25 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Διαδικτυακή παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολόγιο 2021 (μέσω zoom & youtube)

«Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821» Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών

 Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και τις: Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και Μηλεών παρουσιάζουν διαδικτυακά την «Συλλεκτική Έκδοση – Ημερολόγιο 2021» με τίτλο: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821», Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών, σε κείμενα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και επιμέλεια Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η έκδοση μπορεί να γίνει η αφορμή να εμπνευστούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να υλοποιήσουν ερευνητικές εργασίες (project) ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών. Στη διαδικτυακή εκδήλωση θα παρουσιαστούν ιδέες επιπλέον και διδακτικές προτάσεις με βάση τη συλλεκτική έκδοση.

Η έκδοση περιέχει έγχρωμες φωτογραφίες αντικειμένων, σπάνιων χαρτών, παλαιοτύπων και επιστημονικών συγγραμμάτων των δημόσιων ιστορικών Πηλιορείτικων Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών, ενώ το δεύτερο μέρος διανθίζεται από  ασπρόμαυρες γκραβούρες και σπάνιες εκδόσεις που κοσμούν τις σελίδες του ημερολόγιου 2021.

Το υλικό της συλλεκτικής έκδοσης προέρχεται από τις δύο Δημόσιες Πηλιορείτικες Ιστορικές Βιβλιοθήκες που συνδέονται αντίστοιχα με το Ελληνομουσείο Ζαγοράς αλλά και τη Σχολή των Μηλεών αποτελώντας ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα για τη Μαγνησία αλλά και τη χώρα μας ευρύτερα. Άλλωστε, την περίοδο 1750-1821, στη Μαγνησία παρατηρήθηκε έντονη πνευματική δραστηριότητα: ιδρύθηκαν Σχολές, όπως αυτές της Ζαγοράς και των Μηλεών, αποκτήθηκαν σπάνιες εκδόσεις και εποπτικά μέσα διδασκαλίας από σημαντικές δωρεές επιφανών Ελλήνων, μελετήθηκαν οι Θετικές Επιστήμες. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι στη  Μαγνησία, ο «Νεοελληνικός Διαφωτισμός» θα συνδεθεί με ένα πνευματικό κίνημα που είχε κύριο αίτημα την παιδεία των Ελλήνων και θα εκφραστεί από ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ιωάννης Πρίγκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’, ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς (Δημητριείς).

Στο πλαίσιο αυτό σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου και ώρα 18.00 – 20.00 στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης μέσω zoom στην διεύθυνση https://bit.ly/38jwi3a (Meeting ID: 879 0128 6945, Passcode: Fz6Dmk) αλλά και μέσω youtube live στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=Ba2CKVANcoM (δεν χρειάζεται κωδικός).

Όσοι/ες ενδιαφερόμενοι επιθυμούν απλά να παρακολουθήσουν και μέσω chat να απευθύνουν ερωτήσεις μπορούν να συνδεθούν στην παραπάνω διεύθυνση του youtube live. Όσοι/ες θέλουν να συνδεθούν μέσω zoom (όριο 300 άτομα) θα πρέπει να επιλέξουν την παραπάνω αντίστοιχη διεύθυνση με δυνατότητα ερωτήσεων.

Related posts