23 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Σύναξη Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων, για την διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνοδικό Μέγαρο, στην Αθήνα, Σύναξη εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την οργάνωση των Εορταστικών Εκδηλώσεων, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το έτος 2021. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα υλοποίησης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στην Σύναξη έλαβαν μέρος Κληρικοί – Εκπρόσωποι 44 Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, μέλους της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Στον Χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα πρώτα επτά, από τα προγραμματισθέντα δέκα, Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, που διοργάνωσε η Επιτροπή, με την ολόθυμη υποστήριξη της Ιεράς Συνόδου και αφορούν στις ποικίλες πτυχές της Επανάστασης του ’21 και θα ολοκληρωθούν, συν Θεώ, το έτος 2021, ενώ, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί οι Τόμοι με τα Πρακτικά των πρώτων έξι.

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «από την έως τώρα γόνιμη και καρποφόρο επιστημονική διεργασία, αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση του νέου Ελληνισμού, σε εθνικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όμως, όπως συμβαίνει με τα πραγματικά μεγάλα γεγονότα, ήταν απαράγραπτη και η οικουμενική της διάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις προειδοποιήσεις των Ελλήνων οπαδών του Διαφωτισμού, ότι το έθνος δεν ήταν έτοιμο να επαναστατήσει, λόγω απουσίας πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η Επανάσταση έγινε και, παρά τα μεγάλα προβλήματά της, πέτυχε την παλιγγενεσία, συγκινώντας ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων διανοητών και καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα, τροφοδότησε εκ νέου τα διεθνή κινήματα για εθνική ανεξαρτησία και αποτίναξη κάθε μορφής δουλείας. Την ίδια στιγμή, η Επανάσταση συγκίνησε και συσπείρωσε διαφορετικές και αποκλίνουσες ομάδες και κοινωνικές τάξεις Ελλήνων, όπως εμπόρους, αρματολούς και κλέφτες, διανοούμενους, δασκάλους, φωτεινά πρόσωπα της Εκκλησίας, που αποτελούσε, στο πλαίσιο του Οθωμανικού Κράτους, την νομικά υπόλογη, αλλά και πολιτιστικά και εθνικά αδιαμφισβήτητη ηγεσία του σκλάβου έθνους. Η διαπίστωση αυτή συνιστά ένα πειστικότατο τεκμήριο για την σημασία της μνήμης του γεγονότος αυτού στην χάραξη του μέλλοντος, όχι μόνο για την Ελληνική κοινωνία σήμερα, αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου ευρύτερα…».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα υπηρετήσουν οι εκδηλώσεις του 2021, που είναι «να ξαναστρέψει τον στοχασμό στα γεγονότα της σπουδαίας και κρίσιμης εκείνης ιστορικής περιόδου, υπό το πρίσμα αυτής της έννοιας της Ελευθερίας και της σημασίας της σ’ ένα ευρύτερο περιβάλλον, διαμορφωμένο από τις σύγχρονες συνθήκες και από τις συνέπειες της μεγάλης πνευματικής και οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελληνική κοινωνία, αλλά και την αντίστοιχη κρίση στις σχέσεις των Κρατών, στο εσωτερικό των κοινωνιών και στην κατάσταση όλου του πλανήτη. Παράλληλα, να ανταπαντήσει στην συστηματική, οργανωμένη και καλοσχεδιασμένη προσπάθεια αποδόμησης της ιστορικής αλήθειας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως προς την συμβολή της Εκκλησίας στην υπόθεση του Αγώνα της Ελευθερίας. Και αυτό το πράττει όχι με απολογητική διάθεση, αλλά προς τον σκοπό της ιστορικής αποκατάστασης, στηριζόμενη στις αυθεντικές ιστορικές πηγές, που δεν υπακούουν σε άνωθεν κελεύσματα και σκοτεινές σκοπιμότητες, αλλά παρακολουθούν τα γεγονότα και ακούν την διαχρονική φωνή των Αγωνιστών…».

Ακολούθως, αφού χάραξε τις κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να κινηθούν οι εκδηλώσεις, κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «όλα τα παραπάνω πρέπει να αναδειχθούν το 2021, για να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Η Ορθόδοξη Πίστη, ο υγιής πατριωτισμός, η επίγνωση της διαχρονικής συνέχειας του Γένους. Φυσικά, όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό προς τις ανάγκες του παρόντος και με προοπτική μέλλοντος. Το 1821 δεν θα το κλείσουμε στο Μουσείο, ούτε όμως, θα το χρησιμοποιήσουμε για να δικαιώσουμε μονομερείς ερμηνείες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που πρέσβευαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Ιδιαιτέρως, όταν απευθυνόμαστε σε νέους καλόν είναι να τονίζεται η ελπίδα, η οποία κρατήθηκε ζωντανή στα δύσκολα χρόνια της δουλείας χάρις σε ένα συγκεκριμένο Όραμα: Την Μεγάλη Ιδέα!  Ας αναζητήσουμε σήμερα μία Νέα Μεγάλη Ιδέα, η οποία δεν θα  έχει περιεχόμενο εδαφικό, ούτε όμως, ανεδαφικό!…».

Ακολούθησε διεξοδικός διάλογος με τους Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων, λύθηκαν απορίες, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και τέθηκαν οι βάσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Ιερών Μητροπόλεων για την ανάδειξη της μεγάλης αυτής επικείμενης Εθνικής επετείου.

Την Τοπική μας Εκκλησία στην Σύναξη εκπροσώπησε ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Μέλος της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Related posts