29 Μαρτίου, 2024

Λαμπρός ο εορτασμός του Προστάτου των Ιεροψαλτών μας

Την μνήμη του Προστάτου του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους τίμησε ο Ιεροψαλτικός κόσμος της Τοπικής μας Εκκλησίας, ήτοι ο ομώνυμος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών και η Σχολή Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τα ιερά Αναλόγια πλαισίωσε πλήθος Ιεροψαλτών, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου και του Λαμπαδαρίου κ. Ευθυμίου Παπαγεωργίου. Παρέστησαν δε, πλήθος Ιεροψαλτών μας και οι μαθητές της Σχολής.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε ο Αγιασμός της επίσημης έναρξης της νέας χρονιάς στην Σχολή Βυζ. Μουσικής, στο τέλος του οποίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο οποίος παρατήρησε, «τί πιο όμορφη εικόνα από την σημερινή, όπου μικροί και μεγάλοι, νέοι και παλαιοί, μαθητές και δάσκαλοι, εμπειροτέχνες και σπουδαγμένοι, συνηγμένοι επί το αυτό, μοιράζονται τα ίδια ακούσματα, την ίδια αγάπη, την ίδια φλόγα για την θεϊκή τέχνη της πατρώας μουσικής, συνεχίζοντας την παράδοση που σφυρηλάτησαν οι Δάσκαλοί μας και πέρασε πλέον στα χέρια νεότερων μουσικών που συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι στην υπηρεσία της ψαλτικής τέχνης. Εγγυητής για τη συνέχιση αυτή της δημιουργικής συνύπαρξης είστε εσείς Σεβασμιώτατε και το ανύσταχτο ενδιαφέρον σας για την διασφάλιση της ενότητας, μιας ενότητας που δεν επιβάλλεται, αλλά εμπνέεται. Εμπνέεται με το παράδειγμα, τη συνδιαλλαγή, τη συνεννόηση, τον αλληλοσεβασμό, την κοινή χάραξη στόχων και σκοπών».

Αμέσως μετά, ύστερα από απόφαση του Συνδέσμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε τρεις παλαίμαχους Ιεροψάλτες, που κόσμησαν τα ιερά Αναλόγια, επί σειρά ετών, ως αναγνώριση για την καρποφόρα διακονία τους. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτριο Ευσταθίου, Γεώργιο Καραλή και Κωνσταντίνο Κομισόπουλο.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το διαρκές ενδιαφέρον του και την καθοριστική εμπιστοσύνη και στήριξή του στην Σχολή, καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές, εξέφρασε την χαρά του για την πληθωρική συμμετοχή τους σε όλο το εύρος της Σχολής και επανέλαβε τον βασικό στόχο της, που είναι η εκμάθηση της πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής, ως μέσου πνευματικής καλλιέργειας και προαγωγής της ανθρώπινης ψυχής προς τον Θεό.

Ακολούθησε η πατρική προσλαλιά του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος χαρακτήρισε τον φετινό εορτασμό «πανδαισία ενότητος, Θείας Λατρείας και χαράς για την διατήρηση της μακράς παράδοσης της Τοπικής μας Εκκλησίας». Ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για το έργο του και συνεχάρη τους τιμηθέντες Ιεροψάλτες, ενθυμούμενος τις Λειτουργικές εμπειρίες που βίωσε μαζί τους. Ο κ. Ιγνάτιος ζήτησε την ενίσχυση του χορού των Ιεροψαλτών και μεγαλύτερη έμφαση στην σπουδή και των παραδοσιακών μας τραγουδιών. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Δ/ντή της Σχολής, ο οποίος, από κοινού με τους συνεργάτες του Δασκάλους, συνεχίζει την παράδοση της Σχολής, που παρέλαβε από τον προκάτοχο και δάσκαλό του, Μιχάλη Μελέτη. Τόνισε δε τον αγώνα που όλοι διεξήγαγαν για να κρατήσουν ζωντανή την Σχολή, κατά την διετή δοκιμασία της πανδημίας, αγώνας που απέβη επιτυχής. Τόνισε, μάλιστα ότι «η Σχολή μας έχει μέλλον, ελκύει τους ανθρώπους να σπουδάσουν την ιερή Ψαλτική Τέχνη και παράλληλα να μυηθούν στην Λατρεία της Εκκλησίας μας, να σπουδάσουν την αυθεντική Ελληνική γλώσσα και το θεολογικό νόημα των ύμνων».

Ακολούθησε η απονομή των Πτυχίων Ιεροψαλτών, Πτυχίων και Διπλωμάτων Βυζ. Μουσικής στους περσινούς αποφοιτήσαντες, ως εξής:

Πτυχίο Ιεροψάλτου έλαβαν:

Ζωή Στέλλου

Αναστάσιος Ψιώτας

Πτυχίο Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής έλαβαν:

Ηλίας Αποστόλου

Μιχαήλ Βαγενάς – Νάνος

Δημήτριος Γεωργακόπουλος

Νικόλαος Ματσάγγος

Κωνσταντίνος Χαραμής

Δίπλωμα Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής

Λεμονιά Απόχα, με Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης, επ’ ονόματι του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Μιχάλη Μελέτη

Δημήτριος Καλλίκας

Περικλής Κερμελίδης

Νεκτάριος Μακρής, με Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης, επ’ ονόματι του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Τρύφωνος Γερόπουλου.

Related posts