22 Ιανουαρίου, 2025

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ»

Στο παιδί και το παιδί με ειδικές ανάγκες ήταν αφιερωμένη  επίσημη έναρξη των μαθημάτων του εκπαιδευτικού έτους της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός», που λειτουργεί στην μητροπολιτική μας περιφέρεια τα τελευταία 18 χρόνια.

Το αγιασμό τέλεσε, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του π. Δημητρίου Κατούνη να καταστήσει την Σχολή Πανεπιστημιακού, αλλά και ανώτατου καλλιτεχνικού επιπέδου.

Όπως υπογράμμισε, χάρις στο τάλαντό του, το  οργανωτικό του πνεύμα, την πίστη σ’ αυτό το έργο και την θυσία που κάνει μαζί με τους συνεργάτες του, μπόρεσε να δώσει αυτή τη διέξοδο, αλλά και στην περίοδο της κρίσης να νιώσουμε την ανάγκη να γίνουμε ακόμη πιο αλληλέγγυοι, άνθρωποι θυσίας και προσφοράς.

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, επίσης, ότι θεωρεί ευλογημένο τον εαυτό του, καθώς με την έλευσή του στην Μητρόπολη Δημητριάδος βρήκε ανθρώπους πεφωτισμένους, όπως ο π. Δημήτριος, που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της ΙΜΔ, που έχει εξελιχθεί σε περίφημο συγγραφέα, θεολόγο, κήρυκα και κατηχητή.

Ομιλητής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» κ. Αθανάσιος Μπακαλιάνος, καθώς η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο παιδί και το παιδί με ειδικές ανάγκες, με τον κ. Ιγνάτιο να αναφέρεται διεξοδικά στο έργο που επιτελείται στο ίδρυμα, στη συνεργασία που εξελίσσεται με την ΙΜΔ, αλλά και στους γονείς που ανεβαίνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά.

«Ακόμη και το φαγητό που διανέμεται ήρθε στην περίοδο της κρίσεως, όπως και στα άλλα ιδρύματα της Μητροπόλεως μας, σαν μία μικρή ενίσχυση για να μην πέσει το επίπεδο», συμπλήρωσε ο κ. Ιγνάτιος. «Αφού κόπηκαν επιχορηγήσεις, χάθηκε το Κράτος, λειτουργεί όντως ο πολλαπλασιασμός των άρτων. Το ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ένα δίνεις, εκατό γίνονται. Και ευχαριστώ τον Πρόεδρο που εκφράζει σαν ευλογία αυτή την ελάχιστη προσφορά, που δεν είναι προσωπική μου, αλλά των ανθρώπων, που μας δίνουν την δυνατότητα να μαγειρεύουμε αυτό το φαγητό στα Μελισσάτικα κάθε μέρα και να φθάνει σε σας και στα υπόλοιπα ιδρύματα. Και για μας είναι ευλογία. Εμείς πρώτοι παίρνουμε αυτή την χαρά, ότι συνεργούμε σ’ αυτό το σπουδαίο και μεγάλο έργο που κάνετε. Και βλέπετε ότι πίσω από κάθε όμορφο, καλό και άγιο, υπάρχει ένας άνθρωπος πίστεως. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν θα λείψουν από τον τόπο μας και από την πατρίδα μας, ό,τι κι αν συμβαίνει. Θλιβόμαστε με όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε. Όμως, δεν είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδος που παρουσιάζουν τα μέσα. Υπάρχει μία άλλη εικόνα σαν αυτή που ζούμε απόψε εδώ. Αυτή είναι η Ελλάδα! Η αληθινή, ορθόδοξη Ελλάδα είναι εδώ, στα έργα αυτών των παιδιών, στους ανθρώπους που πίστεψαν αυτά τα παιδιά, στους γονείς που ξέρουν να σταθούν όρθιοι με αυτά τα παιδιά, σ’ αυτούς που δεν γονατίζουν, αλλά με πίστη λένε «ανεβαίνω τον Γολγοθά, αλλά ζω και την Ανάσταση!». Αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα. Που κανείς δεν μπορεί να την διαγράψει, κανείς δεν μπορεί να την ευτελίσει, κανείς δεν θα την ξοδέψει εύκολα, γιατί έχει ζήσει και ζει σε δύσκολες στιγμές και μεγαλουργεί χάρις στην ψυχή αυτών των ανθρώπων, που πρωτοστατούν σε έργα αγάπης, πολιτισμού, έχοντας πίστη που δεν διασαλεύεται, γιατί είναι μέσα μας βαθιά ριζωμένη, γιατί είναι η Εκκλησία μας η μάνα μας, και μας δίνει αυτή την δύναμη στον καθένα μέσα από το δικό του έργο και διακόνημα, να προσφέρει αυτό που γίνεται τελικά Ανάσταση και θαύμα».

Απευθυνόμενος στους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, τους κάλεσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ζωντανή την προσευχή τους, καθώς οι ίδιοι δίνουν το παράδειγμα και το ανάλογο κουράγιο προς τους άλλους.

Καταλήγοντας στον λόγο του, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι τα έργα των παιδιών αυτών αποτελούν ουράνιες ζωγραφιές, αληθινές αγιογραφίες, όπως τις ήθελαν οι Πατέρες της Οικουμενικής Συνόδου.

«Θα την κρατήσουμε ζωντανή την Εκκλησία στους αιώνες και μην φοβάστε, τίποτα δεν μπορεί να μας φοβίσει, ούτε να μας απελπίσει. «Ζει Κύριος ο Θεός» κι όσο θα υπάρχουν άνθρωποι με τόση πίστη τα θαύματα θα είναι πραγματικότητα».

Να σημειωθεί ότι στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τα έργα του παιδικού τμήματος της Σχολής και του τμήματος των παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Related posts