05 Οκτωβρίου, 2024

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στη Μακρινίτσα συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Η δημιουργία του Μουσείου εντάχθηκε σε Πρόγραμμα της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της Διευθύντριας κας Αικατερίνης Κοντογεωργίου, στην οποία οφείλονται θερμές ευχαριστίες, όπως και στο προσωπικό της Εταιρίας.

 

Η θέση του Μουσείου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, το ενδιαφέρον νεότερο διώροφο κτήριο που το στεγάζει και το οποίο συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της πηλιορείτικης και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, καθώς και ο άρτιος εκθεσιακός του χώρος με την ποικιλία των συλλογών του, οι οποίες χρονικά εκτείνονται από τον 13ο έως το 20ο αιώνα (εικόνες, ξυλόγλυπτα, αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας, λειτουργικά σκεύη και άμφια, παλαίτυπα βιβλία), ενέταξαν γρήγορα το Μουσείο στους κατεξοχήν τόπους επίσκεψης του παραδοσιακού οικισμού της Μακρινίτσας.

 

Το νεοσύστατο τοπικό Μουσείο της Μακρινίτσας ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις των καιρών αλλά και στον πολυδιάστατο ιστορικό, πολιτιστικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο, παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό και τις επτά ημέρες της εβδομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του και υποδέχθηκε συνολικά 9800 επισκέπτες. Παράλληλα, στα εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετείχαν 47 σχολεία και 2426 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα.

 

Στις προσωπικότητες από την εκκλησιαστική και πολιτική ζωή που τίμησαν με την παρουσία τους το Μουσείο συγκαταλέγονται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Βασίλης Καραΐσκος συνοδευόμενος από κλιμάκιο αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης.

 

Παράλληλα, το Μουσείο εξέδωσε ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά-αγγλικά), ενώ ήδη προετοιμάζονται φυλλάδια και σε άλλες γλώσσες (γαλλικά, ρωσικά, σερβικά, ισπανικά) με στόχο την καλύτερη υποδοχή και περιήγηση του κοινού στο χώρο. Μέρος από τις Συλλογές του Μουσείου αποτέλεσαν το εικαστικό υλικό του Ημερολογίου του τρέχοντος έτους του Πολιτιστικού Φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Στην προβολή και εξωστρέφεια του Μουσείου συνέβαλαν, επίσης, η συμμετοχή και παρουσίαση των Συλλογών του σε επιστημονικά Συνέδρια και Τουριστικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, ενώ νέες δράσεις θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Μουσείου τη νέα σχολική χρονιά (2019-2020). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια Εικόνα, χίλιες λέξεις» αφορά στη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα δένδρο αφηγείται …», οι μαθητές μέσα από το αφήγημα του δέντρου που έγινε τέμπλο ξυλόγλυπτο στα χέρια του ταγιαδόρου ανακαλύπτουν την ξυλογλυπτική τέχνη του παρελθόντος. Τέλος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μακρινίτσα … στους Αγίους Τόπους», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, ενθύμια προσκυνητών από τη Μακρινίτσα στα Ιεροσόλυμα κατά το 18ο και 19ο αιώνα, συνταξιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες στο μακρινό και συχνά επικίνδυνο ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Τα προγράμματα ολοκληρώνονται με ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες και παιχνίδια ρόλων που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την αυτενέργεια και την καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση των παιδιών.

 

Νέες προγραμματισμένες δράσεις, όπως η σύσταση Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, η διευκόλυνση της περιήγησης στις μουσειακές συλλογές με ηλεκτρονική εξατομικευμένη ξενάγηση με χρήση smartphone και ανέπαφης λειτουργίας σε NFC Tags, η καλλιτεχνική έκδοση του Καταλόγου των Συλλογών, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και Μουσεία, στόχο έχουν αφενός να ενισχύσουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Μουσείου και αφετέρου να επι-κοινωνήσουν στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπους ελκυστικούς τη μνήμη του παρελθόντος.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας διοργανώνει:

 

Α) Μεθαύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 το βράδυ, επετειακή συναυλία στον προαύλειο χώρο του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως του Θεοτόκου στη Μακρινίτσα. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το δίσκο «Εικόνα Αχειροποίητη», σε ενορχήστρωση του Βολιώτη μουσικού και συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα, τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη Μπάμπη Τσέρτου και σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μαβίδη.

 

Β) Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, επίσκεψη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μουσείο, όπου θα ενημερωθούν για τα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματα και δράσεις.

(ώρα 10:00 το πρωί συγκέντρωση στο ναό της Αναλήψεως Βόλου και αναχώρηση με πούλμαν για τη Μακρινίτσα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο: 24280 90016, Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας).

Related posts