23 Απριλίου, 2024

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Τιμάται ο συντοπίτης μας ευεργέτης Χαράλαμπος Τσιμάς

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτό, για την διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Ν. Μαγνησίας, διοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εθνικών ευεργετών, με τίτλο «Ευεργετισμός – Μάγνητες Ευεργέτες»,  την Παρασκευή 27/9, στις 7.30μ.μ., στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου με θέμα «Ευεργετισμός: Ιστορία και επικαιρότητα» και ο κ. Δημήτρης Παντελοδήμος, ομοτ. Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Μάγνητες Ευεργέτες». Ενώ η Δρ. Αννίτα Πρασσά, ιστορικός, Προϊσταμένη των ΓΑΚ  Μαγνησίας θα παρουσιάσει αρχειακό υλικό  ευεργετών Ν. Μαγνησίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα. Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Τέλος σύντομο μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι Αργύρης Μπατσκίνης στην κιθάρα και Μητράς Απόστολος στο βιολί.

 

Το διήμερο 28 και 29/9 θα πραγματοποιηθούν «ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ για τους Ηπειρώτες & Βλάχους Εθνικούς Ευεργέτες». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα τιμηθεί ο μεγάλος Ευεργέτης του τόπου μας κ. Χαράλαμπος Τσιμάς. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28/9, στις 7μ.μ., στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Ηπειρώτες και Βλάχοι Εθνικοί Ευεργέτες, άξιοι της Εθνικής Ευγνωμοσύνης». Θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια από τα μικτά χορευτικά συγκροτήματα της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας, του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου και του Χορευτικού Συλλόγου Μετσόβου.

Την Κυριακή 29/9, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί Δοξολογία για τους Εθνικούς Ευεργέτες και στις 10.45π.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου.

Related posts