Με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού συνομίλησε σήμερα στον Ρ/Σ της Μητροπόλεώς μας «Ορθόδοξη Μαρτυρία» ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η συζήτησε αφορούσε στην επαναλειτουργία των Ιερών Ναών στην πατρίδα μας και στην όσο το δυνατόν ασφαλή συμμετοχή των πιστών στην Θεία Λατρεία, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, λόγω της πανδημίας.
Η κορυφαία επιστήμων, αρχικώς περιέγραψε την κατάσταση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι «αυτή εξελίσσεται, ενώ στην χώρα μας τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά, για την πλειονότητα των ανθρώπων, με πολύ μικρή εξάπλωση, λόγω της αποτελεσματικότητας των μέτρων, γι’ αυτό και οδηγούμαστε σιγά – σιγά στην άρση των μέτρων». Η κ. Λινού παρατήρησε ότι «πρέπει πάντα να θυμούμαστε ότι μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά μας και των συνανθρώπων μας. Είναι σημαντικό να προσέχουμε, να εφαρμόζουμε τα βασικά μέτρα υγιεινής, να κρατούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις, να φορούμε μάσκα σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε τα ελάχιστα δυνατά κρούσματα ανθρώπων με σοβαρή νόσο, γιατί η ήπια νόσος θα περάσει και θα μας αφήσει και ανοσία».
Ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος έθεσε στην κ. Λινού το ζήτημα της επανόδου του λαού μας στους Ναούς, επισημαίνοντας «ότι ήταν μέγιστη η θυσία της Εκκλησίας και σωστά πράξαμε». Από την μεριά της, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας παρατήρησε ότι «μπορούμε να επιστρέψουμε, τηρώντας όμως, πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, δηλ. αποφυγή μετακίνησης Ιερών Λειψάνων και Εικόνων από τόπου εις τόπο, που προσελκύουν πλήθη συνωστισμένων ανθρώπων, αποφυγή της βιασύνης και του μαζικού συγχρωτισμού ενόψει της Θείας Κοινωνίας ή της διανομής του Αντιδώρου. Όλα αυτά, μέχρι να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, πρέπει να τα αποφύγουμε». Η κ. Λινού πρότεινε, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών από τούδε και στο εξής, «να κάνουμε πολλές υπαίθριες Λειτουργίες, αν αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο ευάλωτοι, λόγω ηλικίας ή ιατρικού ιστορικού, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό στην Εκκλησία και σίγουρα να φορούμε μάσκα».
Η κ. Καθηγήτρια επεσήμανε ότι η μετάδοση του ιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: «από τον αν υπάρχει κάποιος φορέας δίπλα μας, από το πόση ώρα θα είμαστε κοντά του. Επομένως, σε μια σύντομη Θεία Λειτουργία και μάλιστα, με λίγο κόσμο, ο κίνδυνος είναι μηδαμινός… Σημαντικός είναι, επίσης, ο αερισμός των Ναών και τα μέτρα προφύλαξης του καθενός». Συμφώνησε, μάλιστα, με την επισήμανση του Σεβασμιωτάτου ότι η τέλεση περισσότερων Θείων Λειτουργιών μέσα στην εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο πάρα πολύ, «υπό τον όρο ότι οι πιστοί, με σύνεση θα μοιραστούμε σε περισσότερες Θείες Λειτουργίες. Βέβαια, δεν είναι το καλύτερο να μην εκκλησιαζόμαστε τη Κυριακή, αλλά προκειμένου να μην μπορούμε καθόλου να συμμετέχουμε στο Μυστήριο, είναι μία λύση».
Η κ. Λινού τόνισε ότι πρέπει να φορούμε μάσκες, όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω μας, αλλά επεσήμανε το ζήτημα του κόστους και έριξε την ιδέα οι εθελόντριες της Εκκλησίας να δημιουργήσουν χειροποίητες βαμβακερές μάσκες, που θα είναι στην διάθεση του εκκλησιάσματος. Παρατήρησε, επίσης, ότι είναι ζωντανή στην παράδοση της Εκκλησίας η υπόκλιση του σώματος εις ένδειξιν σεβασμού και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να υιοθετηθεί, για κάποιο διάστημα, ενώπιον των Ιερών Εικόνων ή και των Ιερέων.
Ερωτηθείσα σχετικώς από τον Σεβασμιώτατο, η κ. Λινού παρατήρησε ότι «είναι η ώρα επιστροφής των πιστών στους Ναούς, υπό όρους. Είναι καλό να γίνονται Λειτουργίες και στον προαύλιο χώρο, εφόσον αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά οι περισσότεροι να είναι εκτός, να αερίζονται καλά οι Ναοί».
Στο ερώτημα, εάν κατά την γνώμη της, θα βοηθούσε η σύσταση εκ μέρους της Εκκλησίας, ομάδος ειδικών Επιστημόνων, με εμπειρία Λειτουργικής ζωής, η οποία θα συμβούλευε την Ιερά Σύνοδο για την ασφαλέστερη δυνατή λειτουργία των Ναών στο επόμενο διάστημα, εξειδικεύοντας τους γενικούς κανόνες της Επιστημονικής Επιτροπής της Πολιτείας, η κ. Λινού συμφώνησε, επικαλούμενη και το παράδειγμα των 120 Κυπρίων Ιατρών, οι οποίοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το άνοιγμα των Ιερών Ναών, «περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προφυλαχτούν οι πιστοί, κατά την Θεία Λειτουργία. Οπότε μια τέτοια ιδέα θα ήταν χρήσιμη, είτε τοπικά, σε κάθε Μητρόπολη, είτε κεντρικά…».
Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «έχουμε φθάσει στο κρίσιμο σημείο. Όλοι περιμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Φαίνεται ότι θα μπορούμε, επιτέλους, να έχουμε τις θύρες των Ναών μας ανοικτές και, με χρονοδιάγραμμα, που θα βοηθήσει ώστε κι εμείς συνετά να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ώστε να φθάσει η στιγμή που θα τελέσουμε την Θεία Λειτουργία με το «Αμήν» των πιστών, γιατί αυτό αποτελεί συστατικό της Θείας Λατρείας. Αυτό θα μας δώσει το κουράγιο και την δύναμη, έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να λειτουργήσουμε ως Εκκλησία όπως πρέπει. Πιστεύουμε ότι σήμερα θα ακούσουμε πράγματα που θα βοηθήσουν να μην υπάρξει ένταση ή ένας άκρατος «κρυπτοχριστιανισμός», που μπορεί να καταστεί πιο επικίνδυνος, ακριβώς γιατί θα είναι ανεξέλεγκτος. Όταν, όμως, κινηθούμε σωστά και συντεταγμένα, όλα θα εξελιχθούν ομαλά».
Η κ. Λινού παρατήρησε ότι «είναι ευκολότερο να ανοίξεις τους Ναούς από το να ανοίξεις τα σχολεία, γιατί στους Ναούς προσέρχονται ενήλικες, που μπορούν να κατανοήσουν τους κινδύνους, ενώ στα σχολεία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, και οι ώρες του συγχρωτισμού είναι πολύ περισσότερες…». Η κ. Λινού επεσήμανε, επίσης, τα θέματα της ψυχικής υγείας, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, το στρες και τόνισε ότι «η προσευχή και η προσέλευση στον Ναό, η επικοινωνία με τους Κληρικούς, βοηθάει, σε επίπεδο ψυχικής υγείας, πάρα πολύ. Επίσης, μη ξεχνούμε ότι, κλείνοντας τους Ναούς, κλείσαμε και το κοινωνικό και το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας, γεγονός που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα». Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι σιγά – σιγά, θα επαναλειτουργήσουν οι σχετικές ενοριακές δομές, με τα προστατευτικά μέτρα που απαιτούνται και «σίγουρα η Εκκλησία μας δεν θα αφήσει κανέναν να πεινάσει στην επόμενη περίοδο».
Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Λινού ευχήθηκε «να είμαστε όλοι πνευματικά επικοινωνούντες και σωματικά εν αποστάσει, αλλά μέσα στην Εκκλησία μας!».
Για να ακούσετε το σχετικό ηχητικό, πατήστε παρακάτω ή εδώ.