20 Αυγούστου, 2022

Οι αποφάσεις της Πολιτείας μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα – Άρθρο του Σεβ.Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου στην εφημερίδα “Το Παρόν” 13/12/2020

Οι αποφάσεις της Πολιτείας μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα – Άρθρο του Σεβ.Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου στην εφημερίδα “Το Παρόν” 13/12/2020

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

 

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Εκκλησία μας επιδεικνύει στάση υπεύθυνη και εποικοδομητική, συντάσσεται με την Πολιτεία στην λήψη και εφαρμογή ακόμα και των πλέον ακραίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, άσκησε προωθημένη και ασυνήθιστη οικονομία σε ζητήματα όπως η Θεία Λατρεία, η απρόσκοπτη συνέχιση του Ιεραποστολικού και κοινωνικού Της έργου. Και όλα αυτά, γνωρίζοντας ότι αντιστρατεύεται την επιθυμία μιας πολύ σημαντικής μερίδας του πληρώματός Της, που βλέπει, πίσω από τις Κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, διάθεση περιορισμού ή ακόμα και διωγμού του εκκλησιαστικού βίου. Η Εκκλησία μας σέβεται την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά θυμίζει πάντοτε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα και αίμα, αλλά και ψυχή και πνεύμα, τα οποία τούτη την δύσκολη περίοδο βαρέως ασθενούν και έχουν απόλυτη ανάγκη βοήθειας και θεραπείας.

Αναμέναμε, λοιπόν, ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, ότι η Κυβέρνηση θα εκτιμούσε εμπράκτως την μέχρι σήμερα εκκλησιαστική πράξη και δεν θα έμενε στα λόγια, όπως πληθωρικά πράττει αυτόν τον καιρό. Θα σεβόταν δηλαδή την ανάγκη των Χριστιανών μας, στην Ορθόδοξη Ελλάδα, να γιορτάσουν Χριστούγεννα, έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, σε πλαίσιο λογικής κατανομής των πιστών στους Ναούς μας, έτσι ώστε και το θρησκευτικό μας αίσθημα, έστω και στο ελάχιστο να ικανοποιηθεί και να μη ματαιωθεί ο αγώνας της Κοινωνίας και των Αρχών για την πάταξη του κακού. Όμως, οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για την λειτουργία των Ναών μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων είναι ακατανόητες, ακραίες, προσβλητικές προς την Εκκλησία και ανεφάρμοστες. Μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα και επί πλέον ψυχολογική επιβάρυνση του λαού, που αναζητούσε στις εορτές που έρχονται μια αχτίδα φωτός, μια αμυδρή διέξοδο, μια στάλα αισιοδοξίας και πνευματικής αναψυχής, για ν’ αντέξουν την συνέχεια του μαραθωνίου κατά της πανδημίας.

Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο οι αποφάσεις αυτές να αναθεωρηθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει την Τρίτη 15/12. Πρόκειται για συνεδρία που μπορεί να αποβεί ιστορική, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να πάρει στα χέρια Της την κατάσταση, να αποκαταστήσει το πληγωμένο και παραβιασμένο αυτοδιοίκητό Της και να δώσει το σύνθημα για Χριστούγεννα με τον Χριστό και όχι χωρίς Αυτόν. Όλοι μας περιμένουμε με προσμονή και ελπίδα τις αποφάσεις Της και αυτές θα ακολουθήσουμε, καθώς αυτές και μόνο μας δεσμεύουν έναντι του Θεού και του λαού.

 

 

«Το Παρόν», 13/12/2020

Related posts