Αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα Δημοκρατία, άρθρο του δημοσιογράφου Αντώνη Τριανταφύλλου, σχετικά με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Περισσότερες πληροφορίες (την αφίσα του διαγωνισμού και σχετική ενδεικτική βιβλιογραφία για το κάθε πρόσωπο) μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της Ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδώ.
Ζητείται η δημιουργία βίντεο έως τις 19 Φεβρουαρίου με έπαθλο ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον Μυστρά
13/12/2018 Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας (σ.σ. Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος), διενεργεί πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προσκαλέσει τους μαθητές σε ένα ταξίδι ιστορικής μελέτης, αναζήτησης και έρευνας, που παράλληλα θα διεγείρει τις εικαστικές δυνάμεις, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να μελετήσουν τη ζωή και τη συμβολή τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων των προεπαναστατικών χρόνων στη δημιουργία της εθνικής συνείδησης.
Αφορά μαθητές και μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου, που ατομικά ή σε ομάδες μέχρι τριών ατόμων, με μέριμνα επιβλέποντος εκπαιδευτικού, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο βίντεο για μία από τέσσερις σημαντικές προεπαναστατικές προσωπικότητες, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία και τον Ιωάννη Βλάχο ή Δασκαλογιάννη. Η προθεσμία για την αποστολή των εργασιών λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Οι μαθητές που θα διακριθούν θα συμμετάσχουν σε μία δωρεάν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μυστρά.
Τι συμβολίζουν
Η επιλογή αυτών των προσωπικοτήτων δεν είναι τυχαία. Ο Ρήγας, ο προεπαναστατικός συγγραφέας και πολιτικός στοχαστής, αντιπροσωπεύει τον ελληνικό κοσμοπολιτισμό με την ιδέα για τη δημιουργία βαλκανικής ομοσπονδίας λαών, μετά την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι η λαϊκή και ασκητική προσωπικότητα που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο εξισλαμισμό των χριστιανών στη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο παρακινώντας τους ορθόδοξους χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την Ορθοδοξία, αναφερόμενος συχνά και στο «ποθούμενο» της απελευθέρωσης του γένους.
Η Αγία Φιλοθέη αντιπροσωπεύει τις γυναικείες προσωπικότητες και την περιοχή της πρωτεύουσας. Η ασκήτρια, φιλάνθρωπος και ευεργέτις, η οποία έζησε στην οθωμανική Αθήνα, έγινε αγία της Εκκλησίας για τη δράση της υπέρ της διατήρησης της χριστιανικής ταυτότητας του πληθυσμού της Αττικής, αλλά και για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που στήριξε με την οικογενειακή περιουσία της.
Τέλος, ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, που παρακίνησε τους Κρήτες να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό την εποχή των Ορλωφικών και γι’ αυτό εκτελέστηκε, αντιπροσωπεύει τους πολυαίμακτους αγώνες των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.