19 Απριλίου, 2024

Πόλος θρησκευτικού τουρισμού η Αγιά – Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ελευθερία

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ελευθερία

 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΩΝΙΩΝ

 

Η θρησκευτική ιστορία της μεταβυζαντινής περιόδου της Αγιάς γίνεται κτήμα της νέας γενιάς και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα ιερά κειμήλια της χώρας μας.

Πώς; Ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Κειμηλιοφυλάκιο του Πνευματικού Κέντρου του ιερού ναού Αγίων Αντωνίων Αγιάς, το μοναδικό ίσως σε όλη την Ελλάδα, που δεν βρίσκεται στα «άδυτα» μιας ιεράς Μονής, αλλά σε έναν πιο εύκολα προσβάσιμο χώρο.

Ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, προσκαλεί τους μαθητές των σχολείων του νομού Λάρισας, για ένα ανεκτίμητο μάθημα πολιτισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει σταθμό στον χάρτη των περιηγήσεων θρησκευτικού τουρισμού, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας του, διδάκτορα Ιστορίας, αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Δρόσο, έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Κειμηλιοφυλάκιο, ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, και Παρασκευή, τις ώρες 9 π.μ. έως 1 το μεσημέρι, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2494350121 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) [email protected].

Επίσης για επισκέψεις Σάββατα και Κυριακές, από ομάδες εκδρομέων, ισχύει η επικοινωνία με το παραπάνω τηλέφωνο.

«Εκατομμύρια πιστών σε κάθε εποχή, δίχως να γνωρίζουν γράμματα και Θεολογία, κράτησαν την πίστη τους μέσα από μια εγκάρδια σχέση τους με τα εικονίσματα. Διατήρησαν την ιστορική κληρονομιά τους με ευλάβεια, δημιούργησαν αριστουργήματα, που σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε με περηφάνια για το έργο που διασώθηκε και συντηρήθηκε με αγάπη…» λέει στην «Ε» ο π. Νεκτάριος τονίζοντας την πίστη του ότι «οφείλαμε να τα διατηρήσουμε».

Στο Κειμηλιοφυλάκειο Αγιάς, ως πηγή ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, πίστεψε άλλωστε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, όταν στα εγκαίνιά του το περασμένο καλοκαίρι είχε δηλώσει: «Η σημαντικότητα του έργου οφείλεται στο γεγονός ότι η μνήμη, η παράδοση, η θρησκεία και ο πολιτισμός είναι οι αρχές οι οποίες μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα. Είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν τον κόσμο και να του δώσουν ελπίδα. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της μνήμης και του θρησκευτικού τουρισμού».

Να σημειωθεί ότι το Κειμηλιοφυλάκιο Αγιάς αποτελεί μια μόνιμη έκθεση 129 τετραγωνικών μέτρων με θρησκευτικά κειμήλια, φορητές εικόνες, άμφια, παλαίτυπα και ιερά αρχεία (από το 1600 τα περισσότερα), σπάνια χειροποίητα έργα τέχνης, Ευαγγέλια τυπωμένα στη Βενετία, μυροδοχεία, στέφανα γάμου κ.α.

Ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2013 μετά από πρόταση της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγιάς. Η κατασκευή του εντάχθηκε σε πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018.

Ο επόμενος στόχος ανάδειξης της τοπικής θρησκευτικής κληρονομιάς, φαίνεται να είναι η ανακαίνιση των κελιών του ναού των Αγίων Αντωνίων και η μετατροπή τους σε χώρο περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτήριο, όπως είχε δηλώσει στα εγκαίνια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Related posts