22 Ιουλίου, 2024

Τελευταια Νεα

20 χρόνια λαμπρής ιστορίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας τα εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας της. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, παρουσία πολλών Κληρικών, των συνεργατών της Σχολής και πλήθους φιλότεχνων συμπολιτών μας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διεθυντής της Σχολής Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, ο οποίος τόνισε ότι «Η Σχολή Αγιογραφίας λειτουργεί με τις δικές της δυνάμεις, ταξιδεύει με τα δικά της κουπιά, σαν μία άλλη Αργώ, στο πέλαγος της Ορθόδοξης Παράδοσης και παραμένει προσηλωμένη στη δόξα του Τριαδικού Θεού, την οποία προσπαθεί να τραγουδήσει με χρώματα και πινέλα… Ανοιγόμαστε στα Βαλκάνια, στη Δύση, στην Ανατολή, προσκαλούμε, φιλοξενούμε, δεχόμαστε προσκλήσεις, εκθέτουμε, βλέπουμε, μελετούμε…». Ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε στις Θεολογικές προεκτάσεις της Αγιογραφικής τέχνης, στις οποίες μυούνται οι μαθητές, επισημαίνοντας ότι «κάθε εικόνα είναι ένα μήνυμα πως ο άνθρωπος δεν είναι χώμα και χημικά στοιχεία. Είναι ένας μικρός θεός, «καταδικασμένος» να ζήσει μαζί με τον αληθινό Θεό για πάντα, είτε μέσα σε μία απόλαυση, εάν Τον αγαπάει αληθινά, είτε σε μία κόλαση, εάν Τον αρνείται πεισματικά. Κάθε ορθόδοξη εικόνα είναι ένα μικρό ευαγγέλιο, μέσ’ από το οποίο ο Θεός αποκαλύπτεται και ο πιστός σοφίζεται και αγιάζεται». Στο τέλος της ομιλίας του, ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην λειτουργία της Σχολής στα είκοσι χρόνια της ιστορίας της, με πρώτο τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, τους διδάσκοντες και διδασκομένους και ζήτησε τις ευχές όλων για την συνέχιση του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, έργου της.
Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον π. Δημήτριο «ψυχή» του έργου της Σχολής και τον ευχαρίστησε γιατί ένα ακόμα όραμά του έγινε πραγματικότητα στα χέρια του π. Δημητρίου. Επεσήμανε, επίσης, ότι «η Σχολή δεν είναι απλώς επαγγελματική, αλλά και μια Σχολή Θεολογίας. Δεν αρκείται μόνο στην διδασκαλία μιας τέχνης, αλλά διδάσκει ότι η Εικόνα λειτουργεί στην ψυχή, είναι το ευαγγέλιο των αγραμμάτων. Είναι ένα ακόμα δώρο της Ορθοδοξίας, μέσα από το οποίο η Εκκλησία, διδάσκει, κηρύττει, παιδαγωγεί. Μετέχει και συμπληρώνει την Ευχαριστία. Είναι ζωή της Εκκλησίας…».
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας 2 – 9μ.μ., κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Related posts