28 Σεπτεμβρίου, 2023

Διπλωματική εργασία για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δημοσιεύτηκε στο 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ρομφαία

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές του στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Το θέμα της Διπλωματικής του εργασίας ήταν η αρχιερατεία του Χριστοδούλου στην Μητρόπολη Δημητριάδος την περίοδο 1974-1998. Σ’ αυτήν ο π. Επιφάνιος παρακολούθησε την πολυδημιουργική θητεία του αοιδίμου στην Μητρόπολη Δημητριάδος από την ενθρόνισή του ως την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ενδιαφέροντα είναι τα κεφάλαια της μεταπτυχιακής διατριβής που αφορούν την διοίκηση, την επιμόρφωση του ιερού κλήρου, την πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου του, την καλλιέργεια της λειτουργικής ζωής, την σχέση του με τους νέους, το θερμό ενδιαφέρον του για τα εθνικά θέματα κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι η αξιοποίηση από τον π. Επιφάνιο άγνωστου υλικού για τον βίο και την δράση του μακαριστού στην Μητρόπολη Δημητριάδος.

Επόπτης Καθηγητής ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και τώρα Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλη της Τριμελούς Επιτροπής ήταν οι επίσης Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και νυν Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου και Ανέστης Κεσελόπουλος.

Η Διπλωματική εργασία του π. Επιφανίου, η οποία αξιολογήθηκε από την Τριμελή Επιτροπή με βαθμό Άριστα θα εκδοθεί σύντομα από το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, ως έκφραση της ιδιαίτερης τιμής που έτρεφε προς το πρόσωπο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κυρού Χριστοδούλου, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο π. Επιφάνιος ήταν συνεπής στην παρακολούθηση των υποχρεωτικών μαθημάτων των δύο εξαμήνων, τεσσάρων στο πρώτο και τεσσάρων στο δεύτερο εξάμηνο. Πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις όλων αυτών των μαθημάτων, παρέδωσε οκτώ εξαιρετικές εργασίες, μια στο κάθε μάθημα, όπως προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ολοκλήρωσε στο τέλος του τρίτου εξαμήνου την Διπλωματική του εργασία την οποία υπέβαλε και ολοκλήρωσε με την προφορική του υποστήριξη. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το επόμενο στάδιο των Διδακτορικών του Σπουδών να ολοκληρώσει τον κύκλο μελέτης για τον αείμνηστο Χριστόδουλο ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Σημειώνουμε ότι το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος είναι το πρώτο που αξιολογήθηκε πρόσφατα και πιστοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή: Ρομφαία

Related posts