20 Νοεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η ενότητα είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας» – Λαμπρή η πανήγυρις των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία

Με επίκεντρο τον φερώνυμο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ν. Ιωνίας, η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε και φέτος την μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, σε ατμόσφαιρα ευφροσύνης και κατανύξεως.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, τον οποίο πλαισίωσε πληθύς Κληρικών μας, παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια και Αθανασίου Λιούπη και πλήθους φιλαγίων πιστών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «οι δύο Απόστολοι ήταν τόσο όμοιοι, αλλά και διαφορετικοί και αναμφισβήτητα Μεγάλοι. Ήταν όμοιοι στην πίστη. Μαρτύρησαν για την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού. Όμως, αμφότεροι είχαν βρεθεί απέναντι στον Χριστό. Ο Πέτρος Τον αρνήθηκε την κρίσιμη στιγμή προ του Πάθους. Ο Παύλος ξεκίνησε ως διώκτης του Χριστού, μέχρι να ζήσει το θαύμα της μεταστροφής του στην πορεία προς Δαμασκό. Και οι δύο έλαβαν Πνεύμα Άγιο. Ο Πέτρος την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Παύλος, βαδίζοντας προς Δαμασκό. Ο Πέτρος είδε με τα μάτια του τον Χριστό, ο Παύλος Τον είδε με τα μάτια της ψυχής. Ο Πέτρος ήταν ολιγογράμματος, απλός ψαράς. Ο Παύλος ήταν εγγράμματος, γνώστης των Γραφών και της Ελληνικής Παιδείας, προσωπικότητα ισχυρή, που μετέτρεψε την ανθρώπινη σοφία του σε Λόγο Θεού, όπως και ο Πέτρος. Και οι δύο υπήρξαν διδάσκαλοι, έφεραν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στις ψυχές των ανθρώπων, ο δε Παύλος δίδαξε ότι αυτό το Ευαγγέλιο δεν αφορά έναν μόνον λαό, τον Ιουδαϊκό, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, όλα τα έθνη, των οποίων έγινε Απόστολος».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην σημασία της διδασκαλίας των δύο Αποστολικών μορφών στην ζωή της Εκκλησίας στην εποχή μας: «ο Χριστός αφορά όλους τους ανθρώπους και δέχεται πάντας, όχι με κριτήριο την αναμαρτησία, αλλά την μετάνοια. Και οι Απόστολοι ήταν αμαρτωλοί, αλλά μετανόησαν, αρνήθηκαν, αλλά επέστρεψαν… Ο Χριστός δεν νοιάζεται για την κοσμική μας μόρφωση. Άλλωστε, συχνά η μόρφωση στέκεται εμπόδιο στην σχέση μας μαζί Του, γιατί ο ορθολογισμός θέλει να πείσει ότι έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα. Ο Χριστός θέλει την απλότητα της ψυχής και από τους μορφωμένους και από τους αμόρφωτους, σαν κι αυτή των Αποστόλων, που νοηματοδοτεί την ζωή μας. Οι Απόστολοι μας καλούν να μη φοβηθούμε να συναντηθούμε με τον Χριστό και να λάβουμε, μέσα από την ζωή της Εκκλησίας, την σωτηρία».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, επίσης, στον εναγκαλισμό των δύο Αποστόλων, που αποτυπώνεται στην εικόνα τους: «Αυτό δεικνύει την μεταξύ τους ενότητα, η οποία είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας. Είναι αυτή που σώζει, μέσα στην Εκκλησία, την βιώνουμε στα ιερά Μυστήρια, οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, πάση θυσία, κατά το παράδειγμα των δύο Αποστόλων, με ταπείνωση και αληθινή αγάπη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον έπαινο και την αγάπη του προς τους εφημερίους και τον λαό της ενορίας, «γιατί σ’ αυτή την κρίσιμη εποχή, γίνεστε παράδειγμα αγάπης, προσφοράς και θυσίας για τους εμπερίστατους αδελφούς. Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι, για να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στην κλήση του Χριστού».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Related posts