24 Ιουνίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η Ακολουθία της Τριθέκτης στον Μητροπολιτικό μας Ναό

Η λησμονημένη Ακολουθία της Τριθέκτης, του Βυζαντινού Ασματικού Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην Ορθόδοξη Λατρευτική πράξη, μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, θα ψαλεί την Παρασκευή 20/12, στις 6.00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Την αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, την μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και την έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριος Στάθης, με την σύμφωνη γνώμη και προτροπή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Έκτοτε η Ακολουθία τελείται σε πολλούς Ναούς των Αθηνών και άλλων πόλεων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Στην Ακολουθία θα ψάλουν η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, υπό τη δ/νση του κ. Ευσταθίου Γραμμένου, Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Βυζ. Μουσικής και η Χορωδία του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Αγιά «Θεσσαλοί Μελωδοί», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζ. Μουσικής κ. Γεωργίου Λεμονόπουλου.

Related posts