Βόλος, 22 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφόρησε
το πολυαναμενόμενο βιβλίο του
Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου
«Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975»
από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον»
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρόεδρος του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», κ.Ιγνάτιος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με μεγάλη τιμή και χαρά παρουσιάζουν μέσα από τις Εκδόσεις του φορέα «Ιδιόμελον», το τελευταίο βιβλίο του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975».
Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε το νέο σύγγραμμα του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, που θεωρείται προσφορά στον τόπο καταγωγής του. Πρόκειται για καρπό μακροχρόνιας έρευνας, προκειμένου να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων.
Το έργο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος που ανέλαβε και την πολυτελή έκδοσή του.
Στην πλούσια αυτή συλλογή των 800 σελίδων, μεγάλου σχήματος, περιλαμβάνονται αλφαβητικά, και όχι κατά μέγεθος της προσφοράς τους, επί δύο αιώνες 266 ευεργέτες, οι οποίοι χρηματοδότησαν Εθνικής εμβέλειας έργα, άφησαν γενναία κληροδοτήματα στον τόπο καταγωγής τους, ενδιαφέρθηκαν για τις κοινωνικές ανάγκες του παροικιακού Ελληνισμού στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, όπου δημιούργησαν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και κατέθεσαν το περίσσευμα και συχνά το υστέρημά τους με μεγαλείο ψυχής για ιδρύματα Ευποιΐας, φιλανθρωπίας και πολιτισμού.
Σε δύσκολες για το Έθνος εποχές, φιλοπρόοδοι και φιλοπάτριδες πολίτες της Μαγνησίας διέθεσαν τα αναγκαία χρηματικά ποσά για την ανέγερση λαμπρών διδακτηρίων και εκκλησιών, για την εκτέλεση κοινοτικών έργων, αρδευτικών και ρυμοτομικών, για τη δημιουργία βιβλιοθηκών, για τη λειτουργία νοσηλευτικών μονάδων περίθαλψης των ασθενέστερων τάξεων, για την ίδρυση ορφανοτροφείων και γηροκομείων, βρεφικών και πολιτιστικών κέντρων, για τη θέσπιση υποτροφιών προς ενίσχυση απόρων φοιτητών και μαθητών, για την αποκατάσταση φτωχών κοριτσιών.
Η λεπτομερής καταγραφή όλων αυτών των δωρεών και κληροδοτημάτων αποδεικνύει ότι ο ευεργετισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμπλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κενά της κρατικής μηχανής και δημιούργησε θεσμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως οι ιστορικές βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μηλεών, η Γεωργική Σχολή Κασσαβέτειας, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο Βόλου, Εκπαιδευτικά ιδρύματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι υποτροφίες Ν. Κρήτσκη, Ιωάννη Κασσαβέτη, Σοφοκλή Αχιλλόπουλου, Αριστείδη Ζάχου, Κ. Στρεφτάρη κ.ά.
Καινοτομία του έργου αυτού αποτελεί η δημοσίευση παλαιών αρχειακών πηγών, κυρίως δυσεύρετων διαθηκών και δωρητηρίων συμβολαίων, καθώς και σχετικών αποφάσεων Δήμων και κοινοτήτων και Διοικητικών Συμβουλίων Ιδρυμάτων.
Τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό προσώπων, έργων τέχνης και κτηρίων που αναφέρονται στους ευεργέτες και στα προϊόντα της ευεργεσίας τους.
Το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό, στους φίλους της Μαγνησίας και στους κατοίκους της το μοναδικό αυτό έργο.
Σύντομα θα οργανωθεί μια αντάξια παρουσίαση, για να τιμηθεί ο Συγγραφέας και να γίνει ευρύτερα γνωστό το μοναδικό τούτο Συγγραφικό πόνημα.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο από το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ».