29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποιος ανοίξει την καρδιά του, θα κάνει αληθινά Χριστούγεννα» – Τηλεοπτική συνέντευξη στο Αction24

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποιος ανοίξει την καρδιά του, θα κάνει αληθινά Χριστούγεννα» – Τηλεοπτική συνέντευξη στο Αction24

Πηγή βίντεο: Action24

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό Σταθμό Αction 24 και στην εκπομπή «Αντιθέσεις», με τον Δημήτρη Τάκη, παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, την Δευτέρα 16/12. Στην συνέντευξη, όπου θίχτηκαν ζητήματα όπως το προσφυγικό και η στάση της Εκκλησίας έναντι των συνανθρώπων μας, που εγκλωβίζονται στην χώρα μας, κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους, ο κ. Ιγνάτιος μίλησε εκτενώς για την επερχόμενη εορτή των Χριστουγέννων, το βαθύτερο νόημά της και τον τρόπο αληθινής βίωσης του περιεχομένου της.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «το θέμα είναι να μη μείνουμε στα στολίδια, να μπορέσουμε να πάμε στην ουσία: τί σημαίνει ταπείνωση, τί σημαίνει να γίνεται ο Θεός άνθρωπος, τί σημαίνει να μας καλεί να «θεωθούμε», όπως λέμε στη θεολογική γλώσσα, δηλ. να Τον προσεγγίσουμε και να κοινωνήσουμε μαζί Του. Και τότε μπορούμε να κοινωνήσουμε και με τον εαυτό μας και με τον άλλον».

Ο Σεβασμιώτατος, σχολιάζοντας ατυχείς συμπεριφορές ελαχίστων συμπολιτών μας έναντι των ξένων, συμπεριφορές που απάδουν του Ορθοδόξου ήθους, παραδέχθηκε ότι οι υπεύθυνοι ταγοί της Εκκλησίας ίσως και να μην κατάφεραν, τελικά, να μεταδώσουν το αληθινό μήνυμα της Χριστιανικής ζωής, όπου δεν χωρεί η βία, αλλά κυριαρχεί η αδιάκριτη αγάπη: «Εκεί εγώ πρέπει να ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν τους δίδαξα τη σωστή Ορθοδοξία. Εκεί πλέον μπορεί να έχω κι εγώ ευθύνη. Ως ποιμένας, πιστέψτε με, νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη, εάν δεν κατόρθωσα, να πείσω τί σημαίνει Χριστός. Αλήθεια, τί Χριστούγεννα μπορεί να γιορτάσει ένας άνθρωπος τέτοιου μίσους; Γιατί, συγγνώμη, μέσα στα Χριστούγεννα υπάρχει και ο Ηρώδης … Όμως τα Χριστούγεννα είναι οι ποιμένες, που είχαν ήσυχη συνείδηση και άκουσαν  τους αγγέλους, είναι οι επιστήμονες της εποχής, που έρχονται από την Ανατολή και προσκυνούν τον Χριστό, είναι ο Ιωσήφ που προστατεύει, είναι η Παναγία που γεννά, είναι ο Θεός που γίνεται άνθρωπος, είναι και οι κάτοικοι της Βηθλεέμ που έκλεισαν τις πόρτες. Ας επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα προσκυνήσουμε και αν θα προσκυνήσουμε Χριστό φέτος ή όχι… Διδάσκουμε σταθερά και αμετακίνητα ότι στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου συναντάμε τον Χριστό. Αυτή είναι η πραγματική «γέννα», αυτά είναι τα αληθινά Χριστούγεννα! Άρα, τουλάχιστον ο δικός μας λόγος, ο εκκλησιαστικός λόγος, να είναι λόγος ανθρωπιάς!… Μη ξεχνάμε ότι ο Χριστός ήρθε για όλους τους ανθρώπους. Δεν εξαιρεί κανέναν. Αυτό είναι το δικό μας κήρυγμα, Αυτός είναι ο Χριστός μας!… Μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο, ακριβό, πολύτιμο, αλλά αιώνιο, αληθινό και αυθεντικό! Και, νομίζω, ότι αυτά τα Χριστούγεννα, όποιος τολμήσει ν’ ανοίξει την καρδιά του, να βρει τον πονεμένο, να βρει τον ξένο, να κάνει την υπέρβαση και να μη φοβηθεί, θα κάνει αληθινά Χριστούγεννα. Και τότε και ο εκκλησιασμός θα έχει νόημα και η Θεία Κοινωνία θα είναι όντως το θαύμα και όλοι μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων θα είμαστε αυτό που μας καλεί η Εκκλησία να είμαστε: Ένα σώμα με τον Χριστό!…».

Κατακλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Ιγνάτιος περιέγραψε την μοναδική ευκαιρία, που μας χαρίζουν τα Χριστούγεννα: «Πρώτα – πρώτα, να συναντήσουμε, σε ησυχία, τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί ο Χριστός θέλει στην καρδιά μας να γεννηθεί. Έρχεται για να μας πει ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνουμε εμείς Θεοί! Για να μας πει ότι «Εγώ από αγάπη έρχομαι να θυσιαστώ για σας»! Και, φυσικά, ζητάει από μας την καρδιά μας, την αληθινή μας αγάπη. Θα Τον συναντήσουμε στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Θα Τον συναντήσουμε και θα κοινωνήσουμε μαζί Του στην Ευχαριστία, στη Θεία Κοινωνία. Αλλά θα Τον συναντήσουμε και στον άνθρωπο του πόνου, στον ξένο, στον άλλο, στον οικείο, σ’ αυτόν που κάτι μας χωρίζει, σ’ αυτόν που έχουμε διαφορές, σ’ αυτόν που θέλει από μας έναν λόγο αγάπης. Τα Χριστούγεννα είναι μοναδική ευκαιρία. Μη μείνουμε μόνο στα δώρα, μη μείνουμε μόνο στις όμορφες βιτρίνες, μη μείνουμε μόνο στις αργίες. Ας δώσουμε το ουσιαστικό νόημα στην εορτή: αληθινά Χριστούγεννα με τον Χριστό. Αυτό είναι το μεγάλο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και στους άλλους».

 

Related posts