05 Νοεμβρίου, 2024

Χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού στηρίζει έμπρακτα  το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως συνδιοργανωτής μέσω του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Το ίδιο είχαμε πράξει και το 2015 με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο.

Τα ζητήματα διαχείρισης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του πολιτιστικού αποθέματος, μας έχουν απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας. Έτσι, προσπαθήσαμε αρκετά νωρίς μέσω της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Ορθόδοξης Θεολογικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επετηρίδες, μονογραφίες και θεολογικά δοκίμια, να δημιουργήσουμε τα δικά μας ψηφιακά αποθετήρια.

Το σημερινό σημαντικό επιστημονικό συνέδριο που φιλοξενεί η πόλη μας, θα αναδεχθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.

Όπως έχω ενημερωθεί, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπως συνέβη με το 1ο Συνέδριο θα συμμετέχουν πάνω από  400 σύνεδροι  όλων των ειδικοτήτων και των Επιστημών, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη.

Ειδικά με την έναρξη του έτους 2018, που θεσμοθετήθηκε ως έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρώπη, ευελπιστούμε ότι το συνέδριο έχει να επιτελέσει ένα ακόμα σημαντικό ρόλο μέσω των πρακτικών και των συμπερασμάτων του, ενώ παράλληλα  θα αποτελέσει κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων  επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριες και κύριοι,

η τοπική Εκκλησία είναι έμπρακτα κοντά σε προσπάθειες που προωθούν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Σύντομα προγραμματίζουμε με τη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) την πρώτη Ψηφιακή Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας αξιοποιώντας εργαλεία Πληροφορίας και Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα μέσω της ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης θα υπάρχει ψηφιακό αποθετήριο υλικού για τους εκπαιδευομένους. Η προσπάθεια αυτή κινείται συμπληρωματικά σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σαν και αυτή του συνεδρίου, αξιοποιώντας την τεχνολογία και προωθώντας το ελεύθερο, δωρεάν  και επαναχρησιμοποιήσιμο ψηφιακό περιεχόμενο.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το συνέδριο θα γίνει θεσμός για το Βόλο, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τους οργανωτές και κάποια άλλη αντίστοιχη επιστημονική συνάντηση με θέμα το πολιτιστικό απόθεμα της εκκλησίας αλλά και των λαϊκών τεχνών.

Εύχομαι επιτυχία στις συνεργασίες του συνεδρίου στις οποίες συμμετέχουν συνεργάτες μας στην Επιστημονική Επιτροπή αλλά και ως εισηγητές.

Συγχαρητήρια στους οργανωτές, συνδιοργανωτές και σε όσους πρόσφεραν βοήθειες για την επιτυχή έκβαση αυτής της επιστημονικής συνάντησης.

Καλή Επιτυχία !

† Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος

Related posts