22 Ιανουαρίου, 2025

Πραγματοποιήθηκε στον Βόλο ο Ι΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Με απόλυτη επιτυχία, διεξήχθη το Σάββατο 2/7, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Ι΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, στον οποίο συμμετείχαν 52 σπουδαστές και σπουδάστριες της Βυζαντινής Μουσικής, κάθε ηλικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από τις κάτωθι Σχολές και Μητροπόλεις:

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Δημοτικό Ωδείο Θηβών, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου ”Ο Άγιος Αχίλλιος” και του παραρτήματος της Ελασσόνας, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μ. Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός”, Σχολή  Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καστορίας “Ο  Άγιος  Μηνάς”, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς και των παρατημάτων αυτής, Αγριάς και Αλμυρού.

Ατομικές συμμετοχές υπήρξαν, επίσης από Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα (Ι.Μ. Καρυστίας και Σκύρου).

Την Κριτική επιτροπή απάρτιζαν:

π. Νεκτάριος Πάρης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Δρ. Θεολογίας και Μουσικολογίας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αθανάσιος Βουγιουκλής,  Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ηλίας Καπέλας, Διευθυντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καρδίτσας.

Πρωτ. Ευστάθιος Βαρβαρέλης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αλμυρού και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού

Δημήτριος Μανώλης, Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου τόνισε πως παρά τις αντιξοότητες, τους φόβους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την υπέρογκη αύξηση των εξόδων μετακίνησης, ο αριθμός των συμμετοχών, αλλά πρωτίστως το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, καταδεικνύει ότι ο θεσμός που ξεκίνησε ο Σύνδεσμός μας πριν από χρόνια έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ψαλτικού κόσμου ως μια μελωδική συνάντηση που έχει σκοπό την προβολή της γνήσιας εκκλησιαστικής μουσικής και την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας και αγάπης μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτό δείχνει η συμμετοχή διαγωνιζομένων όχι μόνο από την πόλη του Βόλου και την Θεσσαλία (Λάρισα – Καρδίτσα), αλλά από τόπους μακρινούς όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Θήβα, η Λειβαδιά, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Θεσσαλονίκη.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, παρετέθη γεύμα προς τους συμμετέχοντες, μετά το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε τους αναμνηστικούς επαίνους στους διαγωνισθέντες σπουδαστές. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συμμετοχή, ενώ εξήρε την παρουσία του νεανικού στοιχείου στον Διαγωνισμό: «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι είστε οι συλλειτουργοί μας στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, με μεγάλο βάρος και ευθύνη να εκπροσωπείτε τον λαό του Θεού, χωρίς τον οποίο η Θεία Λατρεία καθίσταται ελλιπής. Όταν κατανοούμε αυτή την ευθύνη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που ονομάζουμε τέχνη και παράδοση, αποκτά χαρακτήρα που ξεπερνά τα κοσμικά και επίγεια…». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε από καρδιάς τους διοργανωτές και χαρακτήρισε τον Διαγωνισμό «συνάντηση ενότητας, που είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη διαμόρφωσης ορθού ιεροψαλτικού ήθους, ενώ τόνισε την χρησιμότητα της ψαλτικής τέχνης στην σπουδή της Ελληνικής γλώσσας, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο.

Related posts