16 Νοεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΣΕΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΩΦ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ: ΔΥΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (zoom webinar)

ΣΕΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΩΦ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ: ΔΥΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (zoom webinar)

Διαδικτυακή ομιλία του π. Μπράντον Γκάλαχερ

Η τελευταία εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 14 Ιουνίου και ώρα 20.00, μέσω της πλατφόρμας Ζουμ, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ομιλητής είναι ο π. Μπράντον Γκάλαχερ (Brandon Gallaher) Καθηγητής του Πανεπιστημίου Έξετερ (Ντέβον, Μεγάλη Βρετανία), και το θέμα είναι «Σέργιος Μπουλγκάκωφ και Γεώργιος Φλωρόφσκυ: Δυο συμπληρωματικές φωνές της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας».
Η ομιλία θα είναι στα αγγλικά.
Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι https://zoom.us/j/94709675464.

Ο π. Σέργιος Μπουλγκάκωφ (1871-1944), με τη θεολογία της αγίας Σοφίας, και ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ (1893-1979), με τη νεο-πατερική του σύνθεση, αποτελούν δίδυμους κολοσσούς της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας. Έχουν και οι δυο καθορίσει, με τον τρόπο του ο καθένας, τα βασικά θέματα, τους στοχαστικούς στοχαστές και τις μελλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα για την Εκκλησία και την ακαδημαϊκή θεολογία. Η σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία πρέπει να είναι εξίσου προσεκτική με τη θεολογία και την κληρονομιά και των δυο αυτών ανδρών. Αν και το έργο του Μπουλγκάκωφ έχει γενικά υποτιμηθεί, αυτή η διάλεξη θα προσπαθήσει να δείξει ότι ο Μπουλγκάκωφ και ο Φλωρόφσκυ, παρά τις ουσιαστικές θεολογικές διαφορές τους, είχαν στην πραγματικότητα συμπληρωματικό θεολογικό έργο, δηλαδή επιβεβαίωσαν κοινά θέματα: την έμφαση της ανάγκης του Οικουμενισμού και της εν Χριστώ προσέγγισης των μη-Ορθοδόξων, την δημιουργική και επικαιροποιημένη κατανόηση της παράδοσης («ζωντανή παράδοση»), τον σεβασμό στους Πατέρες, ειδικά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, ως βασική πηγή θεολογικής ανανέωσης, το όραμα μιας θεολογίας βασισμένης στην Ευχαριστία και, εν τέλει, την κατανόηση της «θεϊκής ρίζας» της δημιουργίας (όπως το θέτει ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν), της δημιουργίας που αποτελεί το «δισκοπότηρο της αιωνιότητας».

Ο αιδεσιμότατος Δρ. Μπράντον Γκάλαχερ είναι Καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Ντέβον, Μεγάλη Βρετανία), ενώ παλαιότερα υπήρξε συνεργάτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, της Νοτρ Νταμ (Ιντιάνα, ΗΠΑ) και του Ντοσίσα (Κυότο, Ιαπωνία). Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ελευθερία και αναγκαιότητα στη σύγχρονη τριαδική θεολογία (Freedom and Necessity in Modern Trinitarian Theology, Οξφόρδη, 2016), και συνεπιμελητής των συλλογικών τόμων Η πατερική μαρτυρία του Γεωργίου Φλωρόφσκυ: Ουσιώδη Θεολογικά Κείμενα (The Patristic Witness of Georges Florovsky: Essential Theological Writings, μαζί με τον Πωλ Λαντουσέρ, Λονδίνο, 2019) και Ο ζων Χριστός: Η θεολογική κληρονομιά του Γεωργίου Φλωρόφσκυ (The Living Christ: The Theology Legacy of Georges Florovsky (μαζί με τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, υπό έκδοση). Επί του παρόντος προετοιμάζει ένα βιβλίο για την εκκλησιολογία, την εσχατολογία και τον οικουμενισμό του π. Σεργίου Μπουλγκάκωφ. Είναι διάκονος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε συνεργάτης επί των θεολογικών θεμάτων στο Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Related posts