19 Μαρτίου, 2024

Θρησκευτική Λαογραφία και Φιλολογική Λαογραφία (β κύκλος) – Δυο εξαμηνία μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας

Τα μαθήματα υλοποιούνται με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 9 έως 28 Σεπτεμβρίου ενώ τα εξ αποστάσεως μαθήματα ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

 

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Πολιτιστικού Φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, από το χειμερινό εξάμηνο του 2019-20 και για τα επόμενα τρία εξάμηνα θα προσφέρει το πρόγραμμα: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» στο πλαίσιο τριετούς κύκλου σπουδών.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στην διεύθυνση: http://learn.cultureacademy.gr  ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Εκεί υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος αλλά και το πρόγραμμα σπουδών και άλλες πληροφορίες για δύο εξάμηνα που προσφέρονται στο Χειμερινό Εξάμηνο και αφορούν μαθήματα λαογραφίας. Αναλυτικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν:

α) έως 28/9/2019 στο Δ’ εξάμηνο σπουδών (νέο) με τίτλο «Θρησκευτική Λαογραφία, για το Χειμερινό εξάμηνο 2019-20 που θα προσφερθεί εξ αποστάσεως.

β) έως 28/9/2019 για το Γ’ εξάμηνο «Φιλολογική Λαογραφία, β κύκλος», για το Χειμερινό εξάμηνο 2019-20 που θα προσφερθεί εξ αποστάσεως.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν και να παρακολουθήσουν δωρεάν οποιοδήποτε μάθημα τους ενδιαφέρει από τα προσφερόμενα μαθήματα στο Χειμερινό Εξάμηνο. Επίσης στην ιστοσελίδα http://learn.cultureacademy.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των μαθημάτων όπου αναγράφονται οι θεματικές, οι υποχρεώσεις και οι υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες. Τα προγράμματα που προσφέρονται για τη λαογραφία σ ’αυτό το εξάμηνο είναι δύο.

Το νέο μάθημα για το  Δ’ εξάμηνο σπουδών (Χειμερινό 2018-19, β κύκλος) με τίτλο «Θρησκευτική Λαογραφία», έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον Μανώλη Γ. Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικότερα σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση και διδασκαλία των βασικών θεωρητικών αρχών και των μεθοδολογικών εργαλείων του κλάδου της «Θρησκευτικής Λαογραφίας», και η παρουσίαση των βασικών εκδηλώσεων της ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας στις τελετουργικές εθιμικές εκδηλώσεις του «κύκλου της ζωής» (γέννηση – γάμος – θάνατος) και του «κύκλου του χρόνου» (ετήσιος εορτολογικός κύκλος), καθώς επίσης και των σύγχρονων και νεωτερικών θρησκευτικών εκδηλώσεων, των λογοτεχνικών αναπαραστάσεών τους, των μορφών της λαϊκής θρησκευτικής τέχνης και των εκδηλώσεων της λαϊκής θρησκευτικότητας μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν πλήρη γνώση του αντικειμένου και την ικανότητα να αναγνωρίζουν, να καταγράφουν και να μελετούν – ερμηνεύουν, τις βασικές παραδοσιακές και σύγχρονες εκδηλώσεις του.

Το πρόγραμμα του Γ’ εξαμήνου σπουδών (Χειμερινό 2018-19) με τίτλο «Φιλολογική Λαογραφία», ξανά προσφέρεται για δεύτερη φορά (β’ κύκλος) και  έχει ως επιστημονικό  υπεύθυνο τον Μανόλη Γ. Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ήδη έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί από το τριετές πρόγραμμα «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Λαογραφίας» για το Α’ εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» (Χειμερινό εξάμηνο και Εαρινό 2018-19, α’ και β’ κύκλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Λαογραφίας Μανόλη Γ. Σέργη και το  Β’ εξάμηνο με το μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο]»,  (Χειμερινό και Εαρινό 2018-19, α’ και β’ κύκλος) με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Μαρία Γκασούκα.

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου εξ αποστάσεως προγράμματος για τη λαογραφία είναι να επιμορφώσει τις/τους συμμετέχουσες/ντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων (συνολικά έξι) οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης  του τριετούς προγράμματος.

 

Από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας

Related posts