26 Δεκεμβρίου, 2024

Παρουσιάστηκε η Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2019 «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας»

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/2 η παρουσίαση της Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2019, «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας» στο Τ.Ε.Ε. Βόλου. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», παραβρέθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου κ. Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, ο Θεματικός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς κ. Αντωνία Χασιώτη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Α΄ υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, Βασίλης Καραΐσκος, ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Εμμανουήλ Κανάλης, Διοικητής της 4ης ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ –  ΕΛ. ΑΚΤ. Εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, Σωματείων και φορέων πολιτισμού της περιοχής μας.

Ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος,  ιδρυτής του Μουσείου, αναφέρθηκε στο όραμα που έχει συνολικά για τη Μακρινίτσα και τους λόγους για τους οποίους ανέλαβε την αξιόλογη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει ιερά κειμήλια από την περιοχή της  και να δημιουργήσει αυτόν τον αξιολογότατο χώρο για την έκθεσή τους, που ήδη έχει αποσπάσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες των κατοίκων της Μακρινίτσας και  τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών της.

Παρουσιάζοντας την έκδοση, ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών και ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”, έκανε μια εκτενή αναφορά στην αξία της διάσωσης και της έκθεσης των Ιερών κειμηλίων. Μάλιστα, με έμφαση αναφέρθηκε στην εξαιρετικά αξιόλογη και σύγχρονη παρουσίαση του Μουσείου της Μακρινίτσας, το οποίο επισκέφθηκε την ίδια ημέρα.

Ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως φροντισμένη την έκδοση και τόνισε πως το Μουσείο έχει μια σύγχρονη εικόνα, όχι όπως οι περισσότερες Λαογραφικές συλλογές και τώρα τελευταία οι συλλογές Εκκλησιαστικών κειμηλίων και Αγίων εικόνων.

Τέλος, η συντοπίτισσά μας κ. Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια την Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο του  2019.

Η τελική τοποθέτηση έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος επεσήμανε την σημασία της επιλογής άξιων συνεργατών, που αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα τους ρόλους τους και εκτελούν με ιδιαίτερη επιτυχία το έργο που τους ανατίθεται. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτού του άρτιου αποτελέσματος και κάλεσε τους παρισταμένους και στις επόμενες δράσεις και εκδηλώσεις της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Το θαυμάσιο έντυπο, που εκδόθηκε από  τον ΠΑΛΜΟ και τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ» της «Μαγνήτων Κιβωτού», περιλαμβάνει χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Δ. και του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Στην συνέχεια, ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης, αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα: «Η συνέχιση της παραδόσεως». Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2019, έχει συγγράψει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Το κυρίως περιεχόμενο αποτελείται από δυο μέρη: Στο πρώτο, παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας, δείγματα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, που έχουν χωριστεί για τις ανάγκες της έκδοσης σε θεματικές ενότητες: Αγιογραφία, Αργυροχρυσοχοΐα, Ξυλογλυπτική, Κεντητική και Ζωγραφικά προσκυνητάρια.

Στο δεύτερο, παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εκκλησιαστική μας παράδοση, μέσα από τη φωτογραφική ματιά του μεγάλου μας φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά και πρόθυμα παραχώρησε ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Related posts