Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Πολιτισμό (21/5), οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποίησαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κοινή πολιτιστική δράση, με σκοπό την προώθηση των διαχρονικών αξιών του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Για φέτος η θεματολογία της εκδήλωσης αφορούσε στην χορωδιακή μουσική ως έκφραση πολιτιστικής ταυτότητας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και μαθητές και μαθήτριες σχολείων, εκπροσωπώντας ολόκληρη την μαθητική κοινότητα, τίμησαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την πολύτιμη αρωγή του στη στήριξη των νέων, την Παιδεία, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.
Για τον Σεβασμιώτατο μίλησε πρώτος ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Γκόβαρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο κ. Ιγνάτιος διακονεί την Εκκλησία, κάνοντας πράξη τις βαθιές αξίες της πίστεως, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Διακονεί την ιδέα του διαλόγου, πέρα από τα όρια της θρησκείας και του Έθνους, συνομιλεί με τον Ακαδημαϊκό κόσμο και δεν φοβάται να ανοίξει θέματα που για άλλους είναι ταμπού‧ βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους φυλακισμένους, σε ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες. Αυτές τις αξίες οφείλει να προάγει ο πολιτισμός: αλληλεγγύη, συνάντηση και διάλογο με τον άλλον, υπέρβαση ορίων. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι η επιλογή του προσώπου του είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε».
Από την μεριά του, ο Δ/ντής της Α/θμιας Εκαπίδευσης κ. Γεώργιος Πολύζος επεσήμανε ότι «ο Σεβασμιώτατος είναι ο φύλακας άγγελός μας, φωτίζει τους δρόμους της εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας. Είναι εκείνος που όρθωσε τείχος απέναντι στις φωνές που αρνούνταν στα προσφυγόπουλα το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Είναι εκείνος που ενεργεί συστηματικά για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων μαθητών, αλλά και την διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά. Για όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Μαγνησίας σας λέμε το ελάχιστο «ευχαριστώ»».
Τον λόγο πήρε, στην συνέχεια, ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος παρατήρησε ότι ο Ποιμενάρχης μας «τιμά τον πολιτισμό και περνά στους μαθητές μας τις αξίες του ανθρωπισμού και της παράδοσης του λαού μας. Αυτόν τον δρόμο της αρετής μας δίδαξε ο Μητροπολίτης μας, γι’ αυτό θεωρώ ότι είμαστε πραγματικά ευλογημένοι, που η Εκκλησία μάς έδωσε έναν τέτοιο Ποιμενάρχη».
Ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβ. κ. Ιγνατίου, ο οποίος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε από καρδιάς και αφιέρωσε την τιμή στους δασκάλους και καθηγητές των μαθητικών του χρόνων, για τους οποίους μίλησε με στοργή και ευγνωμοσύνη. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Χριστό, τον Οποίο παιδιόθεν αγάπησε και στον Οποίο βασίστηκε, για να ζήσει ελεύθερος: «Προσπαθώ, πάντα, να λέω και να πράττω ό,τι θα έκανε ο Χριστός. Εκείνος είπε ότι ήρθε για όλους, είπε ότι όλοι είναι παιδιά Του και ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου θα συναντάμε τον Ίδιο. Αυτό είναι για μένα το Ευαγγέλιο. Όταν υπηρετείς αυτές τις αλήθειες, υπηρετείς και τον πολιτισμό και γίνεσαι άνθρωπος οικουμενικός, ικανός να ζήσεις οπουδήποτε και με οποιονδήποτε. Αυτός ο πολιτισμός δεν φοβάται κανένα, μπορεί να συναντηθεί και να διαλεχθεί με όλους».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων εκπαίδευσης και πέντε σχολεία, τρία Δημοτικά και δύο Γυμνάσια, τα 18ο – 29ο -27ο Δημοτικά Σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και 9ο Γυμνάσιο Βόλου.
Τα συμμετέχοντα σχολεία ανέλαβαν την παρουσίαση χορωδιακών εκτελέσεων, συγκεκριμένης θεματολογίας, χαρακτηριστικής πτυχής του Πολιτισμού μας. Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μουσικής, με αντίστοιχες εισαγωγές από το διευθυντή ή τη διευθύντρια του σχολείου. Προσκεκλημένοι στην εορταστική εκδήλωση για τη μέρα του Πολιτισμού ήταν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Διευθυντές Σχολείων, Συντονιστές Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.