Την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησε σήμερα ιεροπρεπώς η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εκπαιδευτικών της επαρχίας μας και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Εκπαιδευτικών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Παιδεία χωρίς πρότυπα. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι υπόδειγμα φωτός. Ο Βασίλειος, ως πανεπιστήμων, απέκτησε πλήθος γνώσεων, που έκανε πράξη ζωής και αγάπης, με την «Βασιλειάδα». Ο Χρυσόστομος, με τον σαγηνευτικό του λόγο, μετέδιδε την αλήθεια και ο ίδιος έγινε παράδειγμα σταθερότητας στην πίστη και στις αρχές του. Ο Γρηγόριος, με την Θεολογία και την αξεπέραστη υπομονή του, δίδαξε την αλήθεια της πίστεως και του Ορθοδόξου δόγματος. Πρέπει, σήμερα, να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων, καθώς η Παιδεία μας έχει χάσει το όραμά της και όλα γίνονται επιφανειακά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και την σύγχρονη εκκοσμίκευση. Κι αν κάποιος επιχειρήσει να μεταδώσει Παιδεία με Αρχές και πιστεύματα ιερά, έρχεται αυτό που ονομάζουν «προοδευτικότητα», για να καταργήσει κάθε προσπάθεια να διακρίνεται η Παιδεία μας από διαχρονικές αξίες. Αν ακόμα διασώζεται η Παιδεία, οφείλεται στο έργο ξεχωριστών προσωπικοτήτων, που δεν λειτουργούν ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης, αλλά διδάσκουν ήθος και διασώζουν αυτό που ζήσαμε εμείς και οι πατέρες μας, τον δάσκαλο ως υπόδειγμα ζωής και όχι απλώς ως πάροχο ξερών και ανούσιων γνώσεων».
Τιμητική διάκριση σε δύο παλαίμαχους Εκπαιδευτικούς
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για δύο καταξιωμένους παλαίμαχους Εκπαιδευτικούς, την Φιλόλογο – Καθηγήτρια κα Αλίκη Μούτου και τον Δάσκαλο κ. Νικόλαο Διαμαντάκο. Εις αμφοτέρους ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών, και πλήθος συναδέλφων και μαθητών των τιμωμένων εκπαιδευτικών.
Για το εκπαιδευτικό έργο και την προσωπικότητα της κ. Μούτου μίλησε η Φιλόλογος – καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδημητρίου – Μακρή. Η ίδια η κ. Μούτου, στον σύντομο χαιρετισμό της, αφού συγκινημένη ευχαρίστησε για την μεγίστη τιμή, μεταξύ άλλων σημείωσε: «πορεύτηκα στην εκπαιδευτική μου ζωή σεμνά και ταπεινά και υπηρέτησα την πατρίδα μου στο πρόσωπο των παιδιών της, των μαθητών μου. Δεν απέβλεψα ποτέ σε καμία ανταπόδοση και τώρα καταθέτω την μαρτυρία μου ότι έκανα το χρέος μου».
Για το εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, καθώς και την προσωπικότητα του κ. Διαμαντάκου, μίλησε ο Δάσκαλος κ. Πασχάλης Δήμου, Δ/ντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Ο κ. Διαμαντάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την υψίστη τιμή και, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Η αποδιδόμενη τιμή αποτελεί τρανή απόδειξη τιμής, εκ μέρους της Τοπικής Εκκλησίας, του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ενώ δεν περιορίζεται στον εκάστοτε τιμώμενο, αλλά έμμεσα επεκτείνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «τους τιμηθέντες εκπαιδευτικούς προβάλλουμε ως πρότυπα και στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους τους συναδέλφους τους, ως ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» στα πρόσωπα αυτά που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας». Εξήρε την σεμνότητα και την ταπεινότητα της κ. Μούτου και το γεγονός ότι πλήθος ανθρώπων εκφράζονται με ευγνωμοσύνη για το πρόσωπό της, εκτιμώντας την αξεπέραστη εκπαιδευτική της προσφορά. Για τον κ. Διαμαντάκο, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο συγγραφικό του έργο, που αναδεικνύει την τοπική ιστορία, κυρίως της ιδιαιτέρας του πατρίδας, της Ζαγοράς. «Και στους δύο υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά: η φλόγα της Ορθοδόξου πίστεως. Την παρέλαβαν, την μεταδίδουν, την κρατούν ζωντανή. Η αγάπη για το λειτούργημά τους. Δεν υπήρξαν επαγγελματίες εκπαιδευτικοί, αλλά έκαναν έργο ζωής αυτό που αγαπούσαν. Η αγάπη για την πατρίδα και την γενέτειρά τους. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ. Η τιμητική διάκριση που σήμερα τους απονείμαμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να τους προσφέρουμε».
Την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα κ. Αλίκης Μούτου
Είναι πτυχιούχος του κλασικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε, επί 35 έτη, ως καθηγήτρια, Γυμνασιάρχις και Λυκειάρχις, στο Γυμνάσιο της Ζαγοράς, στο Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», στο εξατάξιο Γυμνάσιο θηλέων Βόλου, στο 1ο Λύκειο Θηλέων Βόλου, στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, στο 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου.
Ομιλεί γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά, ενώ επί σειρά ετών συμμετέχει στην πνευματική ζωή της πόλης, με διαλέξεις ιστορικού, παιδαγωγικού, λογοτεχνικού, γλωσσικού και θρησκευτικού περιεχομένου.
Το 1994 εξέδωσε τα απομνημονεύματα του θείου της Γεωργίου Λεμωνίδη, Ιλάρχου, με τίτλο «Το χρονικό του μεγάλου αγώνα» και το 2015 το βιβλίο «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (σχέση Ελληνικής – Ινδοευρωπαϊκής».
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα κ. Νικολάου Διαμαντάκου
Καταγόμενος από την Ζαγορά, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας. Το 1973 εισήχθη στο «Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαιδεύσεως» όπου μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδαγωγική, Διδακτική, Ψυχολογία, Φιλοσοφία και άλλες συναφείς επιστήμες.
Υπηρέτησε σε μικρά χωριά του Νομού Λαρίσης, στο Πουρί και στην Ζαγορά, ενώ από το 1975, μέχρι το 1991 στα 18ο, 12ο και 21ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, ως δάσκαλος και Διευθυντής.
Μετά την συνταξιοδότησή του, ασχολήθηκε, με ζήλο και μεθοδικότητα, στην έρευνα και ανάδειξη της ιστορίας της Ζαγοράς και συνέγραψε τα κάτωθι εξαίρετα βιβλία:
Το Πουρί, το πολύδροσο χωριό του Πηλίου, 1997
Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς, 2001 και 2019
Ζαγοριανοί Ιεράρχες και άλλοι Κληρικοί, 2007
Τα σχολεία της Ζαγοράς από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα, 2010
Μνημεία και μνήμες από τη ιστορία της Ζαγοράς, πύργοι – βρύσες – ηρώα – προτομές, 2014 και
Ιδιωματικό λεξιλόγιο της Ζαγοράς, 2021.