Η έκτη εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 12 Μαΐου. Ομιλήτρια ήταν η Αγγελική Ζιάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, επιστημονικώς υπεύθυνη της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο ίδιο Τμήμα και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που μίλησε με θέμα «Ισλάμ, Ευρώπη και Δημοκρατία: Προκλήσεις και Προοπτικές». Την εκδήλωση συντόνισε ο θεολόγος Χρήστος Φραδέλλος.
Η ομιλήτρια αντιμετώπισε τη σχέση του Ισλάμ με την Ευρώπη και τη Δημοκρατία ως αντίθεση δύο εν μέρει κατασκευασμένων κόσμων: αυτόν της εκκοσμικευμένης και δημοκρατικής Ευρώπης και αυτόν του θεοκρατικού Ισλάμ. Μέσα από αναφορές σε ιστορικά και πολιτικο-θρησκευτικά παραδείγματα κατέδειξε την περιπλοκότητα του θέματος, καθώς και την ιστορική και κοινωνική ποικιλία των επικοινωνιών και των ανταγωνισμών μεταξύ αυτών των «δύο κόσμων». Χωρίς να παραβλέψει τις ουσιώδεις διαφορές σε θέματα νόμων, πολιτεύματος και εφαρμογής της θρησκείας, οι οποίες γίνονται αντιληπτές με διάφορες αφορμές εντός της Ευρώπης, στάθηκε κριτικά απέναντι στη θέση ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης, ως πιστοί του Ισλάμ, δεν μπορούν να ενταχθούν αρμονικά εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ολοκλήρωσε την εισήγηση της με παραδείγματα τρόπων ένταξης και συμπερίληψης των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, όπως συζητούνται σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσιάζοντας επίσης εκπαιδευτικά μοντέλα διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία στρέφουν την προσοχή τους σε μια διεπιστημονική έρευνα σχετικά με τη θέση της θρησκείας στον δημόσιο χώρο, με ζητούμενο την καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού και απόκτησης γνώσης σε θέματα που αφορούν στη θρησκεία, χωρίς φόβους, προκαταλήψεις και αντιπαλότητες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα #Educ8, στο οποίο συμμετέχει και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Η Αγγελική Ζιάκα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας και επιστημονικώς υπεύθυνη της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙΗRA) και είναι μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης (Ε.Σ.Μ.Ι.Θ.). Έχει επιμεληθεί και συγγράψει πολλά έργα και άρθρα με πιο πρόσφατα: Μεταξύ Πολεμικής και Διαλόγου: Το Ισλάμ στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική γραμματεία (Θεσσαλονίκη, 2010, επανέκδ. 2016)· Διαθρησκειακοί Διάλογοι: Η Συνάντηση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ (Θεσσαλονίκη, 2010, επανέκδ. 2016)· On Ibadism (Hildesheim/New York, 2014)· Το Kalam και τα ισλαμικά ρεύματα σκέψης (Θεσσαλονίκη, 2016). Intercultural Religious Education and Islamic Studies. Challenges and Perspectives in Greece, Europe, USA (δίγλωσση έκδοση, ελληνικα -αγγλικά, Αθήνα, 2016)· Local and Global Ibadi Identities (Hildesheim/New York, 2020).
Το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί σύντομα στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube.