24 Νοεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Παρουσιάστηκε στο Βόλο ο τόμος «Τέμπλον»

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο η παρουσίαση της έκδοσης « Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας ». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, η Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου και η MVN Consultants.

Ο τόμος « Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας » αποτελεί συλλογικό έργο, έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο πραγματεύεται το «τέμπλο» ως διαχρονικό αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικό του χριστιανικού ναού, αλλά και ως φυσικό όριο μεταξύ αισθητού (κυρίως ναός) και νοητού κόσμου (ιερό βήμα), γήινου και επουράνιου.

Κατά την παρουσίαση τονίστηκε ότι ο πολυτελής τόμος σχεδιάστηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη Έκθεση που προσφάτως φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στην οποία παρουσιάστηκαν ενενήντα επτά εκθέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το «Τέμπλο», όπως βημόθυρα και θύρες παραβημάτων, δεσποτικές εικόνες και εικόνες επιστυλίου, αντίστοιχα σχέδια και ανθίβολα, όλα δημιουργίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως του Κ. Αρτέμη, του Δ. Πελεκάση, του Κ. Παρθένη, του Φ. Κόντογλου, του Ν. Εγγονόπουλου, του Σπ. Βασιλείου, του Ρ. Κοψίδη κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυπληθές φιλότεχνο κοινό της πόλης του Βόλου είχε την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθεί για το περιεχόμενο και τις επιμέρους μελέτες του συλλογικού τόμου, αλλά και να περιηγηθεί νοερά μέσα από προβολή διαφανειών στη σημαντική ομότιτλη Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι ο μνημειώδης τόμος περιλαμβάνει συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων της Έκθεσης, καθώς και τριάντα συνολικά μελέτες έγκριτων επιστημόνων, τα εύληπτα κείμενα των οποίων προσεγγίζουν τους σύνθετους συμβολισμούς, τη μορφή και την εξέλιξη του τέμπλου με έμφαση στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο. Πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια ξυλόγλυπτων και μαρμάρινων τέμπλων, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες εικόνων και σχεδίων-ανθιβόλων κοσμούν την έκδοση, καθιστώντας τον τόμο χρήσιμο εγχειρίδιο για τον ειδικό ερευνητή αλλά και τον απλό φιλότεχνο.

Τον τόμο παρουσίασαν οι: Μαρία Νάνου, ΜΑ Ιστορίας της βυζαντινής τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Πολιτισμού MVN Consultants, Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Μηχανικός Παραγωγής ΕΜΠ, ιστοριοδίφης, επιμελητής της έκδοσης και Αλέξανδρος Γ. Μακρής, Οικονομολόγος, συλλέκτης έργων τέχνης. συντόνισε η Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολογίας της Τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου. Την επιτυχή αυτή εκδήλωση λόγου και εικόνας έκλεισε με μεστή προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος.

 

Δείτε την εισήγηση της κ. Νάνου

Related posts