08 Ιανουαρίου, 2025

Τελευταια Νεα

«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» Έξι χρόνια Δράσεων και πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό

Πλούσιος ο απολογισμός του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος» σε πρωτοβουλίες, δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης και γαστρονομίας στους έξι χρόνους της λειτουργίας του.

Διαφύλαξη, προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιέρωση θεσμών, λαϊκή παράδοση, λαογραφία, γαστρονομία, ντόπια έθιμα και γιορτές, αλλά και εικαστικές τέχνες,  συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό, που ξεδιπλώνεται σε όλη τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν από την ίδρυσή του σε Μαγνησία, περιοχή Αγιάς Λάρισας. Υπάρχουν όμως και ορισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που άγγιξαν ολόκληρη την Ελλάδα,  δίνοντας μοναδικό χρώμα στις μέρες μας και  μια αξέχαστη εμπειρία σε όσους συμμετείχαν.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», οργανώνει, συνδιοργανώνει και στηρίζει επιπλέον και  εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη μοναδική πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας, αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για εξωστρέφεια και διασύνδεσή της με τον βασικό «αιμοδότη» της, τον τουρισμό, βιωματικό, θεματικό ή εναλλακτικό.

Την περασμένη Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ίδρυση του  φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού με την επωνυμία «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ακόμη μια ιδέα και πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος κατέχει και την θέση του Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Ο φορέας γρήγορα στελεχώθηκε με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη πολιτιστικών και αυτοδιοικητικών φορέων, που γρήγορα προσέλκυσαν πολλούς φορείς της Μαγνησίας αλλά και προσωπικότητες του πολιτισμού, με στόχο τη συνέργεια, την διοργάνωση κοινών θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με τελικό στόχο τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος. Ο εθελοντικός χαρακτήρας του φορέα, η στήριξη του εγχειρήματος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και η αγάπη του κόσμου γρήγορα κατέταξε το φορέα στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής δράσης στο Νόμο Μαγνησίας.

Η σχεδιασμένη στόχευση του φορέα από τα πρώτα βήματά του, με τις θεματικές δράσεις και την στήριξη υπαρχουσών θεσμών, σε συνδυασμό με την συνεργασία καταξιωμένων πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων της περιοχής, κατέστησε την «Μαγνήτων Κιβωτό» σε ένα δυναμικό παράγοντα ανάδειξης του αποθέματος της Μαγνησίας σε επίπεδο πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού και γαστρονομίας.

Από την εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του φορέα το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα με την σημαντική ομιλία του Ομότιμου Καθηγητού του Πολυτεχνείου, Θεοδόση Π. Τάσιου, με θέμα, «Θρησκεία και Τέχνη» διαφάνηκε ότι οι προσδοκίες των πολιτών της Μαγνησίας ήταν μεγάλες, το ίδιο και η ευθύνη του φορέα στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των δράσεων του για τα επόμενα χρόνια.

Οι πρώτες δράσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να καθιερωθούν στη συνέχεια νέοι θεσμοί, όπως οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ» και η «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ».

Η σημαντική όμως προσφορά της «Μαγνήτων Κιβωτού» ήταν και είναι η σχεδίαση, οργάνωση και η υλοποίηση θεματικών εκδηλώσεων και δράσεων (θεματικό έτος).

Η λογική του θεματικού έτους ανέδειξε πλήθος καλλιτεχνών και δημιουργών σε όλα τα πεδία της τέχνης, της εκπαίδευσης και γενικότερα του πολιτισμού.

Τα μέχρι σήμερα Θεματικά Έτη ήταν αφιερωμένα στον Πολιτισμό της Θάλασσας, στην Γαστρονομία και στον Πολιτισμό των Γεύσεων, στις Λαϊκές Τέχνες της Μαγνησίας και την εφετινή δύσκολη χρονιά στο Φυσικό Περιβάλλον. Άφησαν δε  πίσω τους συγκεκριμένα παραδοτέα και δράσεις που αποτελούν πλέον παρακαταθήκη για την περιοχή μας.

Ειδικότερα το πρώτο θεματικό έτος το 2015  με τίτλο «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας», καθιερώθηκε η έκδοση Επετειακής Έκδοσης – Ημερολογίου κάθε χρονιάς, αφιερωμένου στο θέμα που θα διεκπεραίωνε ο φορέας ολόκληρη τη χρονιά.

Ένας ακόμα θεσμός που αναβίωσε και κληροδότησε το θεματικό έτος 2015 ήταν η  «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο».

Στο δεύτερο θεματικό έτος για το 2016 που παρατάθηκε και το 2017 είχε τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».  Εκτός από τις πολυποίκιλες θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις που ανέδειξαν κάθε πτυχή του γαστρονομικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ιδιαίτερη στόχευση υπήρξε και στην ανάδειξη των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών, στην προσπάθεια προβολής των Βοτάνων του Πηλίου και της Όθρυος, ενώ ιδιαίτερα αξιολογείται η συμμετοχή της Μαγνήτων Κιβωτού στους επετειακούς εορτασμούς για τα 100 χρόνια παράδοσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

Το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018 & 2019» είχε θέμα: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», και αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθούν όλοι οι εν ζωή Λαϊκοί τεχνίτες της περιοχής μας. Ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων λαϊκών τεχνιτών. Τελική δράση για τις «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» θα είναι το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις», που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020.

Το Συνέδριο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λαογράφου Κίτσου Μακρή, συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για το δύσκολο 2020, το θέμα που απασχολεί τη «Μαγνήτων Κιβωτό» αλλά και τις συνεργασίες της με τους άλλους φορείς, που όπως πάντοτε τις επιδιώκει, είναι το φυσικό περιβάλλον.

Φέρει τον τίτλο «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον» και αποτελεί μια ευρύτερη θεματική περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζονται και να υλοποιούνται δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζονται στις παρακάτω έννοιες: Φύση, Πολιτισμός, Ιστορία, Περιβάλλον.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ιδρύεται το πρώτο τμήμα της «Μαγνήτων Κιβωτού», η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας. Επιχειρείτε με τον τρόπο αυτό μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία που στηρίζεται σε εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στη λειτουργία ενός Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου για τον πολιτισμό σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ακαδημαϊκούς.

Το πρώτο πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών, είχε τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού».

Τον Σεπτέμβρη του 2018,  πραγματοποιήθηκε επίσης το ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας.

Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019, υλοποιήθηκε το  Εργαστήριο της Ιστορίας με τον τίτλο: «Κάτω από το χαλί της ιστορίας:  Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο»,  με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου.

Το Χειμερινό Εξάμηνο 2019-20, το πρόγραμμα «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα, Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Το 2019, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», υλοποιείται η «Λέσχη Αφήγησης Βόλου».

Τα παραπάνω μαθήματα αξιολόγησε το κοινό, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων στους οκτακόσιους.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού», συνδιοργανώνετε το πρόγραμμα «Ακαδημία Γονέων».

Τέλος, «Ταξιδεύοντας με την ΚΙΒΩΤΟ», ονομάστηκε μια ακόμη νέα δράση, που έκανε έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2018, οργανώνοντας την πρώτη Εκπαιδευτική επίσκεψη, στην Κάτω Ιταλία, με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες συνοδεύονται από εξαιρετικές εκδόσεις, τις οποίες επιμελείται ο εκδοτικός οίκος του φορέα, με τίτλο «Εκδόσεις Ιδιόμελον».

Σταθερή αξία και επιδίωξη της «Μαγνήτων Κιβωτού», είναι και το γεγονός ότι δεν αρνήθηκε την βοήθεια σε κανένα πολιτιστικό φορέα, συλλογικότητα ή ομάδα πολιτών και καλλιτεχνών που ζήτησαν την συνδρομή της για συνδιοργάνωση ή αιγίδα. Συνεργάστηκε με όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, με δεκάδες  πολιτιστικούς φορείς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σωματεία και συλλόγους.

 

Με ταπεινότητα, εργατικότητα, διάθεση συνεργασίας, έμπνευση και αισιοδοξία, κοιτάζοντας το μέλλον, η «Μαγνήτων Κιβωτός» οργανώνει την «επόμενη ημέρα».     Ο προγραμματισμός, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του φορέα για το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν σταθερή αναφορά στις αξίες, στους στόχους και τα οράματα που τέθηκαν από την ίδρυσή του, πριν ακριβώς έξι χρόνια.

Μέσα από μια νέα σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» το προσεχές διάστημα, θα καταδειχθεί ότι από τον απολογισμό του παρελθόντος, επιτυγχάνετε η κατανόηση του παρόντος, ώστε να επιτευχθεί η ενατένιση του μέλλοντος. Και όλα αυτά πάντοτε στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, με απώτερο στόχο να ενωθούν οι δυνάμεις του πολιτισμού και να προβληθεί η Μαγνησία σε όλη την Πατρίδα μας και σε όλον τον κόσμο, με τον τρόπο που αρμόζει στην Ιστορία, στο φυσικό της περιβάλλον και την Παράδοσή της.

 

 

 

Related posts