23 Νοεμβρίου, 2024

Λαμπρή η Πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο – Έργα ζωτικής σημασίας στον Μητροπολιτικό μας Ναό

Με την δέουσα λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και ευλάβεια ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός του Βόλου τίμησαν εφέτος την μνήμη του Προστάτου και Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου, στον περικαλλή και ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της νύμφης του Παγασητικού, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της πανδημίας.

Η φετινή πανήγυρις, μάλιστα, λαμπρύνθηκε έτι περισσότερο, από την ευλογητή έλευση και ολιγοήμερη παραμονή των πανσεβάσμιων Ιερών θησαυρισμάτων της Τοπικής μας Εκκλησίας, ήτοι της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς και της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που αμφότερες φυλάσσονται στην ομώνυμη γυναικεία Μονή της επαρχίας Αλμυρού.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πολλών Κληρικών μας, των Βουλευτών Μαγνησίας Αθανασίου Λιούπη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατήρησε ότι ο Άγιος Νικόλαος «είναι ο δικός μας Άγιος, που μας παρηγορεί και μας δίνει κουράγιο. Στέκεται στις οικογένειες, που βιώνουν την θλίψη του αποχωρισμού αγαπητών προσώπων. Είναι ο θεραπευτής, που κρατά ζωντανή την ελπίδα στους ασθενείς αδελφούς μας. Είναι εκείνος που στολίζει πνευματικώς την ζωή μας. Είναι κανόνας πίστεως και μας διδάσκει την ακλόνητη εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό, που είναι καρπός της αγάπης μας σε Εκείνον. Μάλιστα, τούτην την περίοδο της δοκιμασίας, αναμετριόμαστε με την αυθεντική πίστη, καθώς καλούμαστε να παιδαγωγηθούμε μέσα από μια εμπειρία ζωής, που ο Θεός επεφύλαξε και στην δική μας γενιά… Ο Άγιος Νικόλαος είναι και εικόνα πραότητος, κατά μίμηση Ιησού Χριστού. Πρόκειται για εσωτερικό βίωμα που αποκτάται μέσα από την πεποίθηση του ανθρώπου ότι πρέπει να ζει εν μετανοία και ταπεινώσει… Με την πραότητα, ο Άγιος συμβάλλει στην ενότητα, ενώ, ως εγκρατείας διδάσκαλος, μας καλεί να ξαναβρούμε μια ασκητική πορεία, διά της οποίας αποκτάται σοφία και σύνεση. Με τον ασκητικό τρόπο ζωής, ο άνθρωπος βλέπει την αλήθεια των πραγμάτων και σοφά αποφασίζει…».

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εμπειρία της πανδημίας και κάλεσε όλους να παραμείνουμε εδραίοι στην πίστη μας, «γιατί τούτη την περίοδο ο διάβολος θα επιχειρήσει να κλονίσει τους ανθρώπους, να τους παγιδέψει στην ψευδαίσθηση της πνευματικής αυτάρκειας, που καταστρέφει την σύνεση και την υπακοή στην Εκκλησία. Όποιος θέλει να ζει στην Εκκλησία οφείλει να επιδεικνύει υπακοή, όχι με την έννοια του καταναγκασμού, αλλά της ενότητος, της συνέσεως και της σοφίας…». Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον λαό μας σε συμπόρευση με εκείνους που έχουν την ευθύνη, την Πολιτεία και την Επιστήμη και έκανε έκκληση κατά της καχυποψίας και της αμφιβολίας, επισημαίνοντας την ανάγκη του εμβολιασμού, ως του πιο σημαντικού όπλου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα, επανέλαβε ότι «Πίστη και Επιστήμη μπορούν να συμπορεύονται» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του διαπρεπούς Χειρουργού, Ομότιμου Καθηγητού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημητρίου Λινού, συζύγου της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Αθηνάς Λινού, ο οποίος, διακρινόμενος από βαθειά πίστη και ευλάβεια, εισήλθε το διήμερο 4-5/12 στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, λαμβάνοντας από τα χέρια του Ποιμενάρχου μας τον μεν βαθμό του Διακόνου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, του δε Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, διότι ενέταξαν το έργο της δομικής αποκατάστασης του Μητροπολιτικού μας Ναού, από τα μεγάλα προβλήματα που του προκάλεσε η φθορά του χρόνου, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τόνισε ότι «για εμάς είναι ζωτικής σημασίας ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός της πόλης μας να παραμείνει στέρεος και να συνεχίσει την πορεία του στον χρόνο. Και όπως οι πατέρες μας μάς παρέδωσαν αυτόν τον Ναό – στολίδι και μάλιστα, σε πολύ δύσκολες εποχές, έτσι και εμείς να τον διασώσουμε και να τον παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές!».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, οι Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Κώστας Μαραβέγιας, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και πάλι στα έργα αποκατάστασης της στατικής επάρκειας των τρούλων και της οροφής του Ναού, που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό. Μάλιστα, εξήρε την συμβολή της Αντιπεριφερειάρχου κ. Κολυνδρίνη στην ένταξη του έργου σε Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ζήτησε την συνέχιση του έργου για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων της οροφής του Ναού. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμαρχο της πόλης για την στήριξή του στους Ναούς του Βόλου, σε περίοδο μακράς και πολυεπίπεδης κρίσης, ζήτησε, όμως, κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερη μέριμνα για τον Μητροπολιτικό μας Ναό. Ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε την έκκλησή του για προσοχή την περίοδο της πανδημίας και θύμισε την ευθύνη που όλοι έχουμε να προστατέψουμε εαυτούς και αλλήλους. Κάλεσε τον λαό να μη φοβηθεί τον εμβολιασμό και κυρίως να μη γίνει θύμα «μιας προπαγάνδας που θέλει να μας διχάσει, ενώ δεν έχει επ’ ουδενί να κάνει με την πίστη μας».

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, ως και της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους πέριξ του Ναού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Επί ειδικώς ευπρεπισμένης εξέδρας, στο κέντρο του προαυλίου, τελέστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία, μετά την οποία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον εόρτιο Χαιρετισμό του: «Σήμερα προσευχηθήκαμε για τους αδελφούς μας που οργώνουν τις θάλασσες, για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν καθημερινή μάχη στο Αιγαίο, για να παραμείνει θάλασσα της ειρήνης και της συνύπαρξης. Προσευχηθήκαμε για το Πολεμικό μας Ναυτικό, που προστατεύει την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της ναυτοσύνης, που μεταφέρουν στα πέρατα του κόσμου τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Προσευχηθήκαμε για όσους δοκιμάζονται από την πανδημία, τους νοσηλευτές και ιατρούς, που παλεύουν για να κρατήσουν τους ανθρώπους στη ζωή, για τους αναγκεμένους, που συντρέχουμε με κάθε τρόπο, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανένα, αλλά βλέποντας στο πρόσωπό τους την ζωντανή εικόνα του Θεού».

Related posts