29 Φεβρουαρίου, 2024

Κάλεσμα σε συνάντηση ενημέρωσης και συζήτησης στο πλαίσιο του προγραμματισμού και του σχεδιασμού δράσεων και εκδηλώσεων εν όψει του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2018-19»

Κάλεσμα σε συνάντηση ενημέρωσης και συζήτησης στο πλαίσιο του προγραμματισμού και του σχεδιασμού δράσεων και εκδηλώσεων εν όψει του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2018-19»

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:00

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα

 

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεπής στον αρχικό του σχεδιασμό, για θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις με την συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία – Αγιά, συνεχίζει τον ετήσιο προγραμματισμό του με ένα νέο θέμα, εξίσου ενδιαφέρον, για το έτος 2018-19.

Έτσι, μετά το θεματικό έτος για τη θάλασσα με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», που ολοκληρώθηκε το 2015, ακολούθησε τη διετία 2016-2017 το θεματικό έτος  «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Το θεματικό έτος 2018, είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη και φέρει τον διακριτικό τίτλο

«Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές»

Το νέο θέμα του 2018 έρχεται ως συνέχεια των δραστηριοτήτων  για το 2015, 2016-17 που αφορούσε τον πολιτισμό της θάλασσας, και τον πολιτισμό των γεύσεων, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών πολιτιστικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.

Η  Λαϊκή Τέχνη έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο, αλλά έχει επηρεαστεί, από την τέχνη της Ανατολής και της Δύσης, ενώ παράλληλα συγγενεύει, ιδιαίτερα με την τέχνη των άλλων βαλκανικών λαών. Τα λαϊκά έργα, είναι δημιουργίες ανθρώπων που δε διδάχτηκαν την κάθε μορφή τέχνης σε σχολές, αλλά από έμπειρους τεχνίτες. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λαϊκής τέχνης αποτελούν ο συνδυασμός χρηστικότητας και αισθητικής, η έκφραση της ομαδικής αισθητικής και  η αρμονία, σε συνδυασμό με τη φύση.

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς, ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, είχε και έχει μια μακροχρόνια παράδοση στις λαϊκές τέχνες της κεραμικής, της Μικρογλυπτικής, της λαϊκής ζωγραφικής, της ξυλογλυπτικής, της ναυπηγικής, της κεντητικής, της αρχιτεκτονικής, της υφαντικής, της μεταλλοτεχνίας και της γλυπτικής.

Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών είναι διάχυτος στην Μαγνησία, από τις ζωγραφικές του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τους Χιονιαδίτες λαϊκούς ζωγράφους Θανάση και Παναγιώτη Παγώνη, το λαϊκό ζωγράφο της θάλασσας Ν. Α. Χριστόπουλο, τους Ζουπανιώτες μαστόρους, που έχουν οικοδομήσει εκκλησίες, Αρχοντικά, βρύσες και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία, την οικογένεια Ανετόπουλου στην Κεραμική, αλλά και σύγχρονους λαϊκούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με την υφαντική, την κεραμική, την ναυπηγοκεραμική, την Μικροναυπηγική, την ξυλογλυπτική, την μεταλλοτεχνία κ.ά.

Το θεματικό έτος 2018 «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων λαϊκών τεχνιτών. Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών και τα «έργα των χεριών», μπορούν να συναντηθούν και με τον  τουρισμό να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πυλώνες μιας νέας αισθητικής και χρηστικότητας.

Με αυτές τις σκέψεις ως «Μαγνήτων Κιβωτός» αποφασίσαμε να αναδείξουμε πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό των λαϊκών τεχνών, τους ανθρώπους και τα έργα των χεριών σήμερα στη Μαγνησία.

Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους φορείς της Μαγνησίας από το χώρο της αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), συλλόγους, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, τοπικές επιχειρήσεις και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, εκπαιδευτικούς, τοπικούς λαογράφους, ιστορικούς και ανθρωπολόγους και κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη ή εκπρόσωπο φορέα να συμμετέχουν με τις προτάσεις και ιδέες τους στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα

την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00.

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης περιλαμβάνει:

α) Εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»  Νίκου Τσούκα.

β) Παρουσίαση αρχικού ετήσιου σχεδιασμού για το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» από τον Οργανωτικό Γραμματέα της  «Μαγνήτων Κιβωτού»,  Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη.

γ) Τοποθέτηση φορέων – ερωτήσεις – συζήτηση  για το θεματικό έτος.

δ) Κατάθεση προτάσεων προς διερεύνηση για το θεματικό έτος από τους εκπροσώπους ή πολίτες της Μαγνησίας,

ε) Τοποθέτηση – κλείσιμο ενημερωτικής συνάντησης από τον Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού»,  Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Για την διευκόλυνση της ενημερωτικής συνάντησης θα ήταν αποτελεσματικό κυρίως οι εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της Μαγνησίας, μετά από σύγκλιση των αντίστοιχων Δ.Σ. που εκπροσωπούν, να μεταφέρουν τις απόψεις του φορέα τους σε σχέση με πιθανές συμπράξεις και συνεργασίες που αφορούν δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν σαν βάση τους το θεματικό έτος στη Μαγνησία και Αγιά.

Επίσης, αρχικά σχέδια – ιδέες ή προτάσεις φορέων για συνεργασία ή συμπράξεις στο πλαίσιο του θεματικού έτους θα μπορούν να κατατεθούν γραπτώς απευθείας στο προεδρείο της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να εκφραστούν όλες οι ιδέες και οι τάσεις των φορέων της Μαγνησίας.

Ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» για πολλοστή φορά υλοποιεί και προωθεί στην πράξη συμπράξεις φορέων και πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλαπλά προϊόντα διαβούλευσης με τους  περισσότερους τοπικούς φορείς της περιοχής μας.

Με αυτές τις σκέψεις η «Μαγνήτων Κιβωτός» αποφάσισε να καταγράψει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα που σχετίζεται με τις λαϊκές τέχνες της Μαγνησίας και της Αγιάς και να οριστικοποιήσει έναν κοινό σχεδιασμό πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών, για τούτο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς στη διαβούλευση της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, στις 6μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.

Related posts