29 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

«Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» Παρουσίαση Συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου 2018 Έκθεσης Φωτογραφίας και Δημιουργιών λαϊκών τεχνιτών

 Την έναρξη του νέου «Θεματικού έτους Πολιτισμού,  με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» σηματοδοτεί η εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που αφορά την παρουσίαση συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου, της φωτογραφικής έκθεσης και αντικειμένων  για τις λαϊκές τέχνες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.

 Η έκδοση – ημερολόγιο απέσπασε για πρώτη φορά στη Μαγνησία το ειδικό λογότυπο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στο πλαίσιο των εορτασμών για του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ 2018) που φέρει τον διακριτικό τίτλο: 2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς #EuropeForCulture.

 Η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον» αφορά την παρουσίαση δεκαέξι λαϊκών τεχνιτών και τεχνιτριών της Μαγνησίας μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Τσιάμη, σε κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη και επιμέλεια Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη. Το δεύτερο μέρος της έκδοσης που σχετίζεται με το ημερολόγιο του 2018, αποτελείται από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με παραδοσιακά επαγγέλματα του χθες, από το φωτογραφικό φακό του αείμνηστου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά μας παραχώρησε του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τον Διευθυντή  του, Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Αναλυτικότερα στην πολυθεματική εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2018 που περιλαμβάνει την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης, την έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Τσιάμη, με θέμα τους/τις λαϊκούς/ές τεχνίτες/τριες και καλλιτέχνες/ιδες της Μαγνησίας και την παρουσίαση αντικειμένων λαϊκών τεχνιτών, θα μιλήσουν ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, ο Κώστας Μανωλίδης, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Η λαϊκή τέχνη και η εμπράγματη συνάντησή μας με τον κόσμο», ο Κωνσταντίνος Συρμακέζης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. – Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, Ελάτεια Λάρισας με θέμα: «Λαογραφικές συλλογές και εκθεσιακοί χώροι στην περιφέρεια: Μια ενδιαφέρουσα πρόταση και πρακτική», ενώ την εκδήλωση θα κλείσει με τοποθέτησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ.Ιγνάτιος.  Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Νίκος Βαραλής, Διευθυντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» – Μέλος Δ.Σ. «Μαγνήτων Κιβωτού».

Η έκδοση καθώς και η φωτογραφική έκθεση με αντικείμενα λαϊκών τεχνιτών και τεχνιτριών περιλαμβάνει λαϊκούς τεχνίτες εν ώρα εργασίας στον επαγγελματικό ή προσωπικό τους χώρο. Ο φωτογράφος της έκδοσης και της έκθεσης Βαγγέλης Τσιάμης αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

-«Με συγκίνησαν οι τεχνίτες που κοπιάζουν με αφοσίωση, κρατώντας στα επιδέξια χέρια τους ολόκληρα επαγγέλματα που χάνονται.Με γοήτευσαν οι καλλιτέχνες που αντιστέκονται στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, επιμένοντας να δημιουργούν τη λεπτομέρεια με τα χέρια τους. Κουβέντιασα μαζί τους, αναγνώρισα την ψυχή τους, σεβάστηκα τον κόσμο τους και προσπάθησα να αποτυπώσω σε σύγχρονη ψηφιακή εικόνα την ατμόσφαιρα παλαιών εποχών, που ασφυχτιά στην ένταση της Μαγνησίας του σήμερα».

Ειδικότερα οι λαϊκοί τεχνίτες και τεχνίτριες που παρουσιάζονται είναι ο ιερομόναχος Ακάκιος από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρινίτσας ο οποίος ασχολείται με την χειροποίητη βιβλιοδεσία (δερματόδετα ή υφαντόδετα πανόδετα βιβλία), η Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη από τα Άνω Λεχώνια που υπηρετεί την τέχνη της υφαντικής, η Μαρία Βαγδούτη από τον Βόλο που κατασκευάζει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, ο Ζαγοριανός Κώστας Βογιατζάκης στα Παλιά Βόλου που ξαναζωντανεύει τη λαϊκή τέχνη του σαμαρά, ο Βασίλης Βούλγαρης από την Νέα Ιωνία που δίνει ζωή στο ξύλο και στο μάρμαρο υπηρετώντας την τέχνη του ξυλογλύπτη – μαρμαρογλύπτη, η Ευαγγελία, η Σουλτάνα και η Πελαγία Βρεττά με το χειροποίητο κέντημα και την κατασκευή  παραδοσιακών φορεσιών, ο Νίκος Δουλαδίρης, λαϊκός τεχνίτης στα Παλιά Βόλου που κατασκευάζει έως σήμερα ιπποσκευές και σχοινιά, ο Αλέξης Κάππας με το εργαστήριο του στα Παλιά Βόλου μας ξεναγεί στα μυστικά της βυρσοδεψίας, η Ελένη Κουϊκούμη – Κερασιώτη που υπηρετεί την τέχνη της ζωγραφικής των ψευτοπαραθύρων και της ροζέτας, ο Φώτης Κολοκυθόπουλος, με την επεξεργασία τραγόμαλλου, την κατασκευή μουταφιών, τροβάδων και λαδόπανου στην περιοχή Χρυσοχοϊδη του Βόλου, ο Θανάσης Κοτσίλιος, γανωτής στην Αγριά, ο Δημήτρης Παπαδάμ από το Βελεστίνο, περίφημος λαϊκός ράφτης – τεχνίτης κάπας και παραδοσιακών φορεσιών, η οικογένεια Ρόδιου (4 γενιές) από τη Σκόπελο στην κεραμική και αγγειοπλαστική, ο Τάσος Σκύλλας, πεταλωτής από το Βόλο, ο Σταύρος Τσιμπλιαράκης, από την Σκιάθο, γλύπτης και κεραμίστας και  ο Νίκος Φωτίου Χατζηαντωνίου από την Νέα Ιωνία, λαϊκός αγγειοπλάστης.

Related posts