23 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: «Θεοτόκος Στρατηγός – Θεοτόκος Γλυκοφιλούσα: όψεις του ίδιου ανεκτίμητου νομίσματος» – e-διάλεξη σειράς «Καιρός του ποιήσαι»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: «Θεοτόκος Στρατηγός – Θεοτόκος Γλυκοφιλούσα: όψεις του ίδιου ανεκτίμητου νομίσματος» – e-διάλεξη σειράς «Καιρός του ποιήσαι»

Η πέμπτη εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 12 Απριλίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας Ζουμ, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι https://zoom.us/j/98071564814. Ομιλήτρια είναι η Δρ. Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και το θέμα είναι «Θεοτόκος Στρατηγός – Θεοτόκος Γλυκοφιλούσα: όψεις του ίδιου ανεκτίμητου νομίσματος».

Η παρουσίαση θα διερευνήσει πτυχές της έμφυλης ταυτότητας της Θεοτόκου, όπως παρουσιάζεται στα κείμενα της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου, αλλά και όπως προσλαμβάνεται από θεολόγους και μελετητές της εποχής μας. Μέσα από τις διαφορετικές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας, η Θεοτόκος ενδύεται ρόλους και ταυτότητες που απηχούν μέριμνες και ανησυχίες της κάθε εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, την βλέπουμε να μεταμορφώνεται από την ταπεινή παρθένο των Ευαγγελίων στη βασιλική της απεικόνιση των πρώιμων αιώνων, ενώ στη συνέχεια, σε μία κομβική καμπή της βυζαντινής ιστορίας εμφανίζεται στρατηλάτις και προστάτιδα της βασιλικής πόλης.

Η Νίκη Τσιρώνη είναι βυζαντινολόγος και από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι επίσης εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ουάσινγκτον και διδάσκουσα καθηγήτρια (adjunct professor) στο Stavros Niarchos Foundation – Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά. Η διδακτορική της διατριβή εστίασε στην προσκύνηση της Θεοτόκου από τον Ρωμανό τον Μελωδό ως τον Γεώργιο Νικομηδείας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την προσκύνηση της Θεοτόκου, την ομιλητική παράδοση, για την παράδοση του βιβλίου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο και για τη θεατρικότητα στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Στο πλαίσιο αυτό διευθύνει τα ερευνητικά έργα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών «Η Θεοτόκος πέρα από Σύνορα» (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser), «Το βιβλίο στο Βυζάντιο: Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Βιβλιοδεσία», και «Performance in Late Antiquity and Byzantium» (σε συνεργασία με το Centre for Hellenic Studies – Harvard University, Washington D.C., το American College of Greece και τους Global Knowledge Academics). Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό με δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Marie Curie αλλά και μέσω της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ. Από το 2005 εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Fellowship of St Alban and St Sergius της Οξφόρδης και από το 2018 είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Marie Blanche.

Related posts