19 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία μιας ομάδας που ήρθε να σπάσει τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις (Αναδημοσίευση από Parallaxi)

Από τoν Γιώργο Τσιτιρίδη

(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Parallaxi)

Ο Αθλητικός σύλλογος «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» δεν μοιάζει με τους άλλους. Ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ.κ. Ιγνατίου, με στόχο να αγκαλιάσει τους νέους Ρομά του οικισμού Αλιβερίου Ν.Ιωνίας Βόλου ώστε να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, να αθλούνται, να τους δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες, να ενδυναμωθούν να αποκτήσουν δεξιότητες με απώτερο σκοπό την μελλοντική ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνία ως ισότιμα μέλη. Με σύνθημα το «ΕΙΜΑΣΤΕ OΛΟΙ ΙΔΙΟΙ», αρχικά η ποδοσφαιρική ομάδα και αργότερα όλες οι δράσεις του συλλόγου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης των φιλάθλων για τον αθλητισμό και τους αθλητές που συμμετέχουν.

Πριν την ίδρυση του «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», τα παιδιά του οικισμού Αλιβερίου πηδούσαν φράκτες και κάγκελα, μπαίνανε στα γήπεδα 5 επί 5 των ιδιωτικών σχολείων και παίζανε ποδόσφαιρο. Μια μέρα, καθώς περνούσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης από το χώρο σταμάτησε και ρώτησε τα παιδιά «γιατί καταπατούν το γήπεδο που είναι ιδιωτικός χώρος και παρανομούν». Του είπαν τότε τα παιδιά πως δεν έχουν δική τους ομάδα και δικό τους γήπεδο και θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο, να προπονούνται. Με το που το ακούει ο μητροπολίτης, τους λέει δίχως δεύτερη σκέψη “θα φτιάξω εγώ για εσάς μια ομάδα και ένα γήπεδο”. Κάπως έτσι ξεκινάει η ακαδημία με τα μικρότερα παιδιά. Σε διάστημα ενός χρόνου δημιουργείται και μια ομάδα από ενήλικες. Οι ομάδες αυτές αποτελούνταν μόνο από Ρομά του οικισμού Αλιβερίου Ν.Ιωνίας. 3-4 χρόνια μετά και αφού οι ομάδες άρχισαν να παίζουν σε αγώνες, να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν, μπαίνανε στην ομάδα και μπαλαμοί.

Ο Πασχάλης Καρακώστας, που ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής της ομάδας των ενηλίκων, αργότερα με την βοήθεια του σεβασμιότατου μητροπολίτη παρακολούθησε τα μαθήματα προπονητών και έγινε ίσως ο μοναδικός τσιγγάνος προπονητής ΕΠΟ στην Ελλάδα, ο οποίος από το 2009 μέχρι σήμερα προπονεί την ομάδα της ακαδημίας. Ο ίδιος μας περιγράφει την δική του εμπειρία: «Ξεκινήσαμε πολύ πάρα πολύ δύσκολα. Καμιά ομάδα δεν δεχόταν να παίξει μαζί μας φιλικά παιχνίδια, μας φοβόντουσαν, ήταν διστακτικοί. Κάναμε το πρώτο φιλικό με τους Νέους αθλητές Νίκης Βόλου όπου έπαιζα παλιά και είχανε έναν προπονητή που γνωρίζαμε. Είχαμε όλη την στήριξη που χρειαζόμασταν από την μητρόπολη για να μπορέσουμε να σταθούμε ισότιμα και δυνατά δίπλα σε όλες τις άλλες ομάδες. Ο σεβασμιότατος έδωσε ένα κονδύλιο με το οποίο φτιάχτηκε ένα γήπεδο με πλαστικό τάπητα. Την ημέρα των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε και τουρνουά κατά του κοινωνικού αποκλεισμού με την συμμετοχή της Α.Σ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», της ομάδος του σωφρονιστικού ιδρύματος ανηλίκων και της μικτής ομάδος νέων της Ε.Π.Σ.Θ..

Σιγά σιγά, άρχισε να αλλάζει η γνώμη του κόσμου για εμάς, όλες οι ομάδες θέλανε φιλικό μαζί μας, καταρχήν γιατί είχαμε δικό μας καινούριο γήπεδο. Αυτό άλλαξε όλα τα δεδομένα. Μας γνώρισαν, ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε αγώνες και σε 5 χρόνια, από Γ’ τοπικό φτάσαμε Α τοπικό. Τώρα συνεχίζει μόνο η ομάδα των μικρών παιδιών, η ομάδα των μεγάλων διαλύθηκε, αλλά γίνεται μια προσπάθεια να αναβιώσει και πάλι φέτος.»

Ο αθλητικός σύλλογος «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Σ.Θ., και την ΕΠΟ. Στην αγωνιστική περίοδο 2010-2011, έλαβε μέρος και επίσημα στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας του νομού Μαγνησίας με απρόσμενη επιτυχία. Πέρα από την καθαρά αγωνιστική λειτουργία της ομάδος, ο Αθλητικός Σύλλογος προέβη και σε άλλες εκδηλώσεις.

Πραγματοποίησε Αθλητική Ημερίδα, τουρνουά ποδοσφαίρου κατά του ρατσισμού, στο οποίο έλαβαν μέρος οι: Α.Σ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», Εθνική Ελλάδος Αστέγων, Ομάδα Μεταναστών Μαγνησίας.

Πραγματοποίησε το πρώτο Διαπολιτισμικό τουρνουά για Ακαδημίες με την συμμετοχή όλων των αθλητικών φορέων της Μαγνησίας. Δημιούργησε τμήμα κωπηλασίας, ποδηλασίας και μπάσκετ. Στην ακαδημία σταδιακά έγινε προσπάθεια, εκτός από τα παιδιά των Ρομά, η ένταξη όλων των παιδιών της πόλης του Βόλου και της Ν. Ιωνίας που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο το Μπάσκετ και την Ποδηλασία.

Όπως μας λέει ο Πασχάλης Καρακώστας: «Το γήπεδο και η ομάδα από μόνα τους αναβάθμισαν και την περιοχή μας. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά σήμερα παίζουν σε μεγάλες ομάδες του Βόλου, κατάφεραν δηλαδή μέσα από την επαφή, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση, ισότιμα πλέον να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και επιτυχίες που έχει κάθε νέος. Να συμμετέχουν σε ομάδες χωρίς φόβο αλλά και χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Παλαιότερα ήταν σπάνιο να βγεις από έναν στενό κύκλο.

Ο αθλητισμός βοήθησε στο να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να μας δούνε οι άλλοι πιο θετικά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε και χρωστάω στον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Ιγνάτιο που με εμπιστεύτηκε και πίστεψε σε εμένα, πίστεψε στις ομάδες μας. Σε αυτή την προσπάθεια χρωστάμε ευχαριστώ σε πολλά ακόμα άτομα, όπως ο πάτερ Μάξιμος, ο πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Κουτσός, η αντιπρόεδρος Ευγενία Φραγκούλη.

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση να γίνεσαι αποδεκτός και να ακούς τα καλύτερα λόγια από γονείς παιδιών, από αντίπαλες ομάδες, από προπονητές και φιλάθλους για την δουλειά σου. Έχουν κατά καιρούς αναφερθεί πολλοί στον Α.Σ «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» με τα καλύτερα λόγια και αυτό είναι η ανταμοιβή μας.»

 

Πηγή: Parallaxi

Related posts