25 Δεκεμβρίου, 2024

«Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση» στη σειρά «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (+video)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη –για το 2019– συνάντηση της σειράς «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας», από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. “ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ” και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Δημήτριος Κυριαζής, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής και π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παίδων και εφήβων, Αν. Καθηγητής της Ανωτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσαν από κοινού το θέμα «Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση». Το θέμα φάνηκε να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος κόσμου, διαφορετικών ηλικιών, συνέρρευσε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης.
Η ενοχή, κατά τον Δ. Κυριαζή, αποτελεί μια από τις κυρίες αίτιες αδιέξοδου στην ψυχαναλυτική διαδικασία, που πολλές φορές οδηγεί τη θεραπεία σε αδιέξοδο. Η πολυπλοκότητα του φαινομένου της ενοχής αναλύθηκε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και με πλούσια παραδείγματα που μετέφερε ο ψυχοθεραπευτής, μέσα από την κλινική πράξη, ο οποίος και ανέδειξε την ικανότητα για συγχώρηση ως ένα «αντίδοτο» στην ενοχή.
Ο π. Βασίλειος επεσήμανε πως προϋπόθεση για έναν υγιή Εαυτό είναι η αρμονική σχέση του εαυτού μας με τον Άλλον. Η ενοχή παρουσιάστηκε όχι ως ένα πρόβλημα αλλά ως ένα αναπτυξιακό βήμα. «Πρέπει να περάσουμε μέσα από την ενοχή για να καλλιεργήσουμε την ικανότητα για νοιάξιμο.»
Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η χριστιανική ποιμαντική, αν αξιοποιηθούν παράλληλα, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον πάσχοντα άνθρωπο.

Στη Συνάντηση παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Ναρκισσισμός και Αυτοθεματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», με τις ομιλίες της ομότιτλης περσινής σειράς, και με τα κείμενα των Γιώργου Κίσσα, π. Βασιλείου Θερμού και π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (Λίβυου).
Για έβδομη χρονιά το κοινό της πόλης του Βόλου απέδειξε την εμπιστοσύνη στην διοργάνωση, δίνοντας το παρών όχι μόνο με προσέλευση αλλά και με καίριες ερωτήσεις που έθιξαν και έλαβαν απαντήσεις σε θέματα όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά, όπως εγκλήματα της επικαιρότητας που έχουν πλήξει το λαϊκό συναίσθημα περί δικαίου και διεγείρουν την κοινωνική κατακραυγή.
Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ομιλητές και έκλεισε την εκδήλωση.

Οι «Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας» θα είναι εδώ και με δεύτερη συνάντηση το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ.,στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Κτήριο Ματσάγγου), 28ης Οκτωβρίου (Αλεξάνδρας) γωνία με Παύλου Μελά, και με θέμα: «Οικογένεια: Παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες», και ομιλητές τον Νίκο Σιδέρη, Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή και τον π. Βαρνάβα Γιάγκου, Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την A’ εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι μας στο youtube

Related posts