23 Νοεμβρίου, 2024

«Μνήμες 1821 & 1922»

1922 – 2022

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 Νέα Ιωνία – Βόλος

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

«Μαγνήτων Κιβωτός,

για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

 Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

«ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

 Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

 Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

«Μνήμες Προσφύγων»

 Συμμετέχουν ΟΛΟΙ

Οι Συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας

 με την στήριξη

του Δήμου Βόλου

και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 Νέα Ιωνία Βόλος, 24 Μαρτίου 2022

Προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μουσικοχορευτική παράσταση

«Μνήμες 1821 & 1922»

Παραδοσιακά τραγούδια από τον

π. Χρήστος Κυριακόπουλος

Συνοδεύουν χορευτικά σύνολα

Προαύλιος χώρος Ιερού  Ναού Ευαγγελιστρίας

Νέας Ιωνίας

Συνεχίζονται  οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, ώρα 18.00 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ιδιαίτερη σημειολογία, όπου θα προσπαθήσει μέσα από την παραδοσιακή μουσική και το χορό να συνδέσει τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Την κορυφαία στιγμή που είναι ο ξεσηκωμός του 1821 και τη μελανότερη σελίδα της, αυτή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής έχει ο Φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και  το Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ».

Ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος αθόρυβα και συστηματικά, συνεχίζει την παράδοση των ανθρώπων της Εκκλησίας, που συντρέχουν στην διάσωση και ενίσχυση των αγνών πατρώων θεσμών πέραν των λειτουργικών και ποιμαντικών καθηκόντων τους. Στην επετειακή αυτή εκδήλωση για τον φετινό γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα τον συνοδεύουν οι γνωστοί μουσικοί. Κλαρίνο:   Γιαννακόπουλος Κώστας, Λαούτο:    Μαργώνης Γιαννούλης, Ταμπουράς & Ούτι: Πανάγου Χρήστος, Σαντούρι:  Ρήγα Ιωάννα και στα Κρουστά και την Φλογέρα: Νιάρχος Ανδρέας.

Θα παρουσιάσουν σκοπούς και τραγούδια για να χορέψουν τα χορευτικά συγκροτήματα:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ και ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΓΚΙΝΟΥΔΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΚΑΝΕΤΣΑ – ΝΤΟΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

«ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΙΩΝΕΣ»

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΦΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΦΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

 

Η περσινή χρονιά 2021 και η φετινή 2022 έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη της εθνικής μας παλιγγενεσίας  και εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, την φετινή χρονιά.

Στις δυο αυτές ιστορικές μνήμες είναι αφιερωμένη η Επετειακή μουσική εκδήλωση.

Περιλαμβάνει μια περιήγηση και έναν αναβαπτισμό στην κολυμβήθρα και στον πολιτισμό των ηρώων του 1821 και των αλησμόνητων πατρίδων της Μικρασίας.

Ένας πολιτισμός που εξαπλώνεται και ριζώνει και που ποτέ δεν χάθηκε και δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Αυτός ο πολιτισμός και η ιστορία της μουσικής παράδοσης που δημιουργήθηκε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και κατέληξε στο 1922 εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα ηρωικά, κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια αλλά και  τους λαϊκούς θρήνους  που ο λαός μας συνέθεσε με απαράμιλλο τρόπο.

Παρελαύνουν μέσα σε αυτά τα δημιουργήματα της λαϊκής μούσας οι κλέφτες και οι αρματολοί του ΄21 και όλη η πονεμένη ρωμιοσύνη της Μικρασίας: Σμύρνη, Βουρλά, Ιωνία, Καππαδοκία, Καισάρεια, Νικομήδεια, Χαλκηδόνα, Έφεσος, Κύζικος, Πόντος  και άλλες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Μετά την Άλωση της Πόλης ο ελληνισμός και ιδίως της Μικράς Ασίας, διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της μακραίωνης ιστορικής του πορείας.

Η πνευματική και πολιτιστική ζωή περιορίζεται στο εξής στα πλαίσια της ορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας.

Ο Μικρασιάτικος Ελληνισμός, έχοντας ένδοξο ιστορικό παρελθόν με υψηλό πνευματικό πολιτιστικό υπόβαθρο, κοντά στα άλλα διατήρησε και τις μουσικοχορευτικές παραδόσεις και τα τραγούδια του με όλο τον πλούτο των πολυποίκιλων μελωδιών, ρυθμών και χορών.

Αυτή η μουσικοποιητική παράδοση όπως διαμορφώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, που φέρει μαζί της όλο τον παλαιό μουσικό και ρυθμικό πλούτο είναι αυτή που και σήμερα σώζουν και διατηρούν  οι Μικρασιάτες στις νέες τους πατρίδες, όπως και εδώ στην περιοχή μας, όπου εγκαταστάθηκαν μετά  την εκδίωξή τους από  τα  πατρογονικά τους εδάφη το 1922.

Από αυτούς γνώρισαν και οι υπόλοιποι Έλληνες, της κυρίως Ελλάδας, αυτό τον μουσικό πλούτο και τους χορούς της Μικράς Ασίας, εκτός των νήσων του Αιγαίου και κυρίως εκείνων που γειτνίαζαν με την Μικρά Ασία, που ήταν πάντα γνώριμος.

Ακούγοντας κανείς τα τραγούδια τους συγκινείται και ανατριχιάζει με την σκέψη ότι οι αλησμόνητες  πατρίδες και οι αλύτρωτες κοιτίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού υπήρξαν ακροπόλεις του χριστιανισμού και φορείς της γνήσιας πολιτιστικής παράδοσης.

Η μουσική και ο χορός από τα Μικρασιάτικα κυρίως σύνολα θα «μεταφέρουν» νοερά όσους παρευρεθούν στις ιστορικές μνήμες και θα αναζωπυρώσουν  τη μνήμη  για τα ιερά και «ματωμένα χώματα» των νεομαρτύρων και εθνομαρτύρων του 1821 και της Μικράς Ασίας.

Η ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Κυριακόπουλο θα αποδώσουν και θα ερμηνεύσουν με αυθεντικό τρόπο όλα τα τραγούδια τόσο του Α΄ μέρους που είναι αφιερωμένο στο ηρωικό 21΄ όσο και του Β΄ μέρους που είναι αφιερωμένο στην Μικρασία, και θα δώσουν έναυσμα για να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους τα χορευτικά σύνολα που θα εμφανιστούν.

Related posts