23 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Βόλος, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020

 Ο φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» –  «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνδιοργανώνουν διαδικτυακά το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο:      «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη : Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λαογράφου Κίτσου Μακρή.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του θεματικού έτους δράσεων και εκδηλώσεων για το 2019 με τον διακριτικό τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» και αποτελεί την κατακλείδα των εκδηλώσεων και δράσεων του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2019», γεγονός το οποίο έχει καθιερωθεί από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», από το 2015.

Στο Διεθνές Συνέδριο, που συγκεντρώνει στον Βόλο ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες σε θέματα Λαογραφίας, ιστορίας, και λαϊκού πολιτισμού από την όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν και  ξένοι επιστήμονες και μελετητές της λαϊκής τέχνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και Πανεπιστημίων από πολλές χώρες του εξωτερικού. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν και να συζητηθούν νέα ευρήματα και νέοι προβληματισμοί, να δοθούν νέες ερμηνείες σε ήδη γνωστά ζητήματα, και παραλλήλως, να παρουσιαστεί νέο ερευνητικό υλικό για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα. Μια τέτοιου είδους συλλογική και οργανωμένη ανταλλαγή απόψεων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επανεκτίμηση της νεοελληνικής παραδοσιακής τέχνης.

Οι θεματικές του Συνεδρίου είναι οι εξής:

  • Θεωρητικά ζητήματα: Οι Λαϊκές Τέχνες στον Ελλαδικό Χώρο
  • Ο Συμβολικός και Κοινωνικός ρόλος των Λαϊκών Τεχνών
  • Η Έρευνα της Λαϊκής Τέχνης στο πλαίσιο των Τοπικών Σπουδών
  • Λαϊκές Τέχνες: Εργαστήρια – Τεχνίτες – Τεχνικές
  • Λιθογλυπτική
  • Λαϊκή Ζωγραφική
  • Αγγειοπλαστική
  • Σαγματοποιία
  • Ναυπηγική
  • Κοσμηματοποιία
  • Υφαντική
  • Κεντητική
  • Παραδοσιακό και Σύγχρονο Ένδυμα
  • Χορός και Μουσική
  • Εκκλησιαστικές Τέχνες
  • Έντεχνος Λαϊκός Λόγος
  • Αναπαραστάσεις εκφάνσεων της Λαϊκής Τέχνης στη Λογοτεχνία / στον Κινηματογράφο / στο Θέατρο
  • Μουσεία Λαϊκής Τέχνης: Ζητήματα Αναπαράστασης, Διαχείρισης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Η Λαϊκή Τέχνη ως Τουριστικό Προϊόν
  • Νέες Τεχνολογίες, Ψηφιακά Εργαλεία, Εκπαίδευση και Λαϊκή Τέχνη

Το Συνέδριο θα γίνει μέσω της εφαρμογής τηλεδιασκέψεων ZOOM αλλά και μέσω του YouTube live. Όσοι επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε, παρακαλούμε να συμπληρώσουν και να αποστείλουν έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, τη φόρμα με τα στοιχεία τους. η οποία  βρίσκεται  στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/qSG52eLDX7yFQMYy7

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, και όσοι παρακολουθήσουν θα τους αποσταλεί Βεβαίωση Παρακολούθησης Συνεδρίου.

Για κάθε μέρα του Συνεδρίου θα υπάρχει ξεχωριστό λινκ, στο οποίο θα συνδέονται όσοι έχουν δηλώσει ότι  επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα για συμμετοχή μέσω zoom (με διαδραστικές δυνατότητες):

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 https://us02web.zoom.us/w/85324971607?tk=Qg10KfuysejmKhZnvazDUVRMuvu9TluXLKqNJ_3ANDo.DQIAAAAT3cOVxZ4X1g1QlltWFEweTFPMmd1YW85NGJnAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA&pwd=WDNyVUlKZFc3TUVtZ2JQTDd1bThRdz09

PASSCODE= 618553

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

https://us02web.zoom.us/w/82209019688?tk=aAqE8MH5D3bbrBoTZg_0igzm6yKd3kv58OvD9FoY4BQ.DQIAAAATJAoXKBZEQ0hJRkJOY1JpLVIxX1JjV2dVWEJRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA&pwd=SnlBNVhESVFRaFIvZnRZdWZJbUttUT09

Passcode: 510197

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

https://us02web.zoom.us/w/83215514253?tk=NpMwygq0WGOK30HAFEytUxy6mfW53zFj6UhYOE1lzNY.DQIAAAATYAf6jRZBdnU3YTFRTFRDQ0RxTjV2S2NSQlV3AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA&pwd=d29MckRTenRsV2kwb2haUGlFMkZDUT09

Passcode: 449790

 

Σημαντική διευκρίνηση: Η είσοδος στην Πλατφόρμα του ZOOM πρέπει να γίνεται με το πλήρες ονοματεπώνυμο και το email που έχετε δηλώσει στη φόρμα, ώστε να αναγνωρίζεστε από τους τεχνικούς.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί και μέσω YouTube, στο κανάλι της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού, με ελεύθερη  παρακολούθηση για όλους.

Τα  link για την παρακολούθηση μέσω YouTube live για την θέαση όλου του συνεδρίου είναι:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

https://youtu.be/QE9WXUAOY6k

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

https://youtu.be/aiGQE_4dkKU

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

https://youtu.be/reVpeZPtdAY

 

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εμφανίζετε στον σύνδεσμο:

http://learn.cultureacademy.gr/pluginfile.php/4436/mod_page/content/32/PROGRAMMA-FOLKART-2020-09.pdf

Για το Διεθνές Συνέδριο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό εντύπων το Βιβλίο Περιλήψεων του συνεδρίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το ανακτήσουν σε ηλεκτρονική μορφή από τον σύνδεσμο:

http://learn.cultureacademy.gr/pluginfile.php/4436/mod_page/content/32/BOOK-SYNEDRIO-FOLKART-2020-09.pdf

Ολόκληρη η ηλεκτρονική παρακολούθηση του Διεθνούς Συνεδρίου, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Στα θετικά μπορεί κανείς να εντάξει την ένταξη στην Ψηφιακή Εποχή , αλλά και στην ύπαρξη δυνατότητας να μην ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό και από μήνες τώρα προετοιμαζόμενο Διεθνές Συνέδριο.

Στα δε αρνητικά η  στέρηση της προσωπικής επικοινωνίας εκατοντάδων επιστημόνων και ερευνητών μεταξύ τους, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, προπάντων όμως η μη επίσκεψη όλων αυτών και των συνοδών του στη Μαγνησία και το Πήλιο, όπου θα ήταν δυνατό να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασιν» τις ομορφιές της περιοχής μας και την ύπαρξη ακόμη δεκάδων αξιόλογων συνεχιστών της Πηλιορείτικης Λαϊκής Τέχνης.

Related posts