25 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών – Τιμήθηκε η παλαίμαχος Εκπαιδευτικός Πολυξένη Βέτσικα

 Με τη δέουσα λαμπρότητα η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος και η Εκπαιδευτική Κοινότητα της Μαγνησίας γιόρτασαν σήμερα την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γεωργίου Πολύζου και Σωκράτη Σαβελίδη, αντίστοιχα, πλειάδος Εκπαιδευτικών και Μαθητών. Αντί Θείου Κηρύγματος, αναγνώστηκε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς του Μαθητές για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των παραγόντων του Εκπαιδευτικού έργου και Μνημόσυνο των αειμνήστων Δασκάλων και Καθηγητών που δίδαξαν στα Σχολεία της Μαγνησίας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Κοινότητας ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης στην Μαγνησία και όλους τους Εκπαιδευτικούς για την άψογη συνεργασία με την Τοπική μας Εκκλησία, αλλά και για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

«Η Παιδεία είναι η απάντηση σε πολλά ζητήματα που μας απασχολούν, είναι το μεγάλο μέγεθος και ευεργέτημα που κοσμεί την πατρίδα μας, με προστάτες τους Τρεις Ιεράρχες», επεσήμανε και συνέχισε: «Η Τοπική μας Εκκλησία επενδύει στην κατήχηση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, γιατί ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής. Τα παιδιά μας, που είναι σήμερα εδώ, πήραν εικόνες, έλαβαν το άρωμα της Εκκλησιαστικής ζωής και ένιωσαν την Εκκλησία ως το δεύτερο σπίτι τους».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη ιδιαιτέρως του μαθητές και τις  μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου, που υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους είχαν τη γενική ευθύνη του εορτασμού καθώς και του μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου που στελέχωσαν τα ιερά αναλόγια.

 

Ακολούθησε εόρτια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου η Τοπική Εκκλησία τίμησε τους λειτουργούς της Παιδείας στο πρόσωπο της παλαιμάχου Εκπαιδευτικού, Φιλολόγου, κ. Πολυξένης Βέτσικα, για την πολυετή και ευδόκιμη εκπαιδευτική της διακονία και προσφορά, κατά την οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της αγάπης της στις καρδιές των αναρίθμητων μαθητών της.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, στελέχη της ΓΕΧΑ Βόλου, εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος συναδέλφων και μαθητών της τιμηθείσης. Την εκδήλωσε συντόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας.

 

Για την κ. Βέτσικα μίλησαν η κ. Αναστασία Πολίτου, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, η κ. Ευρύκλεια Αναγνώστου, Φιλόλογος και η κ. Μαρία Σιούλα – Καρκαλέτσου, Φιλόλογος.

 

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε: «Δεν υπάρχει πιο ουσιαστική τιμή για τους Τρείς Ιεράρχες, από το να τιμούμε αυτούς που συνεχίζουν μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο το δικό τους έργο, κι ας μην είναι ιεράρχες. Γιατί αυτό που τους τιμά και που τους έκανε να έχουν κοινή εορτή είναι η Αλήθεια τους, και η Αλήθεια της κ.Βέτσικα είναι ο Χριστός. Ο άνθρωπος της αλήθειας και της ελευθερίας αγαπάει με αλήθεια και ελευθερία. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της πατρίδος μας, αυτή είναι η άυλη περιουσία της Εκκλησίας μας. Η απονομή αυτή, είναι το ελάχιστο “ευχαριστώ” που μπορέσαμε να πούμε για την προσφορά σας. Τούτη η πατρίδα δεν θα πάψει ποτέ να έχει διδάχους του Γένους μας!»

Ακολούθως, απένειμε στην κ. Πολυξένη Βέτσικα την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.

 

Τον λόγο έλαβε η τιμηθείσα εκπαιδευτικός, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της και τον βαθύ της σεβασμό στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, για την υψίστη τιμή καθώς και στον Πρωτοσύγκελλο π.Δαμασκηνό για το κόπο της προετοιμασίας της εκδηλώσεως. Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα: «Ο δάσκαλος στη Λογοτεχνία».

Related posts