22 Ιανουαρίου, 2025

Όταν οι “Ρομαλαίοι” επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (video) – Παγκόσμια Ημέρα ΡΟΜΑ

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου), ενθυμούμενοι την παλιότερη επίσκεψη των “Ρομαλαίων”, στον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Προκόπη Παυλόπουλο, στις 8 Απριλίου 2017.

Όπως αναφερόταν και στο Δελτίο Τύπου εκείνης της ημέρας, δωδεκαμελής ομάδα νέων ΡΟΜΑ, οι ΡΟΜΑΛΕΟΙ, από το Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΡΟΜΑ.

Τα παιδιά συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, ο Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, (πνευματικός υπεύθυνος των Ρομά), ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κ. Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη δράσεων στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, του Δήμου Βόλου.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος υποδέχθηκε τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά, συζήτησε με το καθένα ξεχωριστά κι έδειξε την ευαρέσκειά του για το έργο που επιτελεί η Τοπική μας Εκκλησία στην ευαίσθητη, κοινωνικά, κοινότητα των ΡΟΜΑ, σε συνεργασία με άλλους Τοπικούς φορείς, που σκοπό έχει την κοινωνικοποίηση των νέων ΡΟΜΑ, μέσω της εισαγωγής και εδραίωσής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιμαντική προσπάθεια της Τοπικής μας Εκκλησίας στην κοινότητα ΡΟΜΑ συστηματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δεκαπενταμελούς ομάδας έφηβων Ρομά, των ΡΟΜΑΛΕΩΝ, οι οποίοι συμμετέχουν σ’ ένα ευρύτατο πλέγμα δράσεων, όπως αθλητικές δραστηριότητες, επαφή με τον Συνήγορο του Παιδιού, ενημέρωση για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, επικοινωνία με άλλες κοινότητες Ρομά κ.άλ. Κοινός στόχος αυτών των δράσεων είναι η ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην κοινωνία του Βόλου, ώστε να αποτελέσουν θετικό πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας, παράλληλα, στοιχεία πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσω θεατρικών παραστάσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και συμμετοχής σε καλλιτεχνικούς θεσμούς.

Η προσπάθεια συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή “Άγιος Απόστολος Θαδδαίος”, με διάφορες δράσεις όπως: θεατρικό εργαστήρι, τμήματα εκμάθησης οργάνων, τμήματα μοντέρνου και παραδοσιακού χορού, τμήματα ζωγραφικής και Αγιογραφίας, καθώς και τη χορωδία «Δημητριάς», κ.ά..

Related posts