05 Οκτωβρίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Η καχυποψία οδηγεί στην απώλεια ανθρώπων” – Λαμπρή η Πανήγυρις των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στον Βόλο

Με την δέουσα λαμπρότητα, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε φέτος η Πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην παραλία του Βόλου. Η φετινή πανήγυρις λαμπρύνθηκε έτι περισσότερο, καθώς ο Ναός φιλοξενεί, τούτες τις ημέρες, την Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, εφόρου και προστάτιδος της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εασπερινός τελέστηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρύνη, εκπροσώπων των Αρχών και ικανού αριθμού προσκυνητών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος παρατήρησε ότι “οι εορταζόμενοι Άγιοι συνδύασαν πολλά. Ανέστησαν από τις Κατακόμβες την Εκκλησία του Χριστού. Ο Κωνσταντίνος κατενόησε, βλέποντας στον ουρανό το σημείο του Σταυρού, ότι η πίστη στον Αναστημένο Χριστό θα ήταν η εννοποιός δύναμη του στρατού και του λαού. Συνδυάζοντας αυτή την πίστη με την στρατιωτική του εμπειρία, πέτυχε την νίκη και διαμόρφωσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Με το Διάταγμα των Μεδιολάνων εδραίωσε την ανεξιθρησκεία, βάζοντας τέλος στους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Με την πολιτική οξύνεια που τον χαρακτήριζε, έκανε την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα του Κράτους, γύρω από την οποία αναδείχθηκε η νέα Αυτοκρατορία. Ο Κωνσταντίνος κατοχύρωσε την ενότητα της Εκκλησίας, με την σύγκλιση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, όπου αντιμετωπίστηκαν οι πρώτες αιρέσεις της Εκκλησιαστικής ιστορίας. Έδωσε την εξουσία στους Επισκόπους να διαχειρίζονται τα πράγματα της Εκκλησίας κι έτσι κατοχυρώθηκε ο θεσμός της Συνοδικότητας. Οι ενέργειές του αυτές οδήγησαν την Εκκλησία στην απόφαση να τον αναδείξει Άγιο και Ισαπόστολο, αφού πρώτα ασπάστηκε την Χριστιανική πίστη και έγινε συνειδητό μέλος Της. Με τον τρόπο αυτό, θεμελίωσε ένα νέο πολιτισμό και του έδωσε την δυνατότητα να συναντήσει τον Χριστιανισμό. Από τη μεριά της, η Αγία Ελένη ανέδειξε τους Θεοβάδιστους Αγίους Τόπους. Χάρη σ’ Αυτήν δημιουργήθηκε το θαύμα του Χριστιανισμού, που είναι η διάσωση, μέχρι και τις μέρες μας, των τόπων όπου γεννήθηκε, δίδαξε, Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε ο Χριστός”.

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι “κληρονόμοι του έργου και του πολιτισμού που δημιούργησαν οι Άγιοι, ενός πολιτισμού που αναγέννησε τον κόσμο, είμαστε εμείς. Το Βυζάντιο, που δημιούργησε ο Κωνσαντίνος, κράτησε ελεύθερη τη Δύση από την κυριαρχία του Ισλάμ, που υπέστη η Ανατολή επί τέσσερις και πλέον αιώνες. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον πολιτισμό και την παράδοση ζωντανή, με ένα τρόπο, διατηρώντας την ενότητά μας μέσα στην Εκλησία. Αυτό πρέπει λαός και ηγέτες να επιδιώκουμε. Αν δεν αντιληφθούμε ότι αυτό ήταν που μας κράτησε στα χρόνια της σκλαβιάς, τότε θα διακυβεύεται το μέλλον μας. Όσο κρατούμε ζωντανές τις παραδόσεις, που θέλει τον λαό ενωμένο και την Εκκλησία σταυρωμένη και αναστάσιμη, τότε θα μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το μέλλον μας. Και γιορτές σαν την σημερινή μας υπενθυμίζουν ποιου πολιτισμού και ποιας πίστης είμαστε κληρονόμοι. Αυτόν τον πολιτισμό και ο κόσμος έχει ανάγκη σήμερα, γιατί διασώζει στον πυρήνα του την αληθινή ελευθερία και τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι “το όπλο μας στη πανδημία είναι η ενότητά μας, αλλά ταυτόχρονα και η ευθύνη του καθενός μας να λάβουμε τα μέτρα, μαζί με τον εμβολιασμό, για να σταματήσουμε την πανδημία. Η μεμψιμοιρία και η καχυποψία είναι ό,τι χειρότερο τούτη τη στιγμή, γιατί οδηγούν σε διχασμούς, στην απώλεια ανθρώπων. Γι’ αυτό, φέρουν τεράστιες ευθύνες εκείνοι που σπέρνουν την καχυποψία. Χρειάζεται όλοι μαζί να προχωρήσουμε για να φθάσουμε στο τέλος της Θείας παιδαγωγίας”. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους σε θερμή προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην Παλαιστίνη και στους Αγίους Τόπους, που δοκιμάζεται τούτον τον καιρό: “ειρήνη για όλους τους ανθρώπους. Κανένα δεν οφελεί η βία και ο πόλεμος,  η θυσία αθώων ανθρώπων. Είθε να επέλθει η σύνεση και να επανέλθει η ειρήνη”.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους Ιερείς και τα στελέχη της ενορίας για την επιμελή και προσεκτική διευθέτηση της πανηγύρεως και εξέφρασε την χαρά του για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων από όλους. Ευχήθηκε στους εορτάζοντες, στους ιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλευομένους στον Νοσοκομείο της πόλης μας, που δίνουν την μεγάλη μάχη, ενώ εξήγγειλε την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Related posts