25 Νοεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δράσεις από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» – Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα για το μονοπάτι του Πηλίου – Αναδημοσίευση απο e-thessalia.gr

Δράσεις από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» – Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα για το μονοπάτι του Πηλίου – Αναδημοσίευση απο e-thessalia.gr

Αναδημοσίευση απο e-thessalia.gr

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού φορέα και τον Νίκο Μαγγίτση. Αντικείμενο ήταν οι στόχοι, οι προοπτικές και το πρόγραμμα της «επόμενης μέρας» της «Μαγνήτων Κιβωτού» και της μετά Covid εποχής, ενώ παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα που «τρέχει» για το μονοπάτι του Πηλίου.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως «ακριβώς έναν χρόνο πριν, την ίδια μέρα, είχαμε αναγγείλαμε την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε πέρσι. Φέτος, δυστυχώς, δεν θα έχουμε Ναυτική Εβδομάδα, λόγω των συνθηκών με την πανδημία» για να προσθέσει πως η συνέντευξη έχει κι έναν άλλον χαρακτήρα, αφού αύριο (σ.σ. σήμερα) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το θεματικό έτος για φέτος έχει τίτλο «Μάγνητες και περιβάλλον».
«Τα πράγματα άλλαξαν και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για να μην αδρανήσουμε και να δημιουργήσουμε και εμπειρίες, παρόλο που η «Μαγνήτων Κιβωτός» υπήρξε πρωτοποριακή σε ορισμένα πράγματα» τόνισε.

Ο μητροπολίτης ανακοίνωσε πως αρχίζει μια σειρά ομιλιών (πιο συστηματικά από το φθινόπωρο) με την πρώτη να είναι διαδικτυακή από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο στις 17 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. και η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το youtube. Η διάλεξη του κ. Παυλόπουλου θα έχει τίτλο «Η διαχρονική αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού», με δυνατότητα να τεθούν ερωτήματα από τον κόσμο, που θα την παρακολουθήσει.
Όσον αφορά στην πραγματοποίηση των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων τον Αύγουστο ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε ότι θα εξεταστεί το θέμα και θα γίνουν, αν υπάρξει δυνατότητα για ανοιχτές εκδηλώσεις.
«Επίσης θα συνεχίσουμε τον συντονισμό που έχουμε αναλάβει για τις εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ’21» ανέφερε.
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στα μαθήματα για τον λαϊκό πολιτισμό, που πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, ένα πρόγραμμα που όπως είπε συνεχίζεται.
Τέλος τόνισε πως ολοκληρώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια για ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα, που μπορεί να γίνει σε όλα τα σχολεία και αφορά στο εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό». «Έφτασε να υποβληθεί για έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας με απώτερο σκοπό, που ήδη έχει υποβληθεί ως ιδέα, η εθνική επιτροπή Ελλάδα ’20-’21 να το δώσει σε όλα τα σχολεία. Θα μπορούσε να αποτελέσει το δώρο της επιτροπής σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να διασώσουμε τη ναυτική παράδοση του τόπου μας. Αν δεν συμβεί αυτό από την επιτροπή, θα βρούμε τρόπο να φτάσει τουλάχιστον στη Θεσσαλία στα χέρια των εκπαιδευτικών ώστε να γίνει μάθημα στα παιδιά» σημείωσε για να συμπληρώσει πως και το πρόγραμμα του Νίκου Μαγγίτση για το μονοπάτι του Πηλίου έχει τεθεί στην εν λόγω επιτροπή.

Δράσεις «Μαγνήτων Κιβωτού»
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσούκας αναφέρθηκε στις δράσεις της «Μαγνήτων Κιβωτού»: «Θα διεξαχθεί στις 26-28 Σεπτεμβρίου διεθνές συνέδριο για την ελληνική λαϊκή τέχνη, ενώ σε συνέχεια του περσινού θεματικού έτους σχετικά με τη λαϊκή τέχνη που συνδυάζεται με τη φετινή μας δραστηριότητα για το φυσικό περιβάλλον, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με μια ομάδα νέων επιστημόνων και θα κάνουμε μία τρισδιάστατη μοντελοποίηση των πέτρινων γεφυριών του Πηλίου με λέιζερ, σκάνερ και ντρόουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δράση αυτή θα αποτυπωθούν τα γεφύρια, έτσι ώστε αν κάποιο καταρρεύσει, να μπορεί να αποκατασταθεί επακριβώς.
Ένα άλλο θέμα που «τρέχει» για τον φορέα πολιτισμού είναι οι εκδόσεις. «Είχαμε αναγγείλει πέρσι στις 29 Σεπτεμβρίου στη γιορτή των εθνικών ευεργετών ότι το πόνημα του καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, θα εκτυπωθεί. Ήδη εξασφαλίσαμε το ποσό και πιστεύουμε ότι μέσα στο φθινόπωρο να το παρουσιάσουμε, ένα πόνημα πάρα πολύ σημαντικό για την ιστορία της Μαγνησίας».
Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι θα εκδοθεί τόμος εισηγήσεων από το διεθνές συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ενώ η «Μαγνήτων Κιβωτός» βρίσκεται στις προκαταρτικές εργασίες για τον επετειακό τόμο για το ημερολόγιο του 2021.

Το μονοπάτι του Πηλίου
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Νίκος Μαγγίτσης, που αναφέρθηκε σε ένα ακόμα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και αφορά στο μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου. «Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν τρία χρόνια, την οποία δουλέψαμε στο βουνό περισσότερο και στον χάρτη, ούτως ώστε να έχουμε μία νοητή γραμμή από το πιο βόρειο κομμάτι του Πηλίου που είναι το Καμάρι, έως το νοτιότερο, την Αγία Κυριακή» τόνισε για να προσθέσει: «Υπήρχαν πολλές διαδρομές, αλλά η τελική χάραξη είναι μια προσωπική επιλογή, με γνώμονα καθαρά την ομορφιά και τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες, πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε απέξω το μοναστήρι στο Φλαμπούρι και το δάσος που το περιβάλλει, τη Μακρινίτσα, τις τρεις κορυφές των Χανίων, την Νταμούχαρη ή το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα μεταξύ Λαύκου και Πλατανιά, σημεία πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς, τα οποία πρέπει να τα αναδείξουμε μέσα από αυτό το μονοπάτι».
Πρόκειται για ένα μονοπάτι σε φυσικό περιβάλλον, μοναδικό και πολύ ανταγωνίσιμο πολλών άλλων τέτοιων διαδρομών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θέλουμε να έχουμε ένα προϊόν που να έχει μία ουσία και να είναι οριοθετημένο. Τα πιο πολλά μονοπάτια έχουν ανοίξει από τοπικούς συλλόγους. Εμείς συνδέσαμε κάποια κομμάτια, καθαρίσαμε και σημαδέψαμε πολλά από αυτά και στο τέλος υπάρχει η χαρτογράφηση ενός ενιαίου μονοπατιού, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα τουριστικό προϊόν για τον κάθε δήμο ξεχωριστά, που μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να το «πουλήσει» σε τουριστικές εκθέσεις» κατέληξε.

«Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό»
Ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό»: «Πρόκειται για μια δουλειά που άρχισε πριν 4 χρόνια, με τη συμμετοχή 70 εθελοντών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όλων των ειδικοτήτων. Πολλοί φορείς έδωσαν υλικό και όλοι δούλεψαν για 4 χρόνια με εξ αποστάσεως εργαλείο και πλέον βρίσκεται σε φάση να πάρει άδεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι έχουν δουλευτεί πάρα πολλά εκπαιδευτικά σενάρια για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τάξεις. «Προβλέπεται από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο να γίνουν πολλά βιωματικά εργαστήρια, ώστε να μην αποτελέσει ένα «κουτί» που θα πάει σε μία βιβλιοθήκη και θα ξεχαστεί» επισήμανε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο για τη λαϊκή τέχνη που είναι αφιερωμένο στον Κίτσο Μακρή, χαρακτηρίζοντάς τον έναν μεγάλο λαογράφο της Μαγνησίας, ο οποίος ασχολήθηκε με τη λαϊκή τέχνη και τη χειροτεχνία: «Αποδίδουμε φόρο τιμής με αυτό το συνέδριο στον Κίτσο Μακρή, στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 60 καθηγητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, προσωπικότητες μεγάλες της λαϊκής τέχνης, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Όταν θα ολοκληρωθεί το συνέδριο, θα βγει ένας τόμος με όλες τις εισηγήσεις, ενώ το συνέδριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθεί διαδικτυακά με livestreaming».
Τέλος μίλησε και για την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, που τρία χρόνια διεξάγει μαθήματα μέσα από πλατφόρμα: «Έχουμε φτιάξει μια μεγάλη βιβλιοθήκη με βίντεο από εισηγήσεις καθηγητών πανεπιστημίων και το επόμενο βήμα είναι η Ακαδημία να γίνει Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης 2, έτσι ώστε σε συνεργασία με κάποια πανεπιστήμια να μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά που να έχουν μία μεγαλύτερη αξία».

Related posts