησία η έλευση και ολιγοήμερη παραμονή στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Σμύρνης. Η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται, ως ιερότατο κειμήλιο, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου στη συνοικία της Νεαπόλεως του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και αποτελεί για τους ευσεβείς Χριστιανούς καταφύγιο και απαντοχή σε διάφορες περιστάσεις της ζωής τους. Η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2/12, στις 6μ.μ., στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου από τον Ιερό Κλήρο και τον λαό της πόλης μας. Μετά την υποδοχή θα ακολουθήσει ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Στις 8.30μ.μ. θα ξεκινήσει ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία θα ψαλούν τα Εγκώμια του Αγίου Νικολάου.

Η έλευση της Παναγίας της Σμύρνης εντάσσεται στο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων που κατάρτισε ο Μητροπολιτικός μας Ναός, από 1 έως 7 Δεκεμβρίου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή πνευματική προετοιμασία όλων για τον εορτασμό του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου. Ολόκληρο το Πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος imd.gr

Ιστορικό Ιεράς Εικόνος Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Σμύρνης

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, μέσα από την Θεομητορική Εικόνα της Γοργοϋπηκόου βιώνει όλως ενθέρμως την μητρική προστασία της Παναγίας, της Μητέρας του κόσμου ολόκληρου και συγκαταλέγει το ιερό εικόνισμά Της στα φυλακτήριά της, αποδίδοντας τιμή και σεβασμό προς την Θεομητορική ευλογία που αφειδώς προσφέρεται σε κάθε προσερχόμενο με θερμή πίστη και εν Χριστώ ελπίδα.

Το ιερό εικόνισμα έλκει την προέλευσή του στην πολύκλαυστη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, όπου εφυλάσσετο, άγνωστο πού, σε κάποιον από τους Ναούς της πόλεως, αποτελώντας στήριγμα και καταφύγιο των Ρωμηών της ευρύτερης περιοχής.

Στο κέντρο της Εικόνας δεσπόζει η μορφή της Γαλακτοτροφούσης Θεοτόκου, με την ονομασία Της ως «Γοργοϋπηκόου», ενώ περιμετρικά αναπτύσσονται μικρές παραστάσεις από τον βίο Της. Η αγάπη και η ολόθυμη ευσέβεια των Χριστιανών της Σμύρνης την στόλισε με αργυρό κάλυμμα εξαιρετικής τέχνης. Η Ιερά Εικόνα της Γοργοϋπηκόου Παναγίας σκέπαζε ολόκληρη την πόλη με την Θεομητορική ευλογία Της, έως την θλιβερή ώρα του διωγμού, που συνόδευσε τους κατοίκους της περιοχής, καθώς εκείνοι αγωνίζονταν να φύγουν από την πυρπολημένη Σμύρνη μέχρι τη νέα εστία τους στη Μητροπολιτική Ελλάδα.

Από τότε, η Γοργοϋπήκοος στήριξε τους Χριστιανούς να ξαναστήσουν τη νέα τους ζωή στην υπό ίδρυση πόλη της Νέας Ιωνίας και μέχρι σήμερα ευλογεί και διαφυλάσσει κάθε προσκυνητή, πρεσβεύει για τη νεολαία μας, στηρίζει τα ανδρόγυνα και περιθάλπει τους ασθενείς και δοκιμαζομένους αδελφούς.

Related posts