20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Ξεκίνησε ο κύκλος ομιλιών για το Λαϊκό Πολιτισμό

Το Σάββατο 24/2, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διά ζώσης συνάντηση με τον καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, γεγονός το οποίο αξιολογείται ιδιαίτερα, αν ληφθούν υπόψιν ότι υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης στο youtube Live, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις ώρες εκείνες.

Οι εκπαιδευόμενες, κυρίως, αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την διάλεξη του καθηγητή Μανώλη Σέργη, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διά ζώσης επικοινωνίας. Πολύ θετικά, επίσης, ήταν τα σχόλια και για την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας και το πλούσιο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό.

Ακόμη και σήμερα μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος όλη την διάλεξη μαγνητοσκοπημένη, στο link της μετάδοσης που είναι: https://www.youtube.com/watch?v=0H-wCnvoAu4

Πριν την διάλεξη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, τέλεσε αγιασμό για την έναρξη της νέας δράσης της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Στη συνέχεια, ο εμπνευστής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», καλωσόρισε τον καθηγητή και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπογραμμίζοντας την χαρά και την τιμή για την παρουσία του κ. Σέργη, αλλά και τόσων εκπαιδευομένων, που φτάνουν στο 65% των εγγεγραμμένων. Τόνισε πως το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο, έτυχε δε καθολικής παραδοχής τόσο από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, όσον και από ευαισθητοποιημένους σε θέματα πολιτισμού εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες. Τέλος, έδωσε διευκρινήσεις και οδηγίες για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την επίτευξη ενός ακόμη στόχου της Ι. Μητροπόλεως. Επεσήμανε την σημασία της επιλογής άξιων συνεργατών στη «Μαγνήτων Κιβωτό», που υλοποιούν σκέψεις και ιδέες πολλών ετών. Αναφέρθηκε στην σημασία της ενασχόλησης της Ι. Μητροπόλεως με τα θέματα πολιτισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με τον Πολιτισμό».

Ευχαρίστησε τους καθηγητές που προβαίνουν σε αυτή την προσφορά χωρίς αμοιβή, αλλά με τον κόπο μετακινήσεων και επιβάρυνσης του προγράμματός των, επειδή ακριβώς εμφορούνται από υψηλά ιδανικά και θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Έκλεισε δε την αναφορά του με την βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος, θέτοντας τον εαυτό του και τις υπηρεσίες της Μητροπόλεως στην διάθεση καθηγητών και εκπαιδευομένων.

Ο Καθηγητής Μανώλης Σέργης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και την Ακαδημία για την επιλογή και την συνεργασία, επισημαίνοντας την πρωτοπορία της δράσεως όχι μόνο σε επίπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και συνολικά της Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αμέσως ξεκίνησε την εισήγησή του, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, επιχειρήματα και συγκεκριμένες αναφορές.

-«Κρίνω ότι είμαι εδώ, γιατί έχω να σας πω κάποια πράγματα», τόνισε με βεβαιότητα και παρρησία.

Πλούσια ήταν η παράθεσή του σε πηγές και βιβλιογραφία, με έντονες ιστορικές αναφορές, εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα των Βαλκανίων.

 

Τον εξαμηνιαίο κύκλο διαλέξεων, με θέμα τον Λαϊκό Πολιτισμό, για το τρέχον Εαρινό Εξάμηνο, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας και χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι.

Ειδικότερα αυτή η δυνατότητα παρέχεται λόγω λειτουργίας του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος (e-learning)  με τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού», που ξεκίνησε η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Μ’ αυτό τον τρόπο, εκτός από τους σπουδαστές του εξ αποστάσεως προγράμματος για τον λαϊκό πολιτισμό θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις διά ζώσης διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον εαρινό εξάμηνο με θέμα: «Εισαγωγή στη Λαογραφία».

Οι διαλέξει, για το τρέχον εαρινό εξάμηνο, είναι υπό την εποπτεία του  ακαδημαϊκού υπεύθυνου του τρέχοντος εξαμήνου με θέμα «Εισαγωγή στη Λαογραφία», «Η γένεση μιας νέας επιστήμης: Το κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο∙ ο γερμανικός ρομαντισμός και ο ιδιότυπος αντίστοιχος ελληνικός∙ θεματολογία της ελληνικής Λαογραφίας», Μανώλη Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Οι ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου θα έχουν ως εισηγητές εκτός από τον Μανώλη Σέργη, τον Δρ Νίκο Καρπούζη, Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ), την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  την Ελπινίκη Ταστάνη, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα «Μανήτων Κιβωτός» θα ανακοινώνει έγκαιρα για κάθε ομιλία το θέμα της κάθε εισήγησης, τον εισηγητή καθώς και τις σχετικές ημερομηνίες.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλιών του κύκλου εισηγήσεων για τον λαϊκό πολιτισμό εξασφαλίζει η συμμετοχή των εξαίρετων ακαδημαϊκών και των επιστημονικών συνεργατών της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης, στο μέλλον θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νέους διακεκριμένους επιστήμονες.

Related posts