28 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΙΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΕΚΟΥ – ΜΑΥΡΟΥ

Την περασμένη Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της  επίσημης παρουσίασης της φωτογραφίας με τη μορφή του Μακρινιτσιώτη ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου στην είσοδο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρινίτσα.

Η όλη εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και αφορούσε την υλοποίηση της  ιδέας και προσφοράς του Μακρινιτσιώτη Ευπατρίδη, Γιώργου Γκέκου – Μαύρου.

Η ιδέα γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, “Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823” το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Με την έρευνά του αυτή έφερε στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που κατέγραφαν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζή μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί, και δημοσίευσαν ήδη από το 1823. Ανάμεσα στους επιζήσαντες της διετούς αυτής περιπέτειας ήταν και τρεις Μακρινιτσιώτες, ο Σταύρος Παρπάτης, ο Γεώργιος Κωνσταντίνου και ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο οποίος προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην ασυνήθιστα μεγάλη φυσική του δύναμη. Ο Ελβετός καλλιτέχνης Γιόχαν Κόνραντ Φόσι του έκανε ένα σκίτσο, από το οποίο αργότερα δημιουργήθηκε μια χαλκογραφία με το πορτρέτο του αγωνιστή, και το οποίο ανακάλυψε ο Γιώργος Γκέκος στο Ελβετικό Εθνικό Μουσείο της Ζυρίχης.

Η σεμνή εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στις δράσεις και εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεκίνησε στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΠΕ με καλωσόρισμα της Προϊσταμένης του Κέντρου, Ματούλας Μακέλη.

Στη συνέχεια ο παλιός Κοινοτάρχης της Μακρινίτσας, Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», αναφέρθηκε στην ιστορία του ήρωα, στη σχέση του Γιώργου Γκέκου με την πατρίδα του Μακρινίτσα, από την πλευρά της μητέρας του, και στην τεράστια Επιστημονική του παρουσία σε όλον τον κόσμο. Τέλος στη μεγάλη αξία να μπορεί η Πατρίδα να τιμά τα τέκνα της, αποδίδοντάς τους το ελάχιστο χρέος των σύγχρονων τέκνων της.

Την «παράσταση» όμως έκλεψε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γκέκου “Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823”, την οποία έκανε ο Διευθυντής του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Πασχάλης Δήμου, και ιδιαίτερα η στιγμή κατά την οποία η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, Δέσποινα Δημ. Τσούκα διάβασε το ποίημα που έγραψαν οι μικροί μαθητές του Πασχάλη Δήμου για την ιστορία αυτή.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέβηκαν στην είσοδο  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, όπου η κορνίζα με το πορτρέτο του ήρωα Παπαγεωργίου. Ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κυρίου Ιγνατίου, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαϊωάννου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Δ. απέσυρε την Ελληνική σημαία και αποκαλύφθηκε το πορτρέτο του ήρωα. Από τη στιγμή αυτή και μέσω του ενημερωτικού υλικού που συμπληρώνει το σύνολο της ενέργειας, θα έχουν στο εξής, πρώτα οι συμπατριώτες του και στη συνέχεια η μαθητιώσα νεολαία και όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται το «Περιβαλλοντικό» στη Μακρινίτσα να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

Τον επόμενο μήνα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σχεδιάζει να υλοποιήσει Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τη συμμετοχή της Μακρινίτσας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, που θα την παρουσιάσει ο ίδιος ο Γεώργιος Γκέκος.

Την εκδήλωση και τον εμπνευστή της, Γιώργο Γκέκο, εκτίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Δημήτριος Ραμματάς, η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Χρύσα Δραντάκη, η Γενική Γραμματέας του «Κοινού των Μαγνήτων», Σοφία Ζαφραντζά, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας Γιάννης Κερασιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Θ.Ε. Γιώργος Κοντομήτρος, ο πρώην Προϊστάμενος του ΚΠΕ Μακρινίτσας και Πρόεδρος του Σωματείο «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» Ξενοφών Καπλάνης, οι συμμαθητές του Γιώργου Γκέκου, Κατερίνα Σμπόρου και Γιάννης Παπαδήμος, γνωστοί και φίλοι του από τον Βόλο και πολλοί Μακρινιτσιώτες. Η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και οι Βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος και Θανάσης Λιούπης, απέστελλαν χαιρετιστήριες επιστολές.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ο Γιώργος Γκέκος επισκεφθεί τη Μακρινίτσα, θα πταγματοποιηθεί συνάντηση κατά την οποία οι διοργανωτές της παραπάνω εκδήλωσης θα τον τιμήσουν.

Στο τέλος όλοι απήλαυσαν το παραδοσιακό Μακρινιτσιώτικο κέρασμα στη μοναδική αυλή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Related posts